Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vědci chtějí dát státu kmenové buňky na léčbu koronaviru: Účinnou látku nabízí zdarma

Převratný objev vědců
Převratný objev vědců  (Autor: Shutterstock.com)
17. března 2020
10:37

Národní centrum tkání a buněk v Brně vyvíjí léčivý přípravek, který lze využít při léčbě pacientů s těžkým poškozením plic v ohrožení života, které způsobila nákaza koronavirem. Centrum nabídlo využití kmenových buněk při léčbě Ústřednímu krizovému štábu České republiky zdarma.

Zakladatel centra Michal Zahradníček nabídl, že v případě potřeby věnuje státu potřebné množství účinné látky v hodnotě desítek milionů korun. „Národní centrum tkání a buněk je připraveno v případě zájmu státu dodat ihned dávky pro několik pacientů, kteří by byli v kritickém stavu s akutním průběhem onemocnění dýchacích cest,“ uvedla za centrum Elen Šťastná.

„V průběhu dvou týdnů můžeme znásobit jejich objem pro další pacienty,“ uvedl ředitel výzkumu centra Serhiy Forostyak.

Podle výzkumného pracovníka Zdeňka Kořístka je ale potřeba být ke všem překvapivým výsledkům léčby a uzdravení značně rezervovaný. „O pozitivním přínosu mezenchymálních stromálních buněk (UCB MSC) u zánětlivého postižení plic nebo u plicní nezralosti už ale víme mnoho. Jedná se o další střípek do mozaiky, která nám ukazuje, že léčivé přípravky na bázi UCB MSC mohou pomoci v obnově a regeneraci plicních funkcí. A to nejen u malých dětí, kde se již dnes využívají, ale i dospělých, u kterých dochází k závažnému zánětlivému postižení plicní tkáně,“ dodal Kořístek.

VIDEO: Rouška bez šití: Jednoduchý návod! Stačí kus látky a gumičky.

Video  Rouška bez šití: Jednoduchý návod! Stačí kus látky a gumičky.  - Petra Veselá
Video se připravuje ...

profano ( 17. března 2020 12:09 )

Vy jste idiot.

krapotkin ( 17. března 2020 11:24 )

Když to dají zadarmo, za kolik to bude nenažraný stát prodávat ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa