zvláštní poděkování
Quantcom.cz

Činohra ND představuje sezonu 2020/2021

Koncové světlo (Nová scéna ND)

autor: Patrik Borecký  

zvětšit obrázek

„Slibuji našim stálým příznivcům, že se i v nadcházející sezoně pokusíme neustoupit z cesty, na kterou jsme se před šesti lety vydali. Váhající diváky bych rád povzbudil – nebojte se současného činoherního divadla, moderních vyjadřovacích prostředků ani jeviště, jež promlouvá dnešním jazykem o dnešku. Jak totiž říká naše oblíbené heslo: Činohra není muzeum. Pro Národní divadlo platí toto upozornění dvojnásob. Samozřejmě že se dočkáte i klasických textů, protože k úkolům Národního divadla patří pečovat o dramatický odkaz našich předků. Avšak přistupujme k němu jako ke zdroji živé kultury, nikoliv jako k pomníku, jejž musíme rekonstruovat. Divadlo je živá instituce, musí být, jinak ztratí kontakt s diváky a zmrtví,“ říká o připravované sezoně 2020/2021 umělecký ředitel Činohry
Daniel Špinar.

V historické budově nabízí hry, které patří do kánonu české i světové literatury a které zde režírují nejvýraznější domácí režiséři. V této sezoně k nim přibude v režii Daniela Špinara Kráska a zvíře, pohádka ve verších od Františka Hrubína. Vyšla v roce 1972 a o osm let později se poprvé a naposledy hrála v ND (tehdy v Tylově, dnes Stavovském divadle). Hrubínova poezie přesahuje dětské čtivo, Kráska a zvíře je spíš metaforický příběh o síle lásky, o tom, že odpudivá nebo jakkoliv odlišná tělesná schránka nemůže být pro hluboký cit překážkou. Věří, že se v Národním divadle na reprízách této inscenace sejdou diváci všech generací.
„Velkou“ činohru vám nabídnou také ve Stavovském divadle, v této sezoně to opět budou tři tituly širokého rozpětí. Začnou Vassou Železnovovou od Maxima Gorkého. Ten se na česká jeviště vrací teprve v posledních letech, navíc velice opatrně – historický ostych před ruskými dramatiky je v Gorkého případě posílen jeho někdejším prominentním postavením v Sovětském svazu a protežováním v československém socialismu.
,,Jeho Vassa Železnovová má dvě verze; my se vracíme k původní, málo hrané variantě z roku 1910, již autor o čtvrtstoletí let později přepracoval podle Stalinova přání. V původním textu nenacházíme historickou senzaci, nýbrž příběh ženy, která se ze všech sil snaží zachovat svoji rodinu, zatímco svět kolem se hroutí. Hra přináší působivou mozaiku osobních vztahů, jež se do značné míry stává otiskem společenské situace. Inscenace v režii Jana Friče přinese řadu významných hereckých příležitostí. Jsme rádi, že text uvedeme v novém překladu, který pro nás pořídila Alena Machoninová,“ přibližuje inscenační záměr Daniel Špinar.

Propojení minulosti a současnosti bude tématem rovněž inscenace Lid versus Kramer v režii Petry Tejnorové, jejíž inscenace jste viděli na Nové scéně – ve Stavovském divadle debutuje. Její doménou jsou mimo jiné v realitě zakotvené příběhy, intenzivně propojené s místem uvádění. Tématem inscenace proto bude sama budova Stavovského divadla a nechvalně proslulá událost z roku 1920, kdy se Češi násilím zmocnili divadla a doslova ho vyrvali německým hercům, kteří ho tehdy měli v pronájmu. Z násilného záboru se stala politická událost, již si české divadlo odpykalo, protože prezident Masaryk následně neposkytl Národnímu divadlu subvence na novou budovu. Množství dochovaných archiválií slibuje nejen ponor do našich dějin, ale i možnost vidět důsledky neuváženého chování v rozbouřené době.

Třetím titulem snad nadchnou fanoušky „nesmrtelné“ klasiky, neboť do Stavovského divadla se vrátí Shakespeare. Komedie Mnoho povyku pro nic patří mezi jeho nejjiskřivější kusy - je o lásce, intrice, nedorozumění. Takový text potěší nejen diváky, ale i herce, protože ti se se slavným Alžbětincem rádi jevištně utkávají. Věří, že v režii Daniela Špinara a překladu Jiřího Joska půjde o komedii pro všechny milovníky žánru.

Na Nové scéně pokračují v linii původních projektů. Ten první bude patřit Narkotikům (opět v režii Daniela Špinara). Na čem všem dokážeme dnes být závislí? Co nám to přináší a co nám to bere? Autorská bude i inscenace Očitý svědek v režii Jiřího Havelky – bude se zabývat pamětí, rekonstrukcí příběhu a jeho znovuprožitím v současnosti. A do třetice nás na Nové scéně čeká premiéra hry vzniknuvší přímo pro soubor v rámci Studia pro nové drama, které vede Činohra od začátku roku 2019. Dramatik a dramaturg Ondřej Novotný napsal text s lapidárním názvem Otec hlídá dceru. V podání režiséra Jana Friče půjde nejen o ono „hlídání“, ale vůbec o téma rodičovství a o to, co dnes znamená být otcem – a mužem.

„Pokud by vám naše tituly nestačily, vězte, že v průběhu sezony uvedeme zahraniční hosty na festivalu Pražské křižovatky, který je vstřícnou možností, jak poznat, co se děje v divadlech mimo naši zemi. Milovníky diskusí rádi uvidíme na našich pravidelných ND Talks a zcela jistě vás čekají i další mimořádné akce pod naší hlavičkou Nová krev. Uvědomujeme si, že v šesté sezoně už naše krev není tak ‚nová’, jako byla v roce 2014 s naším nástupem, ale budeme-li se v divadle stále potkávat, věřím, že bude ještě tepat,“ uzavírá Daniel Špinar.

www.narodni-divadlo.cz

9.3.2020 18:03:14 Redakce | rubrika - Ze zlaté kapličky

Časopis 17 - rubriky

Archiv čísel

reklama

Festival Setkání Stretnutie 2024

Články v rubrice - Ze zlaté kapličky

Laterna fest 2024

The Umbilical Brothers (The Distraction)

Druhý ročník mezinárodního festivalu multižánrového divadla na Nove& ...celý článek



Časopis 17 - sekce

HUDBA

Igor Orozovič vydává album

Igor Orozovič

Herec a muzikant Igor Orozovič vydává debutové album nazvané Když chlap svléká tmu, které obsahuje jedenáct au celý článek

další články...

OPERA/ TANEC

Český hrdina premiéra Farmy v jeskyni

Český hrdina

Mezinárodní soubor Farma v jeskyni uvede pohybovou satiru Český hrdina v režii Viliama Dočolomanského. Je o že celý článek

další články...

LITERATURA/UMĚNÍ

Velikáni filmu... Karel Kachyňa

Oznamuje se láskám vašim

Setkání v červenci
Úsměvná letní romance o nenadálé lásce. Český film uznávaného režiséra Karla Kachyni, od celý článek

další články...