Podnikatel, který státu nabídl kapacity pro výrobu roušek: „Solidarita mezi lidmi mě dojala.“

Napsal/a Robert Malecký 17. března 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Majitel textilní firmy Adler Czech Martin Hausenblas nabídl státu svou výrobní kapacitu pro výrobu roušek. Pouze za náklady, bez nároku na zisk. Výrobní kapacita Adleru v závodech v Asii je prý až dva miliony roušek denně. „Nyní pracujeme na dostatečné dodávce vhodného vstupního materiálu,” oznámil na svém Facebooku ústecký podnikatel. Pro HlídacíPes.org dodává, že situaci zvládnout lze, zapojit se ale musí každý.

  • Jak se vyvíjí vaše nabídka, že státu poskytnete výrobní kapacity pro výrobu roušek?

Primární problém je nedostatek materiálu. Potřebujeme takový, který má dostatečně funkční parametry, aby to nebyly ručníky. To si může ušít každý doma bez problému sám. Teď hledáme, ale už jsme nějaké partnery našli, vytipovali. Jedeme na otevřené kalkulace bez jakékoliv marže a budeme se snažit, aby se obchod uzavřel přímo mezi státem a výrobcem, aby stát nenaletěl. V Asii je teď spousta výkupů, největší fabriky vyrábějí roušky, perou se o ně státy a všechno rychle mizí.

  • Byl stát na situaci připraven? Nepodcenil ji?

Nechci komentovat věci státu, to se zeptejte jeho. Ale spolupracujeme v této věci a spolupráce se daří. Další věc je, že zvažujeme dát dohromady podnikatele a za podmínek, kdy to bude striktně bez zisků, bychom mohli nějakými paralelními kanály dostat na trh další ochranné prostředky. Je to věc stará jeden den a bouřlivě se vyvíjí. Řada podnikatelů nabídla možnosti, třeba přístup ke kapitálu, financování a tak dále. Tyhle věci se dějí, až mě to dneska dojalo.

  • Jste optimista, co se týče zvládnutí situace?

Zvládne se to. Ale jen tak, že budou všichni disciplinovaní. Pokud nebudou, pak nezbývá nic jiného, než aby přijímal drastická opatření stát. A ta budou mít obrovské dopady jak ekonomické, tak na životy lidí. Na Tchaj-wanu nebylo potřeba zavírat obchody, protože tam jsou lidé disciplinovaní a bez roušky vůbec nevylezou na ulici.

Všichni jsou v tuto chvíli postižení, ale musejí sami přijmout odpovědnost.  Nepolezu ven, tečka. Když musím ven, chráním se, chráním ostatní. Chráním svojí rodinu. To je ten apel, který může vyslyšet každý. Jde hlavně o staré lidi, je to riziková citlivá skupina, u nich jde o život.

  • Vypadá to, že se roušky staly jakýmsi symbolem koronavirové éry. Aspoň v Česku. 

Nejzásadnější věc je, že lidi nemůžou ven vůbec, pokud nemají ochrannou roušku. A stačí jakákoliv, třeba improvizovaná. Kapesník nebo ručník, cokoliv, přes co se dobře dýchá. Lidé, kteří jsou nejvíce infekční, jsou totiž ti, kteří nepociťují žádné příznaky, jsou zdraví a jejich imunitní systém ještě nefunguje, ale narůstá ta virová nálož. Právě tehdy jsou nejvíc infekční, ale ještě to nevědí. Když vyjdou ven a nasadí si roušku, tak přestanou kapénky prskat široko daleko. Samo o sobě má tohle opatření obrovský dopad na šíření infekce.

  • Vy jste navrhoval i to, aby lidé změnili způsob, jak se navzájem zdraví.

Jasně, druhá věc. Okamžitě si přestat podávat ruce. Ale okamžitě. Nahradit to nějakým ukloněním, jiným rituálem, který prokáže respekt druhému, ale nedochází při něm k přenosu infekce. Co se týče dalších opatření, pokud se lidé chtějí lépe chránit, je dobré vzít si ještě brýle. Brýle totiž chrání rohovku, která je bránou pro infekci. Nebo si udělat provizorní štít z PET flašky a vystřihnout si transparentní štít. Ten výrazně zvyšuje ochranu.

Ale samozřejmě platí nejpodstatnější věc: nechodit ven, pokud to není nezbytně nutné. Nejčastější přenosy jsou v rodině, kdo jde ven, ohrožuje svou rodinu. Pak už se to rozšíří rychle. Senioři by neměli chodit ven vůbec, jen v největší nouzi, kdy jim nemá kdo pomoct.

  • Vy jste ve svém statusu doslova napsal: „Zamyslete se, jak zrovna vy můžete pomoct společnosti.“ Jak vnímáte tu zvýšenou vlnu solidarity a co by podle vás lidé mohli dělat?

Je to něco úžasného. Situace je mimořádná, jistě, ale ty velké věci se skládají z těchto malých, vždycky jde nakonec o jednotlivce. Já bych chtěl ale znovu apelovat především na to, aby měl každý aspoň improvizovanou roušku. Pokud na ulici uvidím někoho, kdo roušku nemá, tak pro mě je to nezodpovědný člověk. A já s těmi lidmi budu mluvit velmi zprudka.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)