Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

[Indexy] Analýza 17. 3. 2020 – Výprodej akcií na burze, co bude dál?

Publikováno

Na akciovém trhu máme za sebou 2 nejdivočejší týdny od finanční krize 2008. Nyní se globální pandemie koronaviru přelila do zbytku světa a zpomalení ekonomiky západních států je už jistou věcí.

Nejdelší býčí trh v historii skončil i 10procentními cenovými skoky během 24 hodin. Přinejmenším všechen akciový růst v Evropě a Americe za poslední rok a čtvrt byl vymazán.

Co nám ke krachu řeknou grafy?

Výprodej na Dow zatím pokračuje rychlejším tempem. Z grafů vidíme, že zatímco S&P ještě nekleslo na minimum z Vánoc 2018 (2340.0), tak Dow již ve čtvrtek 12. ano (cenová hladina 21700). Dow Jones dokonce v pátek 13. klesl až na cenu 20384.

Cena se nachází hluboko pod klouzavými průměry 100 a 200 – několik stovek bodů v případě S&P a několik tisíc bodů v případě Dow. Akcie se nyní nachází v podstatě ve volném pádu.

Za takové situace by se každý začátečník měl radši držet takového trhu stranou a neobchodovat.

Z technického hlediska pro mě zůstávají jako stěžejní už v minulé analýze z počátku března zmíněné cenové supporty ze 24. prosince 2018. Pokud cena na obou indexech prorazí 2340.0 a 21700 a uzavře den pod nimi, pak už mě v principu žádný další support nezajímá. Cena se může potom propadnout třeba o 80 %.

Poznámka

TIP: Chcete se o akciových indexech dozvědět více? Přečtěte si náš podrobný článek: Co jsou to indexy?

Pokud chcete nyní otevírat obchodní pozici, pak raději short do směru aktuálního klesajícího trendu. Já sám se teď držím stranou akcií, protože volatilita je tak vysoká, že je pro mě nemožné nějak rozumně definovat riziko. Stop-loss o rozsahu několika tisíc bodů na Dow? Nic pro mě.

I na týdenních grafech se nyní nacházíme poprvé za uplynulých 10 let pod 200denním klouzavým průměrem, což signalizuje závažnost situace a nastupující medvědí trh, nikoliv jen krátkodobou cenovou korekci.

Snižování sazeb a kvantitativní uvolňování prakticky všude

Jen za poslední 4 dny se v médiích vyrojilo tolik ekonomických zpráv, co jindy za celé měsíce. Začněme centrálními bankami.

Žhavou novinkou je nedělní nouzová konference Fedu, jenž se rozhodl podruhé v krátké době snížit sazby – tentokrát o celé 1 %, takže americké sazby jsou nyní na nule! Většina ostatních centrálních bank snížila sazby podobně, např. britská, australská, novozélandská, kanadská.

ECB ve čtvrtek 12. oznámila příchod nových levných úvěrů pro komerční banky, výraznější nákupy dluhopisů a také volnější pravidla pro poskytování úvěrů. Fed v pátek zahájil novou vlnu kvantitativního uvolňování. Americká centrální banka bude nakupovat americké státní dluhopisy v řádu desítek miliard dolarů, aby zachovala likviditu na finančním trhu.

I proto nakonec v pátek všechny indexy významně posílily (např. SP500 o celých 9 %!).

Investorům zchladily žáhu zprávy, že se americká vláda o ekonomiku dostatečně postará. Kromě případných fiskálních stimulů jde o dlouhodobé nákupy ropy do strategických rezerv s cílem povzbudit její nízké ceny, dále možnost odložení splátek studentských vysokoškolských půjček a také pozitivní zprávy ze soukromého sektoru, který je prý připraven pomoci zvláště s rozšířením testování na koronavir pro běžné občany.

Trhy také přivítaly rozhodnutí prezidenta Trumpa vyhlásit v Americe nouzový stav. Tím má totiž k dispozici 50 miliard dolarů pro boj s epidemií a může také bez větších průtahů přijímat zdravotnická/bezpečnostní nařízení.

Poznámka

Bohužel už v pondělí v noci trhy otevřely nový týden opět mizerně. Americké burzy krátce po zahájení zastavily veškeré obchodování na 15 minut kvůli bleskovému 7procentnímu propadu S&P.

Další série přes víkend zavedených zákazů škol, restaurací, ba i zákazů vycházení na některých místech v Evropě také akciovým trhům nepřidala na dobré náladě.

Každopádně opakuji totéž, co jsem napsal na počátku března. Současný deflační efekt na ceny, ať už akcií, tak i zlata, stříbra, ropy, kryptoměn, české koruny a další, představuje perfektní příležitost pro dlouhodobé investování. Máte ušetřený větší obnos peněz? Pak si vyberte své aktivum a investujte!

Poznámka

TIP: Při obchodování akciových indexů u XTB nezaplatíte žádné poplatky za dlouhodobé držení

Vyberte si jednoho z ozkoušených brokerů

Favorit redakce

Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
Výhody
  • Nákup a prodej akcií i ETF bez poplatku
  • Možnost nákupu frakčních akcií a ETF
Nevýhody
  • Absence některých oblíbených finančních instrumentů – opce, dluhopisy, podílové fondy apod.
  • Danění českých dividend 35% sazbou
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

Tradingu CFD se věnuji aktivně od léta 2018. Hlavní zaměření: Forex a akcie, daytrading i dlouhodobé investování. Vždycky mě nejvíce zajímá, jak věci fungují. Proto studium technické a fundamentální analýzy patří mezi mé hlavní koníčky.

Baví mě podchytit jádro problému a informaci srozumitelně předat dál, ať už v psané nebo v mluvené formě. Už od mala rád píšu a svými články na Finexu mám v plánu podílet se na vybudování top ekonomického portálu v Česku.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎