Hlavní obsah

Anatomie jednoho případu: Pozor, ve školce je nakažené dítě

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Zrekonstruovali jsme, co zažili pedagogové a rodiče dětí z jedné mateřské školy ve dvanáctém pražském obvodu.

Článek

E-mail, který nechce dostat žádný rodič. Přišel v sobotu krátce po čtvrté hodině odpoledne. V předmětu jediné slovo: koronavirus.

Následoval stručný text. „Milí rodiče, vzhledem k tomu, že jedno dítě z naší MŠ bylo pozitivně testováno na koronavirus, se ještě dnes sejde Rada MČ Prahy 12, aby rozhodla o dalších opatřeních.“ Zprávu rozeslala zástupkyně ředitelky mateřské školky Angel v pražských Modřanech.

Informace o nakaženém dítěti se objevila o dvě hodiny dříve na facebookové stránce jednoho z rodičů. Zprávy si všimla třídní učitelka a volala zástupkyni. „Najednou se nás to dotklo osobně. Navíc nakažené bylo dítě, které bylo bez příznaků. Musíme jednat rychle,“ řekla si Barbora Hrušková, zástupkyně ředitelky. Zavolala rodičům dítěte a ti zprávu potvrdili. „Několik dnů jim prý nebylo dobře. Volali hygienu a chtěli požádat o testovací sanitku, ale nedovolali se. Sedli tedy do auta a osobně do Motola zajeli. V sobotu odpoledne se dozvěděli výsledek. Část rodiny je pozitivní.“

Proč zprávu napsali nejprve na Facebook a neoznámili to vedení školky, nevíme. Žádost o rozhovor odmítli.

„Ani chvíli jsem neuvažovala o tom, že bych čekala. Informaci jsem ověřila u hygienické stanice a začala jednat. Virus se šíří rychle a čas je důležitý. Ihned jsme rozeslali e-maily a vzápětí odpovídali na četná volání rodičů,“ popisuje Hrušková.

Vedení školky určilo zhruba sto dětí a sedmnáct dospělých, kteří se s nakaženým dítětem mohli setkat. Do akce se zapojil celý pedagogický sbor.

„Neměla jsem čas jíst ani pít. Najednou máte obrovskou odpovědnost. Hygienička byla skvělá, dala mi číslo na soukromý mobil, protože jinak bych se na stanici těžko dovolávala,“ říká ředitelka Základní a mateřské školy Angel Iva Cichoňová.

Zpráva o nákaze dítěte se rozlétla mezi rodiče.

„Naše doktorka si pro jistotu nechala vypojit telefon a komunikuje jen e-mailem. Ale nedivte se jim, nedostali prý jediný respirátor,“ píše na chatu jeden z rodičů.

Vznikaly zmatky. Někteří praktičtí lékaři prý rodičům nařizovali karanténu celé rodiny, jiní jen dětem. „Holky, mluvila jsem s naší doktorkou a karanténa platí pro všechny, kdo žijí s dítětem v jedné domácnosti.“ Další zas píše, že ne, že „otec chodí normálně do práce“.

A do toho drby a neověřené zprávy. Například, že je na Bulovce hospitalizována pracovnice komunitního centra při základní škole. „Chytla to od toho dítěte, takže ve škole je to stopro také,“ varuje jiný z rodičů.

„Některé informace jsme museli dementovat na našich webových stránkách, protože lidé začali panikařit,“ říká ředitelka Cichoňová.

Ještě v sobotu uzavřelo vedení Prahy 12 dvě budovy mateřské školky. V pondělí odpoledne jednala devítičlenná rada o doporučení přerušit provoz všech školek. Hlasování skončilo osm ku jedné ve prospěch zavření.

„Chceme minimalizovat možnosti přenosu viru, ale přiznávám, že jsme rozhodli i kvůli tlaku ředitelů a ředitelek ostatních mateřských škol,“ shrnuje starosta za Piráty Jan Adamec.

Jediný proti byl první místostarosta za ODS Vojtěch Kos: „Je mi celkem líto, že přiděláváme práci rodinám, jež zajišťují chod státu, jako třeba řidiči a prodavačky, nebo lidem, kteří na tom nejsou ekonomicky dobře a musí makat místo hlídání dětí.“

Městská část chce nicméně zajistit péči o děti ve věku od 3 do 10 let pro rodiče pracující u policie, ve zdravotnictví nebo armádě, což v neděli nařídila vláda.

Reklama

Doporučované