Hlavní obsah

Procházka v přírodě? Zakázáno, vysvětluje policie lidem v uzavřených oblastech na Olomoucku

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak vyplnit čas. Takové dilema řeší lidé v Července, Litovli, Uničově a jejich místních částech na Olomoucku, které hygienici v pondělí uzavřeli kvůli hrozbě šíření koronaviru. Mnohé to láká k procházkám do okolní přírody. Porušují tím však platné nařízení hygieniků. Stále častěji to řeší policisté.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Policisté od časného rána hlídkují i na přístupu do Litovle od sjezdu z dálnice D35.

Článek

„Vyhláškou, kterou hygienici uvalili na Uničov karanténu, je zakázáno nejen opuštění města, ale také pohyb mimo místa trvalého pobytu s výjimkou cest do práce, na nákupy nebo k lékaři,“ upozornila radnice na svém webu.

Policisté přitom stále častěji řeší to, že lidé se vydávají na procházky do polí a luk. Jednoduše mimo město, do přírody. „Přestože pobyt na čerstvém vzduchu je příjemný, je třeba myslet na důležitou věc – jde o podstatné porušení mimořádného opatření při epidemii. Policie se nyní na tyto případy více zaměří,“ uvádí se na webu Uničova.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Na nutnost dodržovat základní pravidla upozorňuje na svém webu i radnice v Litovli. „Základní pravidla pohybu v uzavřeném území jsou: cesta k zajištění nezbytně nutných životních potřeb do zdravotnických zařízení pro sebe samého či pro blízkou osobu, totéž k zajištění neodkladných úředních záležitostí anebo k výkonu povolání nebo činností sloužících k zajištění bezpečnosti vnitřního pořádku. Toto však neznamená volný pohyb osob po veřejných prostranstvích, procházky po lesích a podobně,“ napsali radní na webu.

Na nákup do vedlejší vsi

Radnice reagovala i na to, že se objevily případy, kdy někteří obyvatelé litovelských místních částí Myslechovice a Nasobůrky obešli kontrolní body a došli si nakoupit do obce Haňovice, která není zařazena do uzavřené oblasti. Litovelští radní apelovali na to, aby tak lidé nečinili. „Chráníte tím obyvatele Haňovic,“ napsali na web.

Nic nám nechybí, zní z uzavřených Kynic, kde nemají ani prodejnu

Koronavirus

Do Uničova již v úterý dorazila z centrálních zásob zásilka tří tisíc respirátorů, tisícovky rukavic, 250 brýlí a 150 litrů dezinfekce. Rozdělována je podle požadavků jednotlivých obchodů a jiných provozoven.

„Lidé zajišťující chod města, zásobování obyvatel a další nezbytné služby tak budou alespoň do jisté míry chráněni,“ napsala radnice na webu města. Do Uničova také dorazilo mj. 200 šitých roušek, které městu darovali dobrovolní hasiči z obce Hruška na Vyškovsku.

Reklama

Související články

Na Olomoucku uzavřeli kvůli koronaviru 21 obcí

Kvůli šíření koronavirové nákazy hygienici v pondělí ráno neprodyšně uzavřeli Uničov, Červenku a Litovel na Olomoucku. Později rozšířili opatření na dalších 18...

Výběr článků

Načítám