Close search

Babiš a spol. selhali. Češi si na sociálních sítích vyměňují tipy, jak ušít roušku, aby ochránili své nejbližší

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Je to pár dní, co premiér Babiš uvedl, že společnost v Číně, která měla do České republiky dodat roušky, někdo podvedl a smlouva je porušena. Přibývají opatření, roušky však nikde neseženete. To, co nezvládl stát, zvládají jeho občané. Šijí pro sebe, rodiny i nemocnice...

Stát v distribuci roušek a respirátorů selhal, musíme si pomoci sami. Premiér Babiš nejdříve avizoval, že Česká republika má roušky na skladě, pak, že nakoupí respirátory, poté tvrdil, že roušky budou objednávat a nakonec vláda otevřela obchody s látkami, aby si je lidé mohli ušít sami. Pro své kroky a rozhodnutí neunikl řadě vtipů a negativních reakcí, které kolovaly po celém internetu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený TMBK (@tmbkofficial),

Pochybení vlády v zajištění roušek se ve chvíli změnilo v celorepublikový problém. Vláda zavádí jedno opatření za druhým a s každým probuzením do dalšího dne se situace dramaticky mění. Množství zákazů, které přišlo jen v několika málo dnech, je enormní a vyvolává přinejmenším zmatek. Pandemie má a ještě bude mít obrovské ekonomické dopady. První firmy oznamují výpovědi kvůli ekonomickým ztrátám již teď.

Zdravotníci pomáhají, vláda pouze slibuje

Ještě v neděli Babiš sliboval, že Česko má s Čínou vyjednaný kontrakt na miliony roušek. Tvrdil, že kdo nemá respirátor, ať mu zavolá a osobně mu jej doveze. Naopak bylo oznámeno zrušení smlouvy. Těžko si představit, že Čína, která je vůbec prvním ohniskem koronaviru, by v současné chvíli řešila dodání do České republiky, která je pro ni naprostou bezvýznamnou zemí ve středu Evropy.

Zajímavostí je, že veřejnost začala roušky nakupovat už začátkem roku. Několik týdnů před tím, než byl první případ koronaviru v České republice vůbec potvrzen. A to byl problém. To se všichni ozývali, ať lidé neberou roušky zdravotnickému personálu a nemocným. Vždyť je přeci nepotřebují. O pár týdnů později, o 300 potvrzených případů nákazy později - pomáhají všichni.

Nemocnice zažívají vůbec jednu z největších krizí, kdy chybějící počet roušek je pro lékaře kritický. Jednu z největších výzev vyhlásil Ústav pro péči o matku a dítě, další nemocnice následovaly. Objevovaly se příběhy zdravotnického personálu, který informoval o tom, že někteří z nedostatku roušek dokonce musí nosit pleny, aby při péči o hospitalizované pacienty nedocházeli na záchod a neměnili si roušku znovu. Nemocnice na svých sociálních sítích doslova prosily, aby jim někdo pomohl. Lidé neotáleli a pro nemocnice šijí stovky lidí po celé republice. Zadarmo!

Výzva českému internetu

Petr Ludwig videem, kde nabádal ke kritickému myšlení a nošení roušek, zavedl na český internet hashtag #rouskyvsem. Tisíce lidí nošení roušky pod tímto označením sdílí a nabádá, aby bez ní lidi vůbec nevycházeli. Jeho video se stalo téměř přes noc virální a bylo sdíleno desítkami tisíc lidí.

Na internetu se v posledních hodinách šíří heslo "MOJE rouška chrání Tebe. TVOJE rouška chrání mě.". Má vyjádřit,  že nošení roušky je v pořádku. To je reakcí na vážnost situace, která v České republice ještě daleko nedosáhla podle prognóz svého vrcholu.

K nošení roušek vyzval v pondělí dokonce Leoš Mareš, který na svém IG účtu vyzval všechny sledující, aby dbali na své zdraví. Zároveň dodal, že ho o takovou výzvu sledujícím poprosil sám ministr vnitra Jan Hamáček. Paradoxem je, že na jakékoliv tiskové konferenci k opatřením vlády nemá z představitelů státu roušku nikdy nikdo.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Leoš Mareš (@leosmares),

Na své sledující apeloval i populární Dan Procházka, který na sociálních sítích působí jako @the_fotr. Ten upozornil na to, že poprvé v historii se po veřejnosti chce, aby zachránila svět tím, že se bude válet na gauči. Vyjádřil také nepochopení pro to, že někteří nedodržují nařízenou karanténu, která pro ně znamená pouze respektování zákazu vycházení bez důvodu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený T H E F O T R (@the_fotr),

Stát selhal, lidé si pomohli sami

Na sociálních sítích se s přibývajícími nakaženými zvedla obrovská vlna solidarity. Lidé šijí pro sebe a své blízké, ale i pro nemocnice. Objevují se spousty různých návodů. Jeden z nich je od Ivy Burkertové, návrhářky stojící za značkou Odivi. Iva ukázala, jak si roušku vyrobit bez šití z obyčejného trika za pár minut.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený ODIVI (@odivi),

Obrovský krok udělala nově vzniklá společnost @spolu.label. Za tou stojí Veronika Konečná a Veronika Wisiorková. Ty -  sotva, co představily novou značku fitness oblečení - nabídly pomoc v této těžké situaci tím, že ze zbytků šijí roušky a nabízejí je pouze za poštovné. Inspirací jim byl Petr Ludwig s iniciativou, že nosit roušku není hanba. Další tip na to, jak si vyrobit roušku doma, nahrála na Instagram například @svetpodleagnes. Designérka Pavlína Šišková zase dala na svůj profil @siska.decor návod, jak si vytvořit nešitou roušku ze šátku nebo utěrky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Pavlína ŠIŠKOVÁ (@siska.decor),

Roušky začala šít i známá značka Le Premier, která na své sociální síti zoufale shání stuhy a šňůrky, aby mohla šít více. Svou iniciativou pomáhá řidičům z firmy Rohlík.cz, kteří přicházejí denně do kontaktu s desítkami lidí.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Le Premier (@lepremiercz),

Svou výrobu změnili i čeští návrháři, sourozenci Nikol a Jakub Ponerovi. Oznámili to na svém instagramovém účtu @poner_official, kdy prvních tisíc roušek ušili pro dům seniorů v Malešicích.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený PONER (@poner_official),

Roušky šije i Lucie Bílá, která tak využije své vzdělání švadleny. K výzvám na nošení roušek se přidal například Erik Meldík, známý z dua ViralBrothers, nebo známá ilustrátorka ze Slovenska Petra pod účtem @fancyilustrator.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Petra👩🏼‍🦰Slovak illustrator (@fancyillustrator),

U Evy Ehrebengerové, mámy Lucky a Nicol z A Cup Of Style, naleznete na účtu @e_eva návod, jak si ušít roušku doma.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Eva - Moje Barevná Kuchyně (@e_eva),

V pondělí vydali @dvatatove video na Youtube, kde se šití roušek věnují, dávají návod a zároveň vysvětlují jejich význam. Video najdete pod názvem "Dva tátové VLOG | Den zlomu: Roušky & narozeniny".

Nejčtenější články