Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Roušky nemáme, pomáháme si sami.“ Starostové promluvili o životě „pod zámkem“

Video se připravuje ...
16. března 2020
19:55

Hygienici kvůli výskytu lidí nakažených novým typem koronaviru rozhodli neprodyšně uzavřít některá města a obce v Česku, například Litovel, Uničov, Červenku nebo Kynice. Podle vedení uzavřených měst lidé nepropadají panice, ale mají zoufalý nedostatek ochranných roušek. Proto si pomáhají například šitím a distribucí vlastních. Dobrovolníci také pomáhají ostatním doručovat nákupy, ale i s dalšími věcmi.

„To je zásadní problém. My žádnou roušku nemáme a žádnou roušku jsme tímto opatřením nedostali,“ řekl starosta Uničova Radek Vincour (ODS). Podle něj  se město potýkalo s problémy v podobě některých špatně nastavených mechanismů, ale podařilo se je vyřešit. „Těch 14 dnů, které nás čekají v karanténě, si myslím, že jsme schopni projít v pohodě,“ prohlásil. „Čekáme na dodávky z centrálních zásobovacích skladů,“ přitakal místostarosta Litovle Lubomír Broza (SNK).

Video  Starosta a místostarosta uzavřených měst: Nemáme roušky, pomáháme si sami.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Šijeme si roušky sami

Lidé si ale podle něj vypomáhají, jak mohou. „Tak se tady rozjela taková série šiček, které doma šijí z nějaké té bavlny nebo z nějakých těch vhodných materiálů roušky doma,“ dodal Broza s tím, že sám ví o jedné rodině, která měla doma dva balíky roušek, které dobrovolně roznášela po prodejnách, případně rozdávala lidem v ulicích. Také se hlásí mladí lidé, kteří chtějí jako dobrovolníci roznášet seniorům a nemohoucím nákupy.

Distribuce roušek v Litovli v režii dobrovolníků (16. 3. 2020) Distribuce roušek v Litovli v režii dobrovolníků (16. 3. 2020) | Facebook/František Nabenkögel

Městský úřad v Litovli funguje v omezeném režimu – je uzavřený a několik vybraných úředníků vyhoví lidem pouze v nejnaléhavějších záležitostech. Zhruba třetina zaměstnanců městského úřadu, kteří jsou přespolní, se do práce nedostala. „Právě z toho důvodu, že jsme v karanténě. Tak jsou tady jen ti Litoveláci,“ podotkl místostarosta.

Distribuce roušek v Litovli v režii dobrovolníků (16. 3. 2020) Distribuce roušek v Litovli v režii dobrovolníků (16. 3. 2020) | Facebook/František Nabenkögel

Dalo se to čekat

„V našem městě stejně jako v Července a v Litovli byl v posledních dnech velký nárůst zjištění k těm 11 pozitivním nálezům koronaviru,“ řekl uničovský starosta Vincour s tím, že ještě před uzavřením škol muselo do karantény jít asi sto dětí z jedné a pět desítek dětí z druhé školy.

Ani v Uničově ale nepropukla hysterie či panika: „Vidím občany, kteří stojí u obchodního domu a vzorně v odstupu dvou metrů čekají, až budou vpuštěni.“ Lidé jsou podle Vincoura k sobě vzájemně ohleduplní a pomáhají si. „Dokonce jedna šicí dílna zahájila šití roušek a nabídla nám je zdarma k odběru,“ řekl starosta.

ingmarie ( 16. března 2020 23:18 )

Aby jste se z ty jeho židle nezbláznit , chudáčku , tady jde o zdraví a životy našich lidí , ,!! Co ten Babiš od prosince když to začalo , dělal aby na koronavirus zemi připravil .? Kde jsou roušky, respiratory, ventilátory do nemocnic, brýle , ochranné obleky; stovky testovacích míst , desetitisíce testovacích souprav, Roušky nejsou ani pro uzavřený oblasti na Moravě ! Jak teda Babišovci s tím zpěvákem využili ten časovej náskok , co jsme měli proti Itálii ? Ti neschopové způsobili , že na tom budem jako Italové

Zombie_1 ( 16. března 2020 22:44 )

co tady všichni brečíte. Na co čekáte, až vám někdo něco složí k nohám. O korona se ví už od ledna. To jste mysleli, že se nás to nebude týkat? No tak týká a všech. To je novina. Na konci ledna jsem v klidu domova objednala respirátory M3, pro celou rodinu a začátkem února, jsem si udělala zásoby potravin a drogerie, abych nemusela teď ohrožovat sama sebe v natřískaných obchodech. Jak jednoduché, jen je třeba zapojit mozek a né jen čekat, že to někdo za mě zařídí. To co dělám já pro rodinu, to samé dělá starosta pro obec atd. Tak nebrečte a konečně makejte. U voleb se ukáže, jak jste to zvládli.

1xTomasx1 ( 16. března 2020 21:33 )

Já jsem nedostal nic, ještě mi doúoručil nekupovat dezinfekci a potraviny, abych musel chodit do obchodu, až bude velká pravděpodobnost nákazy. Bureši bravo... to nevymyslíš. Hlavně zbrojte proti Rusům a Číně, abyste pak zjistili, že se bez nich ani neuprdnete vy odborníci

okluznifranta1 ( 16. března 2020 20:41 )

Estébák BUREŠ Babiš tvrdil, DACAN jeden prolhanej že roušek je dost a kdo je nemá, tomu je osobně doručí. Kam ta *** estébácká už osobně doručila roušky? Ozvěte se vy šťas­tní!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa