Hlavní obsah

Individuálně už trénují všechny ligové kluby, fotbalové areály jsou zavřené

zp, čfo, pemSport.cz
Aktualizováno

Ještě v nedělním podvečeru žila většina ligových klubů v očekávání, že jim pondělí poskytne víc informací o způsobu, jak dál pokračovat v přípravě a trénincích. „Máme to přislíbeno,“ potvrzoval kouč fotbalové Olomouce Radoslav Látal. Události se však v nedělním večeru a noci vyvíjely tak překotně, že po půlnočním vládním nařízení o omezeném pohybu osob Sparta, Liberec a Teplice na žádné pokyny nečekaly a zareagovaly samy. Až do odvolání budou hráči těchto klubů trénovat individuálně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovanu Liberec Pavel Hoftych dal svým svěřencům okamžitě volno.

Článek

"Nejdůležitější je aktuálně ochrana zdraví hráčů, členů realizačních týmů a zaměstnanců klubu. Do odvolání nebudou ke sportovní přípravě sloužit ani tréninkové centrum na Strahově, ani hlavní stadion na Letné," uvedla Sparta na klubovém webu a přidala, že některá opatření zavedla ještě před nedělním nočním rozhodnutím vlády.

Hráči a hráčky letenského klubu mají individuální tréninkové plány a budou se připravovat samostatně.

Stejně jako Sparta promptně zareagovaly oba severočeské kluby Liberec a Teplice, byť ještě v neděli žil kupříkladu kouč Pavel Hoftych v představě, že vzhledem k výrazně zredukovanému hráčskému kádru nebude pro fotbalisty Slovanu představovat problém dodržet v té době platné omezení mluvící o maximálním počtu třicet osob chystajících se společně.

Po nočním vládním nařízení se situace samozřejmě změnila.

„Hráči ligového týmu se budou až do odvolání připravovat individuálně s využitím sporttesterů a plánů připravených kondičními trenéry," uvedl Liberec.

Stejné sdělení vyslaly do světa i Teplice. "Hráči absolvují individuální běžecké tréninky se sporttestery v místě bydliště," oznámily prostřednictvím sociálních sítí.

Pokyny jen mailem či telefonem

Ani fotbalisté Slovácka nezačali společně trénovat. „Stadion máme zavřený, kluci se budou jednoduchou formou připravovat individuálně. Minimálně do příštího úterý, kdy situaci znovu vyhodnotíme," sdělil ředitel klubu z Uherského Hradiště Petr Pojezný.

„S hráči jsme se ani nepotkali, chtěli jsme na co nejmenší míru eliminovat jakýkoliv bližší kontakt. Pokyny dostávají od kondičního trenéra mailem či po telefonu. Rozhodnutí vlády ohledně nařízení karantény naprosto respektujeme, podle našeho názoru to byl v současnosti ten nejlepší krok," dodal.

Pojezný předpokládá, že situace ohledně případného dohrání nejvyšší soutěže se o něco víc vyjasní po definitivním odložení evropského šampionátu z přelomu června a července na pozdější dobu. „Pokud se tak stane, přibyly by další termíny, a liga by se tak snad mohla dokončit. Dnes je ale těžké cokoliv předjímat," ví dobře.

„I u nás zůstali doma nejen hráči, kteří se zatím připravují individuálně, ale také prakticky všichni zaměstnanci klubu. Cílem je, abychom se v současnosti co nejméně vzájemně potkávali," říká generální manažer Fastavu Zdeněk Grygera.

„Zdraví všech občanů je teď nejdůležitější, všechno ostatní včetně sportu jde stranou. Hlavní je, aby se povedlo dostat koronavirus co nejdřív pod kontrolu. Teprve, až se situace aspoň trochu zlepší, budeme přemýšlet, co dál," tvrdí.

Na Andrův stadion také vstup zakázán

Vedení olomoucké Sigmy rovněž zrušilo tréninky prvního i rezervního týmu. „Hráče jsme poslali domů s individuálními plány. Až do odvolání budou využívat budou sporttestrů. Předpokládám, že v tomto režimu budeme fungovat minimálně do příštího pondělí. Uzavřen je i areál Androva stadionu, totéž platí pro management a všechny ostatní zaměstnance klubu," potvrdil sportovní ředitel Hanáků Ladislav Minář.

„Vedení Slavie už v neděli rozhodlo, že od pondělí se ruší všechny společné tréninky. Mládeže, týmu žen i prvního týmu. Hráči jsou doma. Mají nakázáno zůstat doma s rodinami, nikam nechodit a maximálně v rámci individuálních plánů si jít zaběhat do lesa či do parku. Kluci plní plány, které dostali od trenérů. Další program nastavíme podle vývoje situace," uvedl tiskový mluvčí Slavie Michal Býček.

Společné tréninky zrušilo pochopitelně i ligové áčko Plzně a i ve Viktorii se chystají hráči sami. Mistrovská Slavia naordinovala hráčům individuální přípravu dokonce už v neděli, u sousedů u Botiče trenér Luděk Klusáček s předstihem rozhodl, že jeho svěřenci mají volno do čtvrtka, nyní samozřejmě i on termín prodloužil.

Prozíravě si počínal kouč Mladé Boleslavi Jozef Weber, který hned po přerušení ligy dal hráčům volno až do 22. března. „Samozřejmě s tím, že i dostali od trenéra individuální tréninkový plán a k tomu pochopitelně sporttestry," doplnil mluvčí Středočechů Jiří Koros.

Reklama