Několik lidí se pokusilo opustit oblast uzavřenou kvůli koronaviru

  16:50
Policisté během dneška zaznamenali několik pokusů opustit uzavřenou oblast 21 obcí na Olomoucku. Novinářům to odpoledne na tiskové konferenci řekl krajský policejní ředitel Tomáš Landsfeld.

Policie zřídila na příjezdech do uzavřené zóny 22 stanovišť a nasadila zhruba 160 policistů ve dvanáctihodinových službách. Zatím podle Landsfelda nepřistoupila v případech pokusu o opuštění uzavřené oblasti k sankcím.

„Chtěl bych ale upozornit, že to má právní důsledky. Dopadá na to i opatření, kdy se nacházíme ve stavu, kdy jsou zpřísněné sankce,“ upozornil Landsfeld.

Pokud by se totiž podle něj ukázalo, že lidé byli nakažení a opustili uzavřenou oblast, dopustili by se za určitých okolností trestného činu.

„Šlo o několik ojedinělých případů, kdy se lidé pokusili uzávěry objet. Obecně ale naprostá většina lidí z uzavřené oblasti nařízená omezení dodržuje, za což jsme rádi,“ doplnil krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.

Disciplinovanost lidí pochválil odpoledne na tiskové konferenci i hejtman Ladislav Okleštěk.

Nařízení se týká obcí Chořelice, Chudobín, Litovel, Myslechovice, Nasobůrky, Nová Ves u Litovle, Rozvadovice, Savín, Tři Dvory u Litovle, Unčovice, Víska u Litovle, Benkov u Střelic, Brníčko, Dětřichov, Dolní Sukolom, Horní Sukolom, Nová Dědina u Uničova, Renoty, Střelice u Litovle, Uničov a Červenka.

Pro lidi je to až apokalyptický šok, říká starosta uzavřené Litovle

Oblast, ve které žije zhruba 24 tisíc lidí, uzavřeli hygienici kvůli rozšíření nového koronaviru v pondělí brzy ráno. Jde o epicentrum nemoci v regionu, k pondělnímu odpoledni zde bylo 31 nakažených. Olomoucký kraj, v němž je celkově 38 potvrzených případů, se kvůli tomu zařadil mezi regiony na druhé místo hned po Praze.

Nařízení bude platit do doby, než krajská hygienická stanice provede epidemiologické šetření a rozhodne o karanténě. Litovel je mimo jiné prvním místem s potvrzeným případem nákazy policisty v Česku.

V Litovli seznámilo občany s novou situací hlášení obecního rozhlasu:

Autoři: ,