muni.cz (Masarykova univerzita)
Zdravotnictví  |  17.03.2020 17:36:01

Univerzitní laboratoře se připravují na pomoc s testováním na koronavirus

Vědci nejen z Masarykovy univerzity mají podobné vybavení jako nemocniční laboratoře a pomohou výrazně navýšit kapacitu testování.

Masarykova univerzita chce posílit laboratorní kapacity pro testování vzorků na nový koronavirus. Rozsáhlejší testování v České republice nyní totiž naráží na limity přístrojového vybavení a nedostatek personálu. Výzkumné laboratoře zabývající se biologií, biochemií a medicínou však mají stejné přístrojové vybavení jako ty nemocniční a mají také kvalifikované pracovníky, kteří mohou v odebraných vzorcích analyzovat přítomnost koronaviru SARS-CoV-2. Tuto pomoc nabídla vládě společně Masarykova univerzita, Univerzita Karlova a výzkumné instituce Akademie věd ČR. Díky tomu se může výrazně rozšířit testování.

Lékařská fakulta MU už o víkendu iniciovala vznik databáze dobrovolníků z řad akademiků a vědců, kteří jsou ochotni vypomáhat v laboratorní diagnostice koronaviru. První odborníci z Lékařské fakulty MU, institutu CEITEC MU a Přírodovědecké fakulty MU nyní vypomáhají na oddělení klinické mikrobiologie Fakultní nemocnice Brno, které potřebovalo kvůli náporu práce personálně posílit.

Experti začali také zavádět testovací metodu v Centru molekulární biologie a genové terapie Interní hematologické a onkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno a Lékařské fakulty MU vedeném Šárkou Pospíšilovou, která je zároveň prorektorkou pro výzkum Masarykovy univerzity. Diagnostika tam začne probíhat co nejdříve, čímž dojde k významnému navýšení kapacity prováděných vyšetření vzorků. „Můžeme zavést testování poměrně rychle, jsme akreditovaná laboratoř. Aktuálně narážíme spíš na problém s nedostatkem potřebných chemikálií,“ uvedla Pospíšilová

Také institut CEITEC MU, disponující akreditovanou zdravotnickou laboratoří v Centru molekulární medicíny, je připraven k testování klinických vzorků na přítomnost koronaviru. Pracovníci institutu CEITEC MU optimalizují nové metody pro detekci viru a jsou připraveni zahájit testování i v rámci směnného provozu. Během dnešního dne byla zároveň odeslána na Ministerstvo zdravotnictví ČR žádost o udělení povolení tuto činnost vykonávat. „Při dostupnosti odběrových a testovacích souprav jsme schopni prověřit až tisíc vzorků denně,“ uvedl ředitel CEITEC MU Jiří Nantl.

Výzkumné laboratoře budou pouze testovat vzorky dodané nemocnicemi, které zajišťují kvalifikované odběry od lidí s příznaky onemocnění COVID-19. Samotné laboratoře nebudou přímo odebírat vzorky od obyvatel.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688