Hlavní obsah

Londýn od bohorovnosti k válečným opatřením?

Právo, DPA, nek, mcm

Britská vláda se chystá v souvislosti s koronavirem vyzvat všechny občany starší 70 let, aby vůbec nevycházeli z domu a zcela se izolovali, a to po dobu „několika příštích týdnů“. Řekl to ministr zdravotnictví Matt Hancock. Televizní stanice ITV hovoří o čtyřech měsících.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Podle ITV vláda v příštích dnech pravděpodobně také zavede opatření válečného typu. Mohlo by dojít i na nucené zabavení hotelů a dalších budov, aby v nich mohly vznikat dočasné nemocnice.

Vláda by mohla pro své účely zabavit i soukromé nemoc­nice. Británie dosud registruje 1372 potvrzených případů infekce a 35 úmrtí.

Exministr zdravotnictví: Máme čtyři týdny

Premiér Boris Johnson mezitím čelí kritice, že jeho kabinet postupuje v boji proti koronaviru nedůrazně. V zemi totiž dosud nebyla zakázána velká veřejná shromáždění a uzavřeny byly jen některé školy.

Společenské aktivity pokračují jako dosud. Zatím platí jen výzva, že kdo vykazuje symptomy jako kašel a horečka, měl by zůstat týden v domácí izolaci.

Toaletní papír se krade i na prestižní adrese

Koktejl

Na mušku si Johnsona vzal i Jeremy Hunt, bývalý ministr zdravotnictví. Podivoval se, proč vláda nezavádí stejná opatření jako jiné země, tedy proč nezavírá školy, nezakazuje velká shromáždění a nezavádí omezení na hranicích.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Je myslím překvapující a znepokojující, že nic z toho neděláme ve chvíli, kdy nám zbývají jen čtyři týdny, než se dostaneme do stadia, v němž je Itálie,“ řekl Hunt televizi Channel 4. Podle něj je Británie v „národní nouzi“.

Koronavirus bude zabíjet Brity, varoval šéflékař. Ostrované v panice vybílili obchody

Evropa

Patrick Vallance, hlavní vědecký poradce vlády, ale hájil postup Johnsonova kabinetu tím, že podle něj se Covid-19 stane „každoročním virem“. Dodal, že vláda chce v Bri­tánii vybudovat „stádní imu­nitu“ a zároveň chránit nejzranitelnější lidi.

Reklama

Výběr článků

Načítám