Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Bratr atentátníka z koncertu Ariany Grande je vinný z vraždy. Podílel se na spáchání útoku

Svět

  17:11
Londýn - Britský soud v úterý shledal bratra sebevražedného atentátníka, který v roce 2017 zabil 22 lidí na koncertě Ariany Grande v Manchesteru, vinným z vraždy. Informoval o tom server BBC. Trest pro Hashema Abediho oznámí soud později. Brit libyjského původu pobýval v době spáchání útoku v Libyi, prokuratura však podle soudu dostatečně prokázala, že se na jeho přípravě osobně podílel.

Britská policie (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Proces s 22letým Abedim začal letos v únoru a obžaloba od začátku tvrdila, že Hashem je „stejně vinný“ jako jeho bratr Salman, který trhavinu v manchesterské hale odpálil. Kromě 22 mrtvých na místě bylo i více než 260 zraněných.

Po teroristickém útoku mám PTSD, svěřila se zpěvačka Ariana Grande. Ukázala ‚rozsvícené‘ snímky svého mozku

Soud došel k závěru, že Abedi nese vinu na zavraždění 22 lidí, dále jej odsoudil i za několikanásobný pokus o vraždu. Prokuratura přednesla důkazy, že bratr atentátníka se přímo podílel na zkoušení a výrobě náloží. Společně s bratrem podle ní útok několik měsíců intenzivně připravoval, spolu například nakupovali chemikálie nutné k výrobě trhaviny i hřebíky, jimiž šrapnely naplnili.

Abedi před atentátem z 22. května 2017 odcestoval do Libye, vlasti svých rodičů. Po útoku jej místní úřady zadržely v Tripolisu a loni vydaly do Británie.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.