Zavřít reklamu

Slovenský vědec a neúspěšný kandidát na prezidenta Robert Mistrík se na svém facebookovém profilu podělil se svými sledujícími o velmi zajímavé informace ohledně boje s koronavirem. Na vývoji léku proti této nemoci mají totiž lví podíl i slovenské technologie, na kterých Mistrík se svými kolegy vědci již řadu let intenzivně pracuje. 

V souvislosti s pandemií koronaviru se čím dál tím častěji hovoří o jeho potenciálním léku – remdesiviru. Ten vyvinula kalifornská firma Gilead Sciences, která jej již poměrně dlouho testuje na nemocných v Číně. Přestože se oficiálních výsledků dočkáme teprve příští měsíc, podle zatím dostupných informací se zdá, že je remdesvir na boj proti koronaviru účinný, jelikož dokázal udržet při životě 14 pacientů v kritickém stavu s průměrným věkem 75 let, přičemž polovina z nich se dokonce již zcela zotavila a zbytek plné zotavení čeká (snad) v brzké době. To vše přitom jen za zhruba dva týdny. 

Remdesivir je chemická látka, která se v těle člověka velmi zjednodušeně řečeno rozloží na látky (respektive si jej rozloží samo tělo), které na něj mají léčivý účinek. Dle slov Mistríka je proto pro tvorbu tohoto léčiva naprosto klíčový výzkum metabolitů (produktů látkové přeměny – pozn. red.) a zjišťování jejich chemické struktury. A právě s tímto výzkumem pomáhají slovenské technologie. Firma Gilead Sciences totiž využívá slovenské systémy na identifikaci metabolitových léčiv, které jsou pro vývoj například právě remdesivirů klíčové. Slovenský software, který firma využívá, se jmenuje Mass Frontier a dle Mistríka je ve vývoji už více než 20 let. I díky tomu je tak velmi komplexní, propracovaný a firmě Gilead nabízí velké možnosti, což si samozřejmě pochvaluje.

Pokud se tedy prokáže, že je remdesivir účinným léčivem při onemocnění koronavirem a začne se celosvětově pro léčbu využívat, což si bezesporu všichni přejeme, lví podíl bude mít na zlepšení celé situace i Slovensko. Nezbývá tedy než doufat, že tomu tak skutečně bude a svět si již za pár měsíců oddychne a začne se pomalu z rány, kterou mu koronavirus zasadil, oklepávat. Do té doby nezbývá nic jiného než dodržovat striktní bezpečnostní pravidla a doufat, že se jimi podaří šíření nákazy přinejmenším zbrzdit. 

Dnes nejčtenější

.