Hlavní obsah

Španělský král se vzdá dědictví po otci a sebere mu penzi

Madrid

Španělským panovnickým domem otřásá skandál. Král Felipe VI. v neděli večer oznámil, že se vzdá dědictví, které by mu připadlo po jeho otci Juanu Carlosovi, napsal server deníku Krone.at. Kromě toho odejme bývalému panovníkovi apanáž, která činí kolem 194 tisíc eur za rok (v přepočtu asi pět milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Španělský král Felipe VI. s manželkou Letizií

Článek

„Felipe přerušil kontakty se svým otcem,“ napsal deník El Mundo. Důvodem je podezření, že bývalý panovník prováděl finanční machinace v daňových rájích.  Švýcarské orgány nyní vyšetřují společnost, která fungovala v daňovém ráji a jejímž prostřednictvím prý Juan Carlos v roce 2008 získal na 100 milionů dolarů (2,4 miliardy Kč) od saúdskoarabského krále Abdalláha. Vyšetřovatelé ze švýcarského deníku Tribune de Genève se domnívají, že mohlo jít o úplatky.

Britský deník The Daily Telegraph napsal, že příjemcem peněz z tohoto fondu byl i sám Felipe. Současný král v prohlášení popřel, že by o existenci fondu věděl.

Foto: Dani Cardona , Reuters

Španělský král Juan Carlos I. s manželkou Sofií

„Král musí zaručovat důstojnost monarchie, zachovávat její pověst a chovat se čestně a transparentně. To je jediný způsob, jak si vydobýt morální autoritu, kterou potřebuje k plnění svých funkcí,“ uvádí se v prohlášení panovníka.

Juan Carlos abdikoval v roce 2014. Ačkoliv byl velmi oblíbený a Španěly byl  považován za klíčovou postavu přechodu z diktatury k demokracii po smrti generála Franciska Franka, konec jeho vlády provázely skandály. Jeho syn Felipe VI. se ihned po usednutí na trůn snažil od otce distancovat, aby obnovil lesk monarchie.

Reklama

Výběr článků

Načítám