Vyznejte se v pomerančích: K čemu se hodí a jak je v obchodě vybírat

Vyznejte se v pomerančích: K čemu se hodí a jak je v obchodě vybírat
Zdroj: Pixabay.com
Pokud kůru z pomeranče dobře usušíte, namelte ji nebo nadrťte nadrobno, nasypte ji do látkových sáčků, ty  rozmístěte mezi oblečení nebo například ložní prádlo a voilà, vonný sáček je na světě. Takové sáčky fungují i jako odpuzovače šatních molů, a to díky obsažené silici. To je příjemný bonus, nemyslíte?Na internetu naleznete spoustu receptů na kandovaný pomeranč. Mezi nejoblíbenější pochoutky patří kandovaný pomeranč v čokoládě, můžeme jej ale použít i do moučníků a všude tam, kde chceme cítit krásnou vůni pomerančů.Vitamin C nacházející se v pomerančích pomáhá předcházet poškození kůže tím, že eliminuje volné radikály.Tento vitamín je také důležitou složkou pro udržení celkového vzhledu a textury kůže, čímž zabraňuje zvrásnění kůže.+ 6 fotek+ 7 fotek

Kdo by neznal lahodnou chuť a osvěžující vůni populárního citrusu – pomeranče. Víte ale, že toto ovoce, kterého je až na 500 druhů, má řadu pozitivních účinků na naše zdraví? Že se z nich dá udělat i zavařenina, anebo že existují malinké odrůdy, které se jedí i se slupkou? A zajímavostí o pomerančích pro vás máme mnohem víc.

Linda Maletínská
Linda Maletínská 17. 03. 2020 12:00

Pomeranče jsou tradiční součástí jídelníčku nejenom pro jejich chuť, ale i zdravotní benefity. Věděli jste ale například, že je můžete použít i při přípravě mas nebo jako součást sýrových dezertů?

Ruční sklizeň

Pomeranč pravý pochází původně z Asie, odkud se kolem 1. století našeho letopočtu přesunul do jižní Evropy, kde se mu daří dodnes. Na pomerančovníku uzraje až kolem osmi tisíc plodů, které se ručně sklízejí od listopadu do února. Ruční sklizeň je nezbytná, neboť pomeranče dozrávají postupně. Tak se může stát, že se na jednom stromě vyskytují současně květy, zelené plody i ty již zralé.

Zdravá pochoutka

Asi všichni víme, že citrusy všeobecně obsahují vitamin C, ale méně známé je, že je to také ovoce podporující mozek (díky vitaminu B9) a obsažený vitamin A pro změnu chrání naše oči. Vláknina zajišťuje prevenci před výskytem zácpy a pánové, pozor – kyselina listová udržuje zdravé spermie a chrání je před genetickým poškozením. V pomerančích se nacházejí i flavonoidy, které snižují riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice, a pektin, jenž pomáhá v boji s cholesterolem.

Krvavý, nebo klasický

Druhů pomerančů se ve světě nachází více než 500 odrůd, k nám jich doputuje pouze kolem dvaceti. Atraktivní je například odrůda Moro, s velmi šťavnatou dužninou, kterou poznáte podle červené barvy – říká se mu také krvavý. Hodně šťávy, ale také velmi tenkou slupku má například odrůda Navelate ze Španělska. Nejznámější je asi Washington Navel, odrůda se silnější slupkou, která se však velmi dobře loupe. Nejenom na dovolených se můžete setkat s pomerančem kumquat, což je trpasličí odrůda, která se jí i se slupkou.

Pomeranč v kuchyni

Pomerančová šťáva a kůra má své místo v řadě dezertů, ale vyzkoušeli jste už pomerančovou zavařeninu? Je lahodná jak k masům, tak i na kousek sýra. Pomeranče se také hodí k pečení drůbeže, ryb, dodají jim lahodnou šťávu a exotický nádech. Vynikající jsou též v salátech, doladí chuť černých oliv.

Jak poznat kvalitní pomeranč

Plod si určitě osahejte – neměl by být ani výrazně měkký (tam hrozí plísně), ani lehčí (nižší váha svědčí o vysušené dužině). Kvalitní pomeranč má čistou kůru a měl by vonět. Určitě vybírejte pomeranče, které k nám neputovaly přes půl světa, ale například z jižní Evropy, kde se pěstují ve velkém.

NA DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI O POMERANČÍCH SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články