Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Dobro v časech korony. Dobrovolníci v Brně šijí roušky

Probíhající pandemie nového typu koronaviru a s ní spojený zoufalý nedostatek roušek v České republice zvedl o víkendu napříč republikou vlnu solidarity a touhu po pomoci. V Brně se například zformovalo dobrovolnické centrum v prostorách divadla Husa na provázku, kde vznikla improvizovaná šicí dílna. Ta nyní vyzývá veřejnost k zapojení.

„Zájemci sem mohou přijít šít či darovat zbytnou látku. Potřebujeme stoprocentní bavlnu a bavlněné šňůrky. Šít můžete i doma. Pokud se vám nechce vycházet ven, pro hotové dílo si přijedeme,“ uvádí jeden z iniciátorů akce Adam Vodička.

Kapacity dílny se budou navyšovat

První roušky v divadle v neděli odpoledne ušila necelá desítka dobrovolníků na pěti šicích strojích. Kapacita dílny by se měla v příštích dnech navyšovat, její dveře jsou otevřené všem zájemcům, kteří umějí šít, nebo zvládnou nastříhat látku. Účast od pondělka přislíbilo například několik pracovníků gastronomické skupiny Lidi z Baru, kteří po uzavření podniků hledají uplatnění.

Prozatím není jasné, jak by se dobrovolné činnosti dotklo vyhlášení celostátní karantény Vládou ČR. „V takovém případě budeme muset přemýšlet, jak v novém režimu provoz dílny zachovat, aby vše bylo legální,“ přemítá Adam Vodička.

Z dílny na dezinfekci a poté k potřebným

Roušky se v Huse na provázku šijí z materiálu darovaného hotelem Anybody, spolupracující prádelnou i ze sebraných bavlněných látek. Sběrné místo pro veřejnost je na vrátnici divadla. Sem mohou své výtvory nosit i lidé, kteří se rozhodli šít roušky v bezpečí domova. Ti najdou základní instrukce k tomu, jak roušku ušít, ve facebookové skupině Šijeme roušky v Brně.

Vyhotovené roušky z divadla i ty darované od domácích tvůrců putují do prádelny na desinfekci. O tom, kam je mají distribuovat, budou organizátoři iniciativy jednat s brněnským magistrátem.

Dobrovolnické centrum přijímá zájemce, co chtějí pomoc. Stačí se přidat do facebookové skupiny Šijeme roušky v Brně, kde se domluvíte na dalším postupu.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Šijeme roušky v Brně | Zdroj s použitím TZ

Štítky roušky, Brno, dobrovolníci, koronavirus, husa na provázku, šijeme roušky v brně, rouška, dílna, divadlo, Divadlo Husa na provázku, Česko, Vláda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Em Kresová

Jen tak jaksi nechápu KDE VZALI TOLIK RESPIRÁTORŮ???

Pondělí, 16. března 2020, 12:14Odpovědět

FOTO: Dobro v časech korony. Dobrovolníci v Brně šijí roušky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.