Year Insane! Black Tar Jesus jsou po letech zpět. Poslechněte si novou nahrávku v exkluzivním streamu

18. březen 2020

Kytarista Tomáš Kopáček, ústřední postava proměnlivého projektu Black Tar Jesus, plánoval vydání své návratové desky Year Insane na loňský rok. Nakonec je ale všechno jinak. Nahrávka ilustrující uplynulý bláznivý rok, která vznikla tentokrát ve dvojici s bubeníkem Ondřejem Bláhou, bude venku 20. března. Vy si ji můžete pustit už dnes v exkluzivním streamu!

První ze tří skladeb, které se na plánované desce objeví, jste mohli slyšet během loňského roku, kdy Black Tar Jesus navštívili prosklené studio Radia Wave v rámci Studio Session. Kytarový improvizátor za téměř 15 let svého působení na scéně prošel množstvím kapel i projektů – od lo-fi pokojového písničkářství po instrumentální psychedelii. Tentokrát Tomáš Kopáček nechtěl vymýšlet pro svou tvorbu nový název a navázal na indierockovou nit, která ležela od druhého alba Other sedm let ladem. Současná podoba Black Tar Jesus je ovšem úplně jiná než před lety, Kopáček obměňuje spoluhráče nebo si vystačí na pódiu sám. S bubeníkem Ondřejem Bláhou se potkali náhodou, na albu pracovali společně, ale do budoucna se snad můžeme těšit i na rozšířenou koncertní sestavu.

Nostalgické devadesátkové indie písničkářství, typické pro předešlou tvorbu Black Tar Jesus, tentokrát zůstává trochu skryté pod nánosem meditativních kytarových repetic. Psychedeličnost kapely India, kterou Kopáček spoluzaložil během svého pobytu v Českých Budějovicích a byla zatím jeho poslední výraznější hudební aktivitou, taktéž zůstává přítomna jen v náznacích. Kytarové efekty sice ubyly, zadumaná melancholie a vyprávění o turbulencích života v jednadvacátém století se derou na povrch s o to větší intenzitou.

Black Tar Jesus vydávají svou třetí desku (a první v této sestavě) 20. března, k dostání bude jen v digitální podobě.

Spustit audio