Hlavní obsah

Chamtivost porazila zodpovědnost, vyčítají média úřadům v Tyrolsku

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Za stovkami případů nákazy stojí podle deníku konkrétní après-ski bar ve středisku Ischgl. Ilustrační foto.

Reklama

Jak se vypořádávají středoevropské státy s šířením koronaviru? Země postupně zpřísňují opatření, podobné kroky jako Česko už udělalo Slovensko a Polsko, přiblížilo se jim Maďarsko. Úřady v rakouském Tyrolsku naopak sklízejí od médií kritiku za nečinnost. V pondělním Středoevropském deníku přinášíme přehled vývoje v našem regionu.

Článek
  • Německo - přes 4600 potvrzených nakažených, 13 úmrtí
  • Rakousko - 1018 potvrzených nakažených, dvě úmrtí
  • Polsko - 150 potvrzených nakažených, tři úmrtí
  • Maďarsko - 39 potvrzených nakažených, jedno úmrtí
  • Slovensko - 63 potvrzených nakažených

Německo: 16 různých přístupů proti viru

Německo v pondělí ráno zavedlo kontroly na hranicích s Francií, Rakouskem, Švýcarskem a Dánskem. Kromě zpomalení šíření viru jde vládě také o zabránění vykupování obchodů cizinci, s jejichž „nájezdy“ se o víkendu potýkalo německé příhraničí.

Prezident Frank-Walter Steinmeier Němce v pondělí ujistil, že země nad koronavirem zvítězí. „Koronavirová krize je pro nás výzvou. Je na nás, zda zvítězí solidarita, nebo egoismus,“ řekl Steinmeier. Poznamenal také, že svět současná krize změní. „A bude na nás, jakým způsobem se tak stane,“ dodal.

Opatření se v Německu velmi liší podle jednotlivých 16 spolkových zemí. Liší se opatření pro školy, obchody i maximální počet lidí, kteří se mohou shromáždit na jednom místě. Nejpřísněji zatím postupuje Bavorsko, které hlásí 900 nakažených.

Kontrola na hranicích mezi Bavorskem a Rakouskem.

Bavorsko vyhlásilo stav katastrofy a uzavírá bary a omezuje prodej v obchodech. Bavorský premiér Markus Söder z CSU oznámil, že spolková země vyčlení na podporu ekonomiky 10 miliard eur (268 miliard korun). V neděli se v zemi konaly obecní volby, jejich druhé kolo se ale bude na konci března konat už výhradně korespondenčně.

Hospody a řadu míst poskytujících služby uzavírá v těchto dnech i nejlidnatější spolková země Severní Porýní-Vestfálsko, která eviduje vůbec nejvíc potvrzených nakažených v celém Německu: 2100. Hospody a bary uzavře i Berlín, všechny školy se v hlavním městě ale zavřou až v úterý. Sasko uzavírá školy v pondělí. V Meklenbursku-Předním Pomořansku na severovýchodě země pro turisty uzavírají ostrovy v Baltském moři.

+9

Německo také povolává na pomoc armádu, ta se ale sama potýká s nákazou: potvrzených je 18 případů, 120 vojáků je v karanténě. Vojáci v záloze dostali rozkaz, aby byli k dispozici na pomoc ve vojenských nemocnicích.

Epicentrum nákazy: bar pro lyžaře

V Rakousku od pondělí platí podobná opatření jako v České republice, omezuje se vycházení a na veřejných místech se nesmí setkat najednou víc než pět lidí. Epicentrem nákazy je Tyrolsko, kde platí přísnější opatření než ve zbytku země a pro některé horské obce i úplná izolace.

Podle deníku Der Standard ale právě úřady v Tyrolsku selhaly, když neuposlechly varování lékařů a opatření zavedly se zpožděním. Za stovkami případů nákazy stojí podle deníku konkrétní après-ski bar ve středisku Ischgl, odkud zahraniční hosté rozvezli virus do Německa, Dánska i Švédska. Noviny píšou, že chamtivost tam porazila zodpovědnost za zdraví lidí, protože úřady v místě lyžování nezastavily a hosty neizolovaly.

Rakouská vláda už oznámila opatření na podporu ekonomiky. V sobotu avizovala balíček 4 miliard eur (108 miliard korun) na pomoc hospodářství, v pondělí pak ministr financí Gernot Blümel z ÖVP oznámil uvolnění 2 miliard eur (54 miliard korun) na finanční pomoc firmám a podnikatelům.

Koronavirus a polské volby

Polsko o půlnoci ze soboty na neděli uzavřelo hranice a nevpouští cizince do země, zrušeny jsou všechny mezinárodní spoje a letadla nelétají už ani jako vnitrostátní lety. Vláda spustila repatriační program Let domů, k letecké dopravě do Polska zajištěné státem se přihlásilo už 20 tisíc lidí. V zemi se v neděli konaly bohoslužby, limit přítomných věřících vláda stanovila na 50 lidí, mše přenášela všechna velká média.

V zemi, kde nákaze o víkendu podlehl už třetí člověk, se zintenzivňuje volání po přeložení termínu prezidentských voleb z května na podzim. Vyzyvatelům prezidenta Andrzeje Dudy vadí, že nepozastavil kampaň a z titulu své funkce dostává velký prostor v provládních veřejnoprávních médiích. Upozorňují i na to, že pokud se volby budou konat v květnu podle plánu, nejspíš k nim kvůli obavám z koronaviru dorazí jen málo voličů.

„Teď se o posunutí voleb vůbec nebavíme,“ řekl na dotazy novinářů sám Duda, který aktivně navštěvuje hraniční přechody, nemocnice a ve vojenském oblečení i přípravu na epidemii v různých částech Polska. Právě Duda je přitom pro případný posun termínu voleb klíčovou postavou. Takový krok by totiž vyžadoval vyhlášení výjimečného stavu či stavu živelní pohromy, které podepisuje prezident. Pokud se stav zavedl, volby by se mohly konat až 90 dní po jeho ukončení.

Podle politiků vládnoucí strany Právo a spravedlnost se bude o volbách rozhodovat v příštích dvou týdnech, podle vývoje situace. Média kritická k prezidentovi a vládě uvádí, že pokud se bude skutečně volit v květnu, situace nahrává Dudovi – kvůli jeho přítomnosti v médiích ale i načasované výplatě bonusových 13. důchodů.

Ještě před propuknutím krize přitom Duda ve druhém kole remizoval s kandidátkou Občanské platformy Małgorzatou Kidawovou-Błońskou a v kampani byl díky řadě chyb spíš v defenzivě. Prezidentovu aktivitu hájí například ministr obrany Mariusz Błaszczak: „Kdyby nebyl aktivní, určitě by byla obvinění z toho, že není aktivní, protože v téhle situaci se aktivita hlavy státu očekává.“

Nová vláda na pozadí krize

Na Slovensku platí od pondělí zpřísněná opatření. Vláda Petera Pellegriniho, který současně zastává i funkci ministra zdravotnictví, vyhlásila pro oblast zdravotnictví nouzový stav a uzavřela všechny obchody, které neprodávají potraviny, léky či krmení pro zvířata.

Slovenský premiér Peter Pellegrini vystupuje na tiskovkách vlády v roušce.

Ředitel Správy státních hmotných rezerv oznámil, že v týdnu by mělo na Slovensko s pomocí Číny dorazit 30 milionů roušek, které by se pak podle rozhodnutí vlády mohly distribuovat i mezi občany.

Slovenské státní železnice nařídily cestujícím, aby měli při přepravě vlakem nepřetržitě zakrytý nos i ústa, nejlépe rouškou, případně i šálou či šátkem. Pokud cestující opatření nedodrží, vlakvedoucí ho může vyloučit z přepravy.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Ve složité situaci se v zemi sestavuje nová vláda. Lídři rodící se čtyřkoalice stran OLaNO, SaS, Jsme rodina a Za lidi se v sobotu sešli s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Hlavě státu představili rozdělení resortů a personální nominace. Čaputová se v nejbližších dnech sejde znovu s pravděpodobným premiérem Igorem Matovičem a končícím předsedou vlády Pellegrinim. Pak oznámí datum ustavující schůze nově zvoleného parlamentu.

Maďarsko uzavírá hranice

Opatření postupně zpřísňuje i maďarská vláda, která o víkendu přehodnotila přístup k uzavření škol. Na těch od pondělí probíhá distanční výuka. Kabinet to ještě minulý týden striktně odmítal, a dokonce takovou pravomoc odebral samosprávám.

Premiér Viktor Orbán v pondělí oznámil, že se zavírají hranice, ruší se i všechny kulturní a sportovní akce a omezuje se otevírací doba restaurací. Stát tak zavádí podobná opatření jako Česko, Slovensko či Polsko.

Pod dohledem epidemiologů je od víkendu ministr vnitra Sándor Pintér. Minulý týden se totiž v Budapešti sešel s marockým ministrem pro komunikaci, u kterého se potvrdila nákaza.

Reklama

Související témata:

Doporučované