Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Prodavačky jsou hrdinky, říká prezidentka a Čechy vyzývá: Nakupovat jděte v roušce

Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. března 2020
05:30

Češi tak úplně nedbají výzev premiéra Andreje Babiše (ANO) a i přes omezený pohyb si nákupy nenechají jen tak vzít – skupování zásob v Česku, které je i v nový pracovní týden v nouzovém stavu, nevymizelo. Zákazníci navíc mnohdy nedbají nařízení, aby na nutné nákupy chodil jen jeden člen rodiny, upozorňuje Renáta Burianová, prezidentka Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb (UZO). Prodavačky má za hrdinky, které navíc trápí nedostatek roušek.

Nedostatek roušek je problémem, který zasáhl celé Česko. A projevuje se i v maloobchodním prodeji. Otevřeno dál mají supermarkety s potravinami, do kterých Češi mohou zamířit nakoupit i přes výrazné omezení v pohybu po ČR.

A prodavačky jsou první na ráně, pokud mezi ně dorazí někdo infikovaný. Lidí potkají za den velké množství, před jejich kasami se nezřídka tvoří fronty. „Smekám před nimi, pro mě jsou hrdinky. Jsou opravdu pod velkým tlakem, nejsou vybaveny tak, aby mohly čelit obrovskému tlaku zákazníků s tím, že tam samozřejmě mohou být potenciální roznašeči,“ řekla pro Blesk Zprávy Renáta Burianová, prezidentka UZO. 

Prezidentka: Lidé v MHD s rouškami? Ať je nosí i na nákup

Co se roušek a dalších ochranných prostředků týče, Praha od půlnoci přistoupila k ráznému opatření – bez roušky (či šátku, šály nebo jiného ochranného prostředku, který zakryje nos a ústa) do MHD cestující nemají nastupovat.

Burianová by si stejné opatření přála i v českých obchodech. „Na základě toho, že do MHD můžete jít pouze v rouškách, píši dopis řetězcům, abychom v tomto směru apelovali na zaměstnavatele a obyvatelstvo, aby byli ohleduplní. Zaměstnavatelé přesto, že mají povinnost vybavit zaměstnance ochrannými prostředky, roušky bohužel nemají. My už to řešíme od pátku, bohužel je nemají. Cítím, že prodavačky a pokladní jsou dneska daleko ohroženější skupinou než třeba praktický lékař, který může vystavit e-neschopenku,“ upozorňuje prezidentka.

Vedle zdravotního rizika jsou prodavačky, prodavači i personál obchodů vystaveni i velkému stresu. Do supermarketů se nahrnulo velké množství lidí. Na to, že prodavačky čelí velkému stresu, poukazoval několikrát i premiér Andrej Babiš (ANO), který se opakovaně snažil mírnit nákupní mánii Čechů, kterou umocnil stav nouze. 

„Já vás prosím, nepanikařme, protože je to vážné a ty prodavačky v těch řetězcích kolabují,“ varoval minulý týden Babiš na FTV Prima, když žádal lidi, aby ani po vyhlášení stavu nouze nenakupovali potraviny do zásoby, protože potraviny dle něj budou vždy.

„Ohrožujeme ty prodejny z hlediska personálu, protože zaměstnanci jsou přetížení a mají z toho problémy i řetězce. Někteří dokonce chtěli zavřít v neděli, my jsme je včera přesvědčili, že to není dobrý nápad. Prosím vás, nekupujte potraviny do zásoby,“ říkal Babiš na tiskovce na Úřadu vlády. 

Video  V Česku je zakázaný volný pohyb osob: Babiš, Hamáček, Vojtěch, Schillerová i Prymula řekli detaily.  - abl
Video se připravuje ...

Nedostatkové roušky

Pondělí, první den omezeného pohybu v ČR, supermarket na maloměstě na jihozápadě Čech. Zákazníků ubylo, ochranné prostředky mají spíše výjimečně. Prodavačky často roušky mají, ale hlavně vlastní. Jedna z nich se přitom raduje před kolegyní, že se na ní také dostalo. Přišel jeden ze zákazníků, který jí novou roušku přinesl s tím, že jich má doma více a ona ji určitě bude potřebovat.

„Je to moc hezký příběh, je to potěšující. Ty holky odvádějí opravdu neuvěřitelnou práci. Chápu, že jsou záchranné sbory, lékaři, sestry, ale ty holky opravdu odvádějí neuvěřitelnou práci. A navíc, ti lidé jsou dost nervózní. On to někdo přirovnal k předvánočnímu času, ale to jsme přece jen všichni naladěni trochu vánočně a slavnostně a tady bohužel ta nervozita je mezi lidmi velká,“ upozorňuje Burianová.

Že jsou prodavači a prodavačky „na ráně“, si někteří Češi uvědomují. Ne ale všichni. „Velká většina těch, kteří sedí za pokladnou, nemají svoje ochranné prostředky. Zaměstnavatelé se snaží, ale bohužel si myslím, že dnes ani zítra ta distribuce nebude. Myslím si, že bychom měli být k sobě ohleduplní a spoluobčané, kteří chodí nakupovat, by měli být chráněni rouškou nebo respirátorem,“ míní Burianová.

V Praze - Holešovicích tak v pondělí odpoledne řada zákazníků učinila. Někteří oblékli i rukavice, připravené u vchodu. Problém se však objevuje i mimo ochranné pomůcky.

Video  Rouška bez šití: Jednoduchý návod! Stačí kus látky a gumičky.  - Petra Veselá
Video se připravuje ...

„Lidé bohužel nedodržují výzvu vlády, do obchodů nechodí jen jeden zástupce rodiny. Obracejí se na mě děvčata z prodejen, že se tam trousí celé rodiny a že je to pro ně nepříjemné,“ upozorňuje Burianová.

„Je třeba apelovat na obyvatelstvo, aby opravdu chodil jen jeden zástupce rodiny, to je pro nás velmi důležité. Teď bych ráda ještě, aby ti, co jdou nakupovat, byli vybaveni rouškami, aby platilo stejné pravidlo jako v MHD. Pokud by skutečně došlo k nějakému širšímu nakažení zaměstnanců obchodu, tak je moc pěkné, že budeme mít plné sklady, ale nebude to mít kdo rozdistribuovat. V žádném případě nechci šířit paniku, jsem si vědoma toho, že je potřeba klid na místě a řešit to uvážlivě, ale je třeba si uvědomit, že u pokladny lze jen těžko dodržet rozestup dvou metrů mezi prodavačkou a zákazníkem,“ podotýká pro Blesk Zprávy prezidentka unie.

Právě premiér Babiš, který oznamoval v neděli v noci, že mají lidé mezi sebou dodržovat dvoumetrové mezery, byl minulý týden na inspekci ve třech skladech řetězců zhlédnout stav zásob a uklidňoval, že potraviny jsou.

Lidé z karantény na nákupech?

Na bezohlednost v obchodech upozorňoval i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Já bych chtěl všem těm, kteří mají karanténu, kteří možná teď si mysleli, že mohou chodit nakupovat do nákupních center, vzkázat: Já chci říct velmi otevřeně, já jsem dostal několik desítek zpráv od prodavaček, které si stěžovaly na to, že slyší v té řadě u kasy, jak se ti lidé baví o tom, že se vrátili z Itálie a jak tam bylo hezky, že mají sice karanténu, ale že to vůbec nevadí a že jdou nakupovat, tak to by mělo skončit,“ míní vicepremiér.

Do kontrol lidí v karanténě se zapojila i Policie ČR. „Z mého pohledu končí legrace. My přijímáme velmi drakonická opatření proto, abychom ochránili naše obyvatele a pokud má někdo uloženou karanténu, tak ji bude muset dodržovat,“ varoval Hamáček.

Zakazovali jim nosit roušky. Aby neděsili zákazníky

Do redakce Blesk Zpráv přitom dorazila i stížnost zaměstnance jednoho z řetězců, který se prý ozval za více svých kolegů. „Vedení nám zakazuje nosit roušky a rukavice. Důvod? Děsili bychom lidi. Nejsme chránění a přitom na nás lidé prskají a jsou bezohlední. Proč se nemůžeme bránit?“ uvedl zaměstnanec jednoho z řetězců. „Máme strach chodit do práce, nikdo s tím nic nedělá,“ dodal.

Burianová upozorňuje, že na tento problém odboráři narazili a s řetězci jej již řešili. „My jsme to řešili. V neděli, promptně. Bylo to selhání lokálního managementu. S top managementy společností jsme se domluvili, že zaměstnanci mohou své ochranné prostředky nosit. Oni sice chtěli trošku zamezit té panice, ale byly to jednotlivé případy, nebylo to, že by šel z vedení příkaz. Pokud má zaměstnanec svoje ochranné prostředky, tak je může použít, to je vykomunikováno s řetězci,“ uvedla pro Blesk Zprávy Burianová. 

Řetězce dle ní nyní dělají, co mohou a snaží se vyjít zaměstnancům vstříc – pokud je na prodejně problém, jde většinou o problém vedoucího prodejny, míní.

Video  Co byste měli vědět o koronaviru: Jak se co nejvíc uchránit?  - Ministerstvo zdravotnictví
Video se připravuje ...

Problém s dětmi

Dalším problémem je však pro pokladní a prodavače i to, že kvůli uzavřeným školám řada z nich řeší, co se svými ratolestmi školou povinnými.

„Jsou to maminky s dětmi, jsou to lidé ve středním věku, takže bohužel je tam ta situace taková, že někdo zůstal doma na ošetřovném a obchody se musí snažit vykrýt služby z těch zdrojů, které mají,“ říká Burianová a podotýká: „Ta situace je nyní mimořádná, řetězce jsou rády, když dělá to, co má ruce a nohy.“

Ohledně ochranných prostředků v provozovnách ji pak zaujala ještě jiná věc – vynalézavost vietnamských spoluobčanů. „Já jsem teď koukala na vietnamskou večerku a tam mají udělané plexisklo a jsou v tomhle flexibilní. Bohužel, já chápu, že ve velkých prodejnách to jde těžko a něco jiného je, když jste tam sám či zaměstnáváte tři zaměstnance, a něco jiného je, když má ta nadnárodní společnost 16 tisíc zaměstnanců. Chápu, že je to velmi složité,“ dodala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Mamba ( 17. března 2020 09:47 )

Mě napadá jak můžou nazývat prodavače hrdiny a srovnávat je s lékaři,že přijdou do kontaktu s potenciálně nakaženými je sice fakt ale s lékaři bych je fakt nesrovnávala!!!! Určitou formu oběti přinášejí,to ano!!!! A další věc,dokud vláda nezavedla karanténu,tak ani prodavači nenosili roušky ,a teď je najedou mají všichni? Dosti zavádějící!!!!!!!! (Kauf ČL) !!!!

jaro20 ( 17. března 2020 09:26 )

Proč by měl být Bureš terčem posměchu, ale sám by ji měl mít. Holt roušky by se měly nosit a ty prodavačky asi mají v hlavě auva.

Petr ( 17. března 2020 09:02 )

Dnes v Brně na Vídeňské v Hyper ALBERTU, ze mne měly prodávající personál a pokladní srandu,že jsem v roušce a používám na nákup jejich igelitové jednorázové rukavice.
BEZ KOMENTÁŘE

panda82 ( 17. března 2020 08:41 )

no a ještě dodám, když jste to nabídla vy, tak možná, kdyby to řekl Babiš tak je terčem posměhu

panda82 ( 17. března 2020 06:56 )

Bohužel tady chybí kázeň a disciplína na rozdíl od Slováků, tam i vláda bez roušek ani ránu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa