Hlavní obsah

Chybějící roušky nejen pro lékaře šijí dobrovolníci i divadlo

Právo, Novinky, Aleš Fuksa, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek ochranných prostředků, jako jsou roušky a respirátory, které v prvním sledu potřebují především zdravotníci, rozjel na internetu vlnu solidarity a aktivizoval improvizační potenciál lidí. Roušky tak začaly šít mimo jiné švadleny a herečky Městského divadla ve Zlíně.

BEZ KOMENTÁŘE: Výroba roušek ve zlínském divadleVideo: Právo

 
Článek

„Šijeme roušky podle doporučeného vzoru z hustě tkané bavlny z vlastních zásob,“ přiblížila mluvčí divadla Veronika Jurčová.

„Do výroby je zapojeno pět pracovníků našich krejčovských dílen. S přípravnými pracemi a následným balením pak pomáhají dvě garderobky a dvě rekvizitářky,“ uvedl umělecko-technický šéf Milan Houžva s tím, že aktuálně je divadlo schopno ústenky ušít, oprat, vyžehlit a zabalit po jednotlivých kusech.

Nemocnice omezují zbytnou péči

Koronavirus

S výrobou pomáhá například i zlínská herečka Petra Králová. „Odhazuju texty a noty a učím se šít roušky. Padlo bavlněné povlečení. S první jsem se trochu trápila, třetí už jde líp. Pokud máte šicí stroj a trošku jste už něco šili, přidejte se. Je to práce, co má teď smysl,“ apeluje na další dobrovolníky na sociálních sítích herečka Králová. A lidé se přidávají.

„Díky za inspiraci. Právě jsme začali,“ reagovala například Sandra Riedlová.

„Mohla bych darovat pár kousků látek, žádný zázrak, ale na pár roušek by postačilo,“ nabídla se Pavlína Hrdinová.

„Vlna solidarity a pomoci je veliká. Lidé nám nabízí materiál a také osobní pomoc při šití ústenek. Je škoda nechat tuto energii nevyužitou. V tuto chvíli pracujeme na vytvoření koordinační skupiny na Facebooku divadla pro všechny zájemce, kteří chtějí roušky šít doma. Věříme, že i toto je potřebná aktivita a koordinovaná pomoc bude smysluplněji využitá tam, kde je jí třeba,“ sdělil ředitel zlínského divadla Petr Michálek.

Firma dodá nanotextilii

Ozvali se i zástupci jedné firmy, která rozjíždí výrobu nanotextilie. „Mají zájem nám tento materiál dodávat. V tom případě bychom šili roušky ještě účinnější,“ dodal Michálek s tím, že hodnota jedné roušky, šité ze zásob, se pohybuje kolem čtrnácti korun za kus. Divadlo je však bude distribuovat zdarma.

I bavlněná rouška může pomoci. Návod, jak si ji doma ušít

Koronavirus

„Nedovedu si představit, že bychom v tuto chvíli jednali s někým o nějaké prodejní ceně. Za nás je teď nejdůležitější ten hlavní apel: noste roušky – chráníte sebe i ostatní!“

Zavřené galanterie jsou komplikací

Lidé, kteří se doma pustili do šití roušek podle návodů, narážejí na rozhodnutí vlády o uzavření značné části obchodů včetně galanterií, kde se dají sehnat potřebné propriety.

Mezi masové projekty patří i on-line seznam jinak recesistického webu Paralelní listy, který shromažďuje lékaře s zdravotnická zařízení bez ochranných pomůcek.

Nedostatek roušek? Rektor ČVUT vymyslel, jak si masku snadno vyrobit doma

Koronavirus

Tabulka je průběžně doplňována, a pokud někdo má zásoby roušek či respirátorů, případně je schopen je zajistit, může je konkrétnímu zdravotnickému zařízení věnovat, případně zajistit.

Reklama

Výběr článků

Načítám