S myšlenkou připravit pro Českou televizi film o hudebně komické dvojici Jan Vodňanský & Petr Skoumal, která se během své dlouhé kariéry výrazně zapsa-la do dějin českého humoru, přišla kreativní producentka Alena Müllerová.

Audiokniha Maigret
Maigret, Serotonin či Prašina: audioknihy pro ty, kdo zůstali doma

„Tu ideu jsem nosila v hlavě řadu let. Jako školačka jsem vyrůstala na jejich elpíčkách vydaných v sedmdesátých letech. Tehdy jsem je ještě osobně neznala. Netušila jsem, kdo jsou ti pánové, jeden s knírem a druhý s vousem, kteří na mě koukají z obalu desky S úsměvem idiota i z té další, S úsměvem Donkichota,“ říká Müllerová.

Hravost a absurdita

Ti dva pro ni byli, stejně jako pro mnoho dalších, zjevením. „Svoboda, hravost a absurdita jejich písniček a textů se totálně lišila od toho, co nás obklopovalo. Zároveň šlo o parodii na vyprázdněné projevy a klišé oficiální kultury. Tvůrci filmu Pavel Klusák a Marek Najbrt vzdali této skvělé poetice hold na pozadí doby, v níž vznikala,“ doplňuje kreativní producentka.

Dokument Vodňanský & Skoumal Všechno je proměnlivé si klade za cíl vytvořit atmosféru podobně nápaditou a zábavnou, jako bývala představení, kterými dvojice bavila publikum napříč celou republikou od roku 1963 až do začátku osmdesátých let, kdy se rozpadla těsně předtím, než úřady stihly vydat úplný zákaz jejího vystupování.

I knihkupectví v Hradci Králové začala nabízet poslední díl ságy o Harry Potterovi
Nejslavnější knižní sága. Harry Potter už v Česku kouzlí 20 let

Snímek se ale lehce dotýká i sólové kariéry obou umělců, která následovala. Písničky Vodňanského a Skoumala jsou tu doprovázeny hudebními klipy, vtipně poskládanými z archivních záběrů nejrůznějších momentů československé reality. Dojde na unikátní a veřejnosti neznámé záznamy, před kamerou se však objeví i plno slavných respondentů.

„Vedle samotného Jana Vodňanského, jenž filmem provází, jsme oslovili řadu lidí, kteří byli s tímhle tandemem spojeni. Třeba Táňu Fischerovou, která hrála v nejslavnějších představeních Vodňanského a Skoumala v pražském Činoherním klubu,“ uvádí Marek Najbrt.

Kromě dnes již nežijící Fi-scherové v dokumentu vystu-pují novinář Karel Hvížďala, hudební kritik Jiří Černý, herec Jan Kačer, muzikanti Jan Burian, Michal Prokop a Vladimír Mišík, režisér Jan Hřebejk, dále hudebník, spisovatel i básník Přemysl Rut, první žena Jana Vodňanského, psychiatrička Jitka Vodňanská, a manželka Petra Skoumala, herečka Ilona Svobodová.

Tonda Blaník se vrací.
Tonda Blaník se vrací. Úřaduje na YouTube

Jak podotýká scenárista Pavel Klusák, archivních televizních záznamů, z nichž se dalo vycházet, existuje poskrovnu. „O to těžší jsme měli práci,“ připouští. „Záznamy umělců ražení Vodňanského a Skoumala se v šedesátých letech a za normalizace nepořizovaly. Pokud nějaké vznikly, byly smazány. Kdybychom chtěli dělat dokument o nějakém z tehdy povolených komiků, máme k dispozici nesrovnatelně větší materiál.“

Spolupráce s Gottem

Satisfakcí pro Klusáka bylo, když se při procházení archivů z jednoho filmového pásu ze šedesátých let „vynořil“ Old-řich Nový, s nímž se Jan Vodňanský světe, div se také stihl pracovně potkat. Na jiném pásku je zase zaznamenán zpěv Karla Gotta. „Spolupráce těch dvou s Gottem nebyla nijak klíčová, ale tento záznam je jakousi exkluzivní, pozdně objevenou záležitostí, která v sebraných nahrávkách Karla Gotta absentuje,“ upozorňuje scenárista.

Lukáš Pavlásek
Lukáš Pavlásek: Na provokativní humor mě navedl Andy Kaufman

Z výsledku mají všichni zúčastnění radost, i když se do dokumentu kvůli omezené stopáži nevešlo zdaleka vše. „Překvapili jste mě víc, než jsem čekal, chvílemi jsem se i smál,“ prohlásil po první projekci Jan Vodňanský. „Líbí se mi, že film není zatížen sentimentalitou. Také kvituji použití potlesku ležících vojáků v některých prostřizích.“ (Ty pocházejí z televizního filmu k festivalu Zlatý palcát.)

„Vlastně jste si na naše písničky udělali klipy tam, kde nebyly,“ doplnil Vodňan-ský na adresu tvůrců. Nový dokument půjde na ČT art zítra večer od 20 hodin.