OXYMEL NA POSÍLENÍ IMUNITY

Oxymel na posílení imunity

Oxymel není žádný moderní výmysl. Podle některých zdrojů se prý připravoval už ve starověku. To potvrdit tedy nemůžeme. My ho známe pouze 2 roky a to díky paní Ivet z Ecce Vity. Dalo by se říct, že to je takový sladkokyselý sirup, který má vám pomáhá posílit pořádně vaši imunitu.

A protože teď je asi nejdůležitější doba myslet na naše zdraví, neleňte a honem si ho připravte. Příprava je snadná, zvládne to každý. Jen není pro nedočkavce. Může se pít až třeba za 10 dní. Vytvořil silný oxymel trvá však 3 týdny. Připravte si více sklenic. Jednu nechte kvasit 10 dní, zbytek ideálně 3 – 4 týdny.

Základem jsou 2 důležité suroviny:kvalitní jablečný ocet a med. S dalšími ingrediencemi si můžete hrát. Záleží na jaký problém v těle se chcete zaměřit. My jsme zvolili suroviny, které vám pomohou posílit imunitu a zároveň podporují správnou činnost plic.

DOBA PŘÍPRAVY

INGREDIENCE

150g zázvoru
50g čerstvé kurkumy (1 lžička sušené)
4 stroužky česneku
1 lžička celého pepř
3 kousky skořice celé (nejlepší je skořice pravá)
4 snítky rozmarýnu
400 ml jablečného bio octu
300ml tekutého medu od místního včelaře

POSTUP

  1. Připravíme buď jednu velkou sklenici nebo třeba 3 menší. Jak píšeme v úvodu, doporučujeme spíš zvolit více menších.
  2. Zázvor kurkumu omyjeme, ale neloupeme. Spolu s česnekem nakrájíme vše na větší kostky.
  3. Sklenici naplníme postupně zázvorem, kurkumou, česnekem, pepřem, skořicí a kousky rozmarýnu. Zalijeme 400 ml jablečného octa a sklenici zavřeme. Necháme louhovat na tmavém místě min 10 dní. Abychom zrychlili proces kvašení, první 3 dny nechcete sklenici venku, poté ji dejte do lednice. Nemělo by být v lednici méně než 8°C.
  4. Poté přecedíme a smícháme s medem. Opět dejte do uzavíratelné nádoby a uchovávejte v lednici. Tam můžeme být až půl roku.

Oxymel si dávejte ideálně před jídlem. 1–2 lžíce denně.

imageimageimageimage

Dobrou chuť

gabi

Líbil se ti recept? Pomož nám ho šířit ...

Mohlo by ti ještě chutnat

Okomentuj recept

Moc rádi uslyšíme, co si myslíš. Povedl se ti recept? Jak jsi si jej upravil? Dej nám vědět a poděl se s ostatními.

Napsat komentář

DAVID píše: #1

Musel jsem zkusit, už se louhuje 14 dni, tak zacnu s prvni sklenicí a začneme užívat..

před 3 lety

KLARA píše: #2

Tak zkouším a napadá mě – co s těmi přeceděnými ingrediencemi, není to škoda vyhodit? Nepřišli jste na nějaké využití?

před 2 lety

Okomentuj recept

Tvůj e-mail nebude zobrazen.

Foodblog roku

2019

Foodblog roku přeskočil rok 2018 a rovnou vyhlásil vítěze za rok 2019. Nemůžeme být šťastnější, vyhráli jsme v hlavní kategorii - Food blog roku 2019. Jupíí a moc vám všem děkujeme!
vítěz food blogu roku

2017

Umisťujeme se na 2.místě v kategorii Cestování, na 3.místě ve Food Stylingu, na 5.místě ve Fotografii a jsme čtvrtí v absolutním pořadí. Máme z toho obří radost.

2016

Vyhráli jsme v kategorii Food Styling 1. místo za Foodblog roku 2016. Máme z toho obří radost.
vítěz food blogu roku

Kdo jsme?

Já jsem Petr. Jídlo je pro mě chvíle, kdy přestáváme pracovat a užíváme si. Pokaždé se těším jakou novou kombinaci Gábi na talíř vymyslí.

Já jsem Gábina. Nakupování kuchařek je pro mě stejným potěšením jako nákup bot. Prohlížení fotek jídla mě ale uspokojí podstatně více než listování v módních časopisech.

A kdo jsi ty?

Napiš nám tvoje křestní jméno a e-mailovou adresu a my ti pošleme vždy upozornění na nový příspěvek, rady, tipy, recepty a spoustu dalšího.

Mrkni se

Buďme na blízku. Spoj se s námi na sociálních sítích.

Napiš co hledáš & stiskni 'Enter'