Peníze z omalovánkové knihy věnuje ilustrátorka zdravotnicím na hlídání dětí

  16:00
K vlně dobrovolníků, kteří šijí roušky pro potřebné nebo pomáhají seniorům s dovozem potravin, se přidávají i živnostníci. Ilustrátorka Zuzana Filipová chce výtěžek ze své knihy věnovat lidem v první linii - zdravotnicím.

Když ilustrátorka Zuzana Filipová připravovala knihu, která víc připomíná komiks či omalovánky, zamýšlela část výdělku věnovat na ochranu mořských želv. 

„Hlavní hrdinka je totiž želva. Jenže teď je výjimečná situace. Část ze zisku chci proto věnovat ženám - matkám zdravotnicím. A to těm, které si musely vzít někoho externího na hlídání svých dětí,“ říká Filipová. 

V knize jdou za sebou ilustrace tak, aby tvořily příběh. Děti si je prohlédnou a u postaviček do připravených rámečků zapíší text, případně jim pomůže rodič. Pak si mohou celou knihu vymalovat. 

„Každé dítě si tak vytvoří svoji první knihu. Všechny činnosti navíc podporují rozvoj dítěte, jeho kreativitu a představivost. A navíc se díky knížce může dítko doma zabavit,“ myslí si Filipová. 

Kniha vzniká v Brně, kde Filipová žije, v nakladatelství Plus jedna. V něm vydala i další knihu, tentokrát určenou pro seniory. 

„Jmenuje se Tady jsem. Kniha učí, jak se krok po kroku zapojit do aktivního a sociálního života, jak zúročit vlastní dovednosti, jak ušetřit na zbytečnostech a investovat do vlastního fyzického i psychického zdraví,“ poukazuje autorka.  

Zisku z této knihy se chce vzdát úplně. Věnuje ho na podporu projektu Život 90. „Úplně mi stačí, když mladí svým rodičům v seniorském věku přinesou něco na čtení,“ dodává. 

Podle Filipové právě kreativní činnost ulehčuje splínu v dlouhých chvílích karantény a omalovánky baví všechny generace. 

Autor: