Přelomové produkty pro státní instituce i veřejnost budou dostupné od poloviny dubna s možností předobjednávek od 20. března. V polovině května pak spustí Respilon další výrobní linku přímo v Brně.  

„Cítíme zahájení produkce v tuzemsku jako naši povinnost, aby se Česká republika neocitla v situaci, kdy lidé marně poptávají ochranné prostředky,“ prohlásil generální ředitel společnosti Roman Zima.

Ten o víkendu převážel tisíc kusů vzorků nových ústenek z Turecka k certifikaci, v Rakousku mu ale náklad zabavili. „Díky této nemilé události dojde ke zpoždění zahájení výroby v Turecku,“ povzdechla si zástupkyně firmy Jana Zimová.  

Virus Killer

Dva revoluční produkty se jmenují ReSpimask Virus Killer a RespiPro Virus Killer. Jsou vybaveny nanovlákenným filtrem, jenž dosahuje záchytu virů a bakterií na 99,9 procenta. Potvrdilo to testování v USA.

Světovou novinkou je ale vybavení filtru urychlovačem oxidu mědi, který vir zahubí. Masky je možné nosit opakovaně a dlouhodoběji, celková doba nošení je 24 hodin.

Video
Video se připravuje ...

Brněnská firma Respilon vyvinula roušku Virus Killer, která zadrží koronavir. Stát by měla od 200 korun. Jiří Nováček

„Díky deaktivaci virů totiž nehrozí jejich další množení ve filtru. Pokud tedy ústenku nosíte třeba tři a půl hodiny denně, vydrží vám týden. Výrobek bude ve variantně pro dospělé i děti,“ upozornila zástupkyně české firmy Jana Zimová.

Jeden kus za dvě a tři stovky

Oba výrobky pořídí zájemce v balení po 10, respektive pěti kusech. RespiMask bude stát jeden kus 200 korun, RespiPro 315 korun. Vysvětlení cen je prosté. „Museli jsme reagovat na vývoj. Když je po něčem enormní poptávka, odrazí se to ve zdražení výrobního procesu a ceně produktu. Jakmile zahájíme naši výrobu v Brně, ceny se změní. Teď musíme akceptovat cenu trhu,“ konstatovala Zimová.

Desítky tisíc ústenek denně

Po dubnovém najetí na výrobu by měla denní produkce obou novinek činit 65, respektive 30 tisíc kusů. Předobjednávky jsou možné od 20. března na e-shopu firmy.

Video
Video se připravuje ...

Brněnská firma ohlásila revoluční ústenky proti koronaviru. TV Blesk Zdeněk Matyáš

Jedná se o vývozu ústenek z Číny

Firma vyjednává také o zásobách svých ústenek ve skladech v Číně, na které uvalila tamní vláda vývozní embargo. „Jde o 750 tisíc nanovlákenných ústenek. Jednání o vývozu probíhají, angažuje se i české velvyslanectví. Situace se mění z hodiny na hodinu, příští týden bude snad jasno,“ řekla Zimová.

Fotogalerie
65 fotografií