Kvůli koronaviru má Evropa zapomenout na klima, říká česká vláda. Nesmysl, brání se ekologové

[© Shutterstock/nito]

„Evropa by měla teď zapomenout na Green Deal a měla by se soustředit skutečně na koronavir,“ prohlásil včera na tiskové konferenci po jednání vlády český premiér. Chce o tom dnes diskutovat se svými protějšky na další videokonferenci Evropské rady.

Podle premiéra Andreje Babiše by EU měla uvolnit pravidla a prostředky z evropských fondů a namísto podpory „zelené“ ekonomiky a dosažení klimatické neutrality je nasměrovat k podnikům, které se potýkají s důsledky šíření nového typu koronaviru.

Přesměrovat finance z evropských fondů na podporu postižených firem navrhla Komise již minulý týden v rámci podpůrných opatření proti šíření pandemie. Komise chce členské státy v boji proti koronaviru podpořit částkou 37 miliard eur, přičemž Česko by mělo z unijních zdrojů získat více než jednu miliardu eur.

O omezení peněz vyčleněných na zelenou transformaci EU ale Komise neinformovala. Podle české vlády je to však namístě.

Česko získá z unijního rozpočtu miliardu eur na řešení důsledků koronaviru

Česko dostane z rozpočtu EU více než miliardu eur (přes 25,5 miliardy korun) na pomoc v boji s následky koronaviru. Počítá s tím návrh Evropské komise, která chce v rámci nouzového investičního fondu poskytnout unijním zemím až 37 miliard eur.

„Vraťme se všichni zpátky na zem a opusťme představy, které stejně nebyly naplnitelné, mám na mysli snížení emisí skleníkových plynů v roce 2030 na 55 procent oproti hodnotám z roku 1990. Obrovské částky, jež na to měly být vyčleněny z evropských strukturálních fondů, vezměme a alokujme je na posílení ekonomiky, která je napadena koronavirem,“ uvedl v rozhovoru pro Deník.cz Karel Havlíček, ministr průmyslu, obchodu a dopravy.

„My to budeme dělat naprosto brutálně a nebudeme Evropské komisi ustupovat. Nemůžeme myslet na ambice zelené Evropy v momentě, kdy se pokládá jedna firma za druhou,“ dodal Havlíček.

Proti jeho slovům se zvedla vlna kritiky.

„Ministr Havlíček zneužívá krizi pro svou antiekologickou agendu, to je nepřijatelné. Vláda by se měla s podobně silnými výroky v krizové situaci mírnit,“ oponoval spolupředseda Zelených Michal Berg.

Jak připomenul EURACTIV.com, česká energetika je stále silně závislá na uhelném sektoru a vláda plánuje další rozšíření jaderných elektráren. To jde ale v obou případech proti závazkům dosáhnout uhlíkové neutrality na evropském kontinentu do poloviny století. Přestože se Zelenou dohodou předloženou na konci minulého roku Česko nakonec souhlasilo, stále má vůči ní své výhrady.

Další finanční vzpruha od EU státům i samotným podnikům zasaženým opatřením proti pandemii koronaviru se postupně formuje, ať už prostřednictvím uvolněných pravidel o státní podpoře nebo mimořádnými prostředky z rozpočtu EU.

Komise: Firmy zasažené koronavirem budou moci od státu získat až 13,5 milionu korun

Státy Evropské unie budou moci poskytovat firmám zasaženým koronavirem pomoc až do půl milionu eur (13,5 milionu korun). Vyplývá to z návrhu dočasného uvolnění pravidel o státní pomoci, který dnes představila Evropská komise (EK).

Na změnu klimatu se nemůže zapomenout 

Prohlášení členů vlády zvedlo ze židle ekology. Oteplování planety, zvyšování hladiny moří nebo úbytek živé přírody totiž s pandemií COVID-19 nemizí.

„Takový návrh (české vlády, pozn. red.) musíme rozhodně odmítnout. Vlády vždy musí řešit více než jen jeden úkol, a v dobách krizí neztrácet ze zřetele úkoly dlouhodobé. Takže se teď pojďme soustředit na koronavirus namísto zpochybňování dlouhodobých plánů na sociálně citlivou ochranu klimatu a modernizaci evropské ekonomiky. To bude totiž hned další úkol, na který by vláda měla naskočit s minimálně stejnou intenzitou činnosti i komunikace,“ říká Anna Kárníková, ředitelka Hnutí Duha.

Dodává, že po odeznění nynější pandemie bude potřeba opětovně nastartovat ekonomiku a pokračovat v tvorbě nových pracovních míst.

„A to půjde nejlépe tak, že podpoříme inovace a budeme usilovat o to, aby z prosperity měli užitek všichni a byla opravdu udržitelná. A přesně to je evropský Green Deal,“ zdůraznila Kárníková.

‼️ Anna Kárníková, ředitelka Hnutí DUHA, reaguje na včerejší prohlášení premiéra Andreje Babiše a ministra průmyslu a…

Geplaatst door Klimatická koalice op Dinsdag 17 maart 2020

V podobném duchu kritikou nešetřili ani Zelení.

„Řešit jednu krizi tím, že zastavíme řešení jiné krize, je od ministra Havlíčka vrcholně nezodpovědné. Ukazuje to na fakt, že česká vláda nechápe závažnost klimatické krize stejně, jako dlouhé týdny nechápala závažnost virové epidemie,” komentoval ministrovo vyjádření Michal Berg.

„Brát si řešení klimatické krize jako rukojmí se nám vymstí, stejně jako se nám vymstilo ujišťování, že máme dostatek roušek. Dobře navržený balík opatření, která sníží závislost ekonomiky na ropě a uhlí a zásadně ji modernizuje, může nejen zajistit pracovní místa, ale zásadně také zvýšit odolnost celé ekonomiky,” dodal spolupředseda Zelených.

❌ N-E-P-Ř-I-J-A-T-E-L-N-É! ❌Takové je podle Zelených vyjádření mnistra průmyslu Havlíčka, který uvedl, že kvůli…

Geplaatst door Zelení – Strana zelených op Dinsdag 17 maart 2020

Ve svém komentáři o dvou paralelních krizích, kterým svět nyní čelí, to s odkazem na slova generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese poznamenal i britský novinář Jonathan Gornall.

„Nemůžeme ztrácet čas, abychom zvrátili klimatickou katastrofu,“ prohlásil minulý týden v New Yorku Guterres. I sám COVID-19 může podle něj zvýšit teplotu planety.

„Koronavirus i klimatická změna jsou velmi vážné problémy, které si vyžadují jasnou odpověď vlád, institucí jako je OSN i samotných lidí, aby byly poraženy,“ dodal Gueterres. Obě globální krize se však liší ve své délce. Zatímco koronavirus by měl být pouze dočasným, klimatická změna je trvajícím problémem.

Kalendář