Seznamte se s americkou kuchyní

Seznamte se s americkou kuchyní

Tisk

jizanska kucharka200Pojďte se díky Marshi Kocábové přesvědčit, že Američanky vaří a nepřipravují jen hamburgery, jak si mnozí myslí. Napsala totiž knihu Jižanská kuchařka, kterou vydalo nakladatelství Motto.

 

 

 

Kuchařka mě zaujala právě tím, že se jedná o méně typickou oblast – těch z jižní Ameriky jsem mnoho neviděla. A také se mi líbilo, že se autorka narodila v Severní Karolíně, ale už několik let žije v České republice.

Předmluvu ke knize napsala Natálie Kocábová, Marshina dcera. V ní sděluje, že máminy recepty jsou směsí historických událostí. Shrnuje, že její máma vaří jako její domov, který je složen z mnoha kultur – od Afriky až po Španělsko. Mámino jídlo je pro Natálii Amerika, miluje ho a přeje i čtenářům, ať si ho užijí.

Nejen recepty

Kniha je rozdělena klasicky na Předkrmy, Přílohy, Hlavní jídla, Pečivo a Dezerty. Zaujaly mě například Pořádné šťouchané brambory plné čedaru a slaniny, placičky hash browns podávané ke snídani, smažená zelená rajčata, typické Mac´n´cheese těstoviny se sýrem, kapustové karbanátky z quinoy. Lákavě vypadaly také jambalaya a gumbo, typická kreolská a cajunská jídla vařící se na spousty způsobů. Ze sladkostí plánuji zkusit kukuřičný chléb, mrkvový dort, citronové čtverečky nebo brownies.

Každý recept má český i anglický název, obsahuje seznam surovin, postup a několik vět navíc. Ty mě na knize zaujaly nejvíc a četla jsem je s velkým zájmem. Dozvěděla jsem se díky nim například, že pokrm zvaný Hopping John z černookých fazolí se jí 1. ledna pro štěstí a bohatství pro celý nadcházející rok. Název má prý původ v Africe a existuje mnoho jeho variant. Líbily se mi také krátké komentáře například o oblíbených jídlech autorky nebo jejich vzpomínky.

U receptů samozřejmě nechybí ani fotografie pokrmů. Ty jsou čisté – je na nich kladen důraz vždy jen na samotné jídlo. I když se v některých případech jedná o nefotogenická jídla, vypadají moc dobře a lákavě. Nejvíce se mi líbily fotografie jídel se zeleninou, které přímo hýří barvami.

Hodnocení

Na knize mě moc potěšilo, že se jedná o zahraniční recepty, které jsou však ze z místních a tím pádem dobře dostupných surovin. Marsha Kocábová mi byla moc sympatická, četla jsem každé její slovo. Až mě na konci knihy zamrzelo, že je tak krátká. Uvítala bych rozhodně i další díl kuchařky a už se moc těším, jak vyzkouším nějaké jižanské dobroty.

O autorce

Marsha Kocábová se narodila Wilmingtonu v Severní Karolíně jako jedno ze čtyř dětí. Vystudovala tanec na University of North Carolina a moderní tanec na North Carolina School of the Arts. V roce 1981 se v Mnichově seznámila s Michaelem Kocábem, přestěhovala se za ním do Československa a později se vzali. Má tři děti a tři vnoučata. Bývalá tanečnice a učitelka je dnes cvičitelkou pilates a textařkou. V roce 2009 napsala knihu Ani tady, ani tam, v níž pohledem cizinky pozoruje život v komunistickém Československu.

jizanska kucharka

Jižanská kuchařka
Autor: Marsha Kocábová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Motto ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 112
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/52537497/jizanska-kucharka/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lenka Klestilová: Babička by na mě byla pyšná!

Lenka Klestilova perexVestec – Už je to déle než rok, co přišla paní Lenka Klestilová s úplnou novinkou pro Prahu a Středočeský kraj. Za obrovské podpory Obecního úřadu ve Vestci, v čele s panem starostou, se rozhodla pomáhat druhým i přesto, že...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Prdlé pohádky moc moudrosti nepobraly

prdlepohadky perexNemůžu s nadšením říct, že se mi něco líbí, když vlastně vůbec nevím, co si o tom mám myslet. Ani v nejmenším se nechci dotknout autorů, i když se to asi právě děje. Vím, že si dali práci, aby ty příběhy vymysleli, stálo je to spoustu...


Literatura

Hledáte neotřelé povídky? Sáhněte po Vzpouře pokořených andělů

Vzpoura pokorenych andelu 200V nakladatelství Epocha vyšla povídková kniha Romana Cílka, autora detektivek a literatury faktu s názvem Vzpoura pokořených andělů. Za mě rozhodně stojí za pozornost!

...

Divadlo

Nahlédněte do běžného dne manželského páru v důchodu

Happy end perexMuž a žena, kteří jsou spolu 60 let. Jejich svět se v průběhu let vtěsnal do jednoho bytu a oni se postupně stali jeden druhému nejen nejlepším přítelem, ale především pomocníkem.

 

...

Film

3Kino ve virtuálním prostoru září jako Supernova

3kINO-FEST perexLeckteré přehlídky, když se nemohly konat v kinech, buď byly zrušeny (např. karlovarský festival) nebo naopak byly přesunuty do virtuálního prostoru. To se týká rovněž festivalu 3KINO, pořádaného letos již po sedmé. Stejně jako v m...