The Capitals: Británie mění svůj postoj k pandemii. Premiér Johnson vyzval občany, aby zůstali doma

© Shutterstock

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 

///

KORONAVIRUS V EVROPĚ

LONDÝN

Johnson změnil názor. Britský premiér Boris Johnson předvedl razantní obrat. Zatímco ještě před víkendem se zdráhal přijímat jakákoli preventivní opatření a hovořil o kolektivní imunitě, dnes již vyzývá Brity k omezení sociálních kontaktů a práci z domova. Školy ale zatím uzavírat nechce. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)

DUBLIN

Duševní zdraví v časech COVID-19. Řada lidí napříč kontinentem je v izolaci, irská Správa zdravotnických služeb proto vydala doporučení, jak v takových chvílích pečovat o své duševní zdraví. Instituce doporučuje pravidelný pohyb ve formě cvičení, pravidelný spánkový režim a zdravou stravu.

Přední expert irského ministerstva zdravotnictví, Tony Holohan, mezitím v pondělí označil následujících 7 dní za rozhodující ve snaze omezit šíření viru. Doposud bylo v Irsku nahlášeno celkem 221 případů výskytu koronaviru, dva nakažení viru podlehli. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)

BELFAST

Starší mají přednost. Německý řetězec Lidl se v Severním Irsku rozhodl upřednostnit starší občany před ostatními zákazníky. Ráno mezi 9 a 11 hodinou budou moci přeskočit frontu a budou mít k dispozici asistenty. (Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com)

BERLÍN

Německo rozšiřuje preventivní opatření. Německá vláda včera dosáhla shody se všemi 16 spolkovými zeměmi v otázce opatření, která by měla zmírnit šíření nového koronaviru. Informovala o tom německá kancléřka Angela Merkelová. S výjimkou obchodů s potravinami, lékáren, čerpacích stanic a bank budou podle těchto opatření zavřeny všechny obchody a turismus v zemi bude z velké části omezen. Zároveň budou zavřena i místa pro bohoslužby, dětská hřiště nebo veřejná a soukromá sportoviště. Restaurace budou v provozu pouze mezi 6:00 a 18:00.

Vláda doufá, že díky těmto opatřením se jí podaří zabránit přetížení zdravotního systému. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

VÍDEŇ

Rakousko omezuje veřejný život.  Od pondělního večera narostl počet nakažených koronavirem na 1 016. „Zákon proti koronaviru“, který v neděli schválili poslanci, vstoupil v platnost a na jeho základě došlo k uzavření většiny veřejných míst. Jedná se například o muzea, parky, restaurace a obchody s výjimkou těch s potravinami. Občané sice mohou opustit své domovy, společnost jim ale mohou dělat pouze osoby, se kterými žijí. Jinak jim hrozí pokuta ve výši až 3 600 eur.

Rakouská národní banka poskytla na podporu firem, které čelí ekonomickým dopadům pandemie, dvě miliardy eur. Brzy budou také zrušena všechna letecká spojení z Vídně. Všichni občané pobývající v zahraničí byli vyzváni, aby se urychleně vrátili domů. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

PAŘÍŽ

Macron: Jsme ve válce. Emmanuel Macron v pondělním televizním projevu vyzval k přísnějším preventivním opatřením. „Jsme ve válce,“ řekl celkem šestkrát ve svém projevu. Podle Macrona je v tomto boji nutná mobilizace vlády i celého národa. Kromě toho oznámil pozastavení probíhajících reforem a některá nová opatření.

Od dnešního poledne bude ve Francii platit zákaz shromažďování. Armáda bude pomáhat s přesunem nemocných do méně zasažených regionů. Ve snaze zabránit šíření nákazy Francie také uzavře vnější hranice a dočasně zamezí cestování do dalších evropských zemí. Vzhledem k očekávaným ekonomickým dopadům pandemie, přistoupila Francie také k odložení splatnosti sociálních a daňových poplatků. (EURACTIV.FR)

ŘÍM

Conte: EU by měla jednat jako Itálie. Italská vláda v pondělí vydala balíček na podporu ekonomiky ve výši 25 miliard eur. Jeho využití je široké, od půjček postiženým podnikatelům a firmám až po pozastavení daňových poplatků pro rodiny.

Premiér Giuseppe Conte při představení balíčku doporučil ostatním unijním zemím, aby přistoupily k italskému modelu, a to nejen ze zdravotního hlediska, ale také co se týče ekonomické strategie.

V pondělí evidovala Itálie 2 158 úmrtí a momentálně je v zemi 27 980 nakažených osob. Vyléčených je 2 749. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

ATHÉNY

Konec bohoslužeb. Řecká vláda se rozhodla pozastavit veškeré bohoslužby. Kostely budou otevřené pouze pro jednotlivé věřící. Všichni lidé, kteří přijedou do Řecka, také budou muset do povinné dvoutýdenní karantény. (Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com)

MADRID

Uzavření hranic. Španělsko je čtvrtým světovým ohniskem nákazy COVID-19 a počet nakažených i obětí zde každým dnem narůstá. V pondělí se vláda rozhodla uzavřít španělské hranice. (Euroefe.es)

LISABON

První oběť koronaviru. V pondělí v Portugalsku zemřel na onemocnění COVID-19 první člověk. Zatím je v zemi novým koronavirem nakaženo 331 osob. Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa svolal Státní radu, se kterou chce diskutovat o možném vyhlášení nouzového stavu.

V pondělí byla mezi Portugalskem a Španělskem přerušena letecká a železniční doprava, stejně jako dvě říční dopravní linky. Země také na společné hranici omezily pohyb zboží a přeshraničních pracovníků. (Lusa.pt)

VARŠAVA

Prezidentské volby mají proběhnout dle plánu. V Polsku je zatím potvrzeno 150 případů nákazy koronavirem, osudný byl virus třem osobám. Premiér Mateusz Morawiecki k víkendovému rozhodnutí uzavřít hranice přidal opatření přerušující domácí leteckou dopravu. Oznámil také, že květnové prezidentské volby budou probíhat dle plánu. Jeden z kandidátů, Władysław Kosiniak-Kamysz, nicméně volal po odsunutí hlasování na podzimní termín. Další uchazeč o prezidentský post, Szymon Hołownia, zastavil svoji kampaň a její obnovení slíbil v momentu, kdy se situace „vrátí do normálu“.  (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Předání moci v období koronavirové krize. V sobotu (21. března) zasedne na Slovensku nová vláda. Dosluhující premiér Peter Pellegrini (Smer SD) slíbil, že předání vlády proběhne zdvořilým a důstojným způsobem. Jeho nástupce Igor Matovič (OĽaNO) uvedl, že vzhledem k současné krizi nebude jeho vláda přistupovat k personálním změnám na ministerstvech. Obavy z šíření nemoci ovlivní i ceremonii při zahájení činnosti nového parlamentu naplánovanou na 20. března. Noví poslanci budou skládat přísahu se zakrytou tváří a nepřistoupí k tradičnímu podání ruky s předsedou parlamentu. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

PRAHA

Tři uzdravení. Počet nakažených lidí v Česku každým dnem roste, k úternímu ránu trpí onemocněním COVID-19 již 383 osob. Objevila se však i dobrá zpráva – třem pacientům se podařilo nemoc překonat a po dvojím testování zůstávají jejich výsledky negativní. (Aneta Zachová | EURACTIV.cz)

BUDAPEŠŤ

Maďarsko o půlnoci zavřelo hranice. „Samozřejmě, že nerozdělíme rodiny,“ řekl k opatření Tibor Lakatos, šéf koronavirového krizového týmu. Lakatos potvrdil, že rodičům a manželům či manželkám maďarských obyvatel s povolením pobytu či trvalým pobytem v Maďarsku bude vstup do země umožněn. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

SOFIE

Bulharští podnikatelé chtějí po státu splatit dluhy. Zástupci zaměstnavatelů trvají na tom, aby stát neprodleně splatil společnostem své dluhy. Bulharským firmám by takový krok pomohl lépe zvládnout současnou krizi.

V pondělí (16. března) státní správa ohlásila celkem 62 případů COVID-19. Jedním z nich je i 9leté dítě původem z Anglie, které bylo v Bulharsku na zimní dovolené. Minulý pátek (13. března) vyhlásil parlament stav nouze s platností do 13. dubna. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

ZÁHŘEB

Nová opatření. Chorvatská vláda se chystá doladit konečnou sbírku opatření, která by měla pomoci ekonomice ustát negativní dopady pandemie. Premiér Plenković oznámil, že v nejbližší době představí 13 návrhů zákonů, které budou v kompetenci pěti nejzásadnějších ministerstev: financí, ekonomie, zemědělství, turismu a práce.

Chorvatské školy mezitím odstartovaly první den výuky přes internet. Přestože ihned došlo ke kybernetickému útoku na Chorvatskou akademickou a výzkumnou síť (CARNet), ministryně školství Blažena Divjaková uvedla, že Chorvatsko je na internetovou výuku připraveno a posouvání závěrečných zkoušek se zatím neplánuje. (Tea Trubić Macan, EURACTIV.hr)

BĚLEHRAD

Koronavirus v Srbsku. Srbsko má v současné době 55 potvrzených případů nákazy koronavirem COVID-19. Ke včerejšímu dni bylo v srbské Národní referenční laboratoři institutu Torlak testováno 301 lidí, kteří splňovali podmínky pro testování. (EURACTIV.rs)

Více aktuálních informací o pandemii koronaviru v Evropě naleznete na EURACTIV.com.

///

K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář