Zámecký park ve Světlé čeká velké kácení, pak si ho ohlídá zahradník

  14:52
V zámeckém parku ve Světlé nad Sázavou začíná největší letošní obměna zeleně. Z hráze Dolního parkového rybníka zmizí zhruba dvě desítky jehličnanů. Nahradí je silnější listnaté stromy. Obměna přijde na stovky tisíc korun. O celý areál by se od léta měl starat zahradník.

ilustrační snímek | foto: Petr Eret

Hlavním důvodem rozsáhlého zásahu je bezpečnost. „Na hrázi Dolního parkového rybníka byla v minulosti zvolena nevhodná výsadba jehličnanů,“ vysvětlila Gabriela Poulová z odboru majetku a investic světelského městského úřadu.

Odborníci při nedávném posouzení zjistili, že stromy mají nízkou biochemickou vitalitu, tedy že nemusí být zcela stabilní a odolné vůči zlomu či vývratu. „Z tohoto důvodu jsme nechali zpracovat dendrologický posudek,“ konstatovala Poulová.

Výsledek posudku jasně ukázal na to, že bezpečnost smrků na hrázi rybníka není dobrá. „Teoreticky by mohly ohrozit bezpečnost návštěvníků parku, ale také poškodit hráz rybníka,“ vzkázal světelský místostarosta Josef Hnik.

Představitelé města kácení a následnou výsadbu konzultovali jak s ochránci přírody, tak s telčskou pobočkou Národního památkového ústavu. Kácení bylo povoleno.

„Opravdu je zde rozhodující otázka bezpečnosti. I proto se dosud proti kácení mnoho hlasů neozvalo,“ podotkl Hnik.

Jehličnany na hrázi rybníka nahradí duby, bude jich ale méně

Ještě do konce března by mělo z hráze rybníka zmizet devět nadlimitních, devět podlimitních stromů a jeden zapojený keřový porost.

„Nadlimitní jsou starší stromy, které mají obvod kmene větší než 80 centimetrů ve výšce 130 centimetrů. Podlimitní jsou stromy mladší, které mají obvod menší. Ty zde byly nevhodně vysazeny,“ popsala Poulová.

Hned v jarních měsících má dojít k nové výsadbě. Jako nejvhodnější byl zvolen dub letní, který hráz rybníka nejlépe začlení do okolní krajiny. „Duby mají rozsáhlý kořenový systém a velmi dobře kotví. Podle prostorových možností bude vysazeno deset stromů,“ dodala Gabriela Poulová.

Na obnovu zeleně na hrázi Dolního parkového rybníka radnice původně vyčlenila 700 tisíc korun. Zdá se ale, že po proběhlém výběrovém řízení výrazně ušetří. Díky soutěži se cenu podařilo snížit o téměř půl milionu.

„Cena kácení stromů se velmi špatně odhaduje. Vítěz zvolil jinou techniku, proto je o tolik levnější,“ vysvětluje Poulová.

Pro zámecký park, jehož vlastníkem je město, je taková obměna zeleně největším letošním zásahem. Do budoucna ovšem může další výrazná obměna následovat. Město totiž od letošního roku chystá jednu velkou novinku.

„Od léta by se měl o zámecký park starat specializovaný zahradník. Chceme zřídit tuto pracovní pozici, jejíž hlavní pracovní náplní bude právě údržba a obnova parku,“ oznámil místostarosta Hnik.

Podle něj by se měl zahradník více zaměřit na správnou skladbu zeleně, případné kácení, ale i doplňování nové výsadby.