Nový Cole, Visáči a Cirk La Putyka s FILMharmonií. Nabízíme kulturní tipy na středu 18. března

Nový Cole, Visáči a Cirk La Putyka s FILMharmonií. Nabízíme kulturní tipy na středu 18. března 

Karanténa pokračuje i na Informuji, ale rozhodně se kvůli ní nehodláme nudit. I ve středu pro vás máme to nejlepší z domácí kultury. Najdete zde vše od filmů a seriálů přes knížky až po hry.

Rodiče, skvělá dramata nebo švédský chalífát

Co potřebují máma s tátou ještě víc než home office s malými dětmi? Komediální seriál o úskalích rodičovství. V novince HBO Rodiče se představuje Paul Martina Freemana (Hobit, Sherlock) a Ally Daisy Haggard (Epizody, Back To Life, Harry Potter) v rolích živitelů s prací na plný úvazek, hypotékou a dalšími překážkami s tím spojenými. Malí Luke a Ava zkrátka nejsou žádná zlatíčka, jak už to v podobných sériích bývá. Na stejném kanálu, přesněji videotéce HBO GO, najdete nově také dvě skvělá oscarová dramata. Whiplash o jazzovém bubeníkovi a jeho přísném učiteli a také Hon na lišku (Foxcatcher) z prostředí olympijského zápasení. Obě díla disponují skvělý obsazením. Uvidíte J. K. Simmonse, Steva CarellaMilese TelleraChanninga Tatuma nebo Marka Ruffala.

Na Netflixu je nově k dispozici švédské drama o hrozícím útoku takzvaného Islámského státu Caliphate nebo animovaný Altered Carbon: Resleeved inspirovaný původní sérií Půjčovna masa (Altered Carbon), ve které se vězeň probuzený z hibernace pokouší najít vraha, za kterého si odpykává trest. V kreslené sérii s podtitulem Nové pouzdro musí Takeshi Kovacs na planetě Latimer ochránit tatérku a vyšetřit smrt šéfa jakuzy spolu se seriózním členem KJRN.

Konec hry Daniela Colea

Podle všeho finální část trilogie spisovatele Daniela Colea Endgame (Konec hry) uzavírá sérii Williama Wolfa Fawkese a Emily Baxter. Po Hadrovém panákovi a Loutkaři přichází případ, ve kterém půjde o všechno. Finlay Shaw, policista v důchodu, je nalezen mrtvý doma v zamčené místnosti. Nikdo nepochybuje, že šlo o sebevraždu. Nikdo, až na jednoho bývalého detektiva s pošramocenou pověstí. V sázce jsou kariéry, nejbližší lidé i budoucnost.

Kromě tipu na Coleův thriller připomínáme i náš výběr na březen, výhled na nejočekávanější knihy letošního roku a nebo také velmi populární žánr posledních měsíců - knihy s tématikou druhé světové války.

Visáči s Anarchií a totál chaosem

Warneři 13. března poslali do světa nejnovější desku kapely Visací zámek s názvem Anarchie a totál chaos. Sama skupina popisuje novou nahrávku jako pěkně ostrou, což se dá odvodit i od názvů písní jako Pičus, Nestojí mi nebi Pípa. Nápady na album kulminovaly v hlavách členů kapely asi tři roky a punk v nich má různé podoby. Od žánru se ale Visáči větším způsobem neodklánějí. Jak se vám deska líbí nám napište na sociálních sítích!

Šporcl, Cirk La Putyka s FILMharmonií, The Atavist LIVE

I dnes se na našich sociálních sítích můžete těšit na přesdílené živé přenosy kapel či jiných uměleckých uskupení. Podporujeme projekt #kulturazije, v rámci kterého dnes vystoupí například Cirk La Putyka s hudebním doprovodem Filmové filharmonie nebo kapela The Atavist. S ředitelem FILMharmonie jsme natáčeli i náš vůbec první Proudcast. Všechny díly si můžete poslechnout na známých platformách. Dnes se můžete těšit i na další koncert houslisty Pavla Šporcla, který už si online formát vyzkoušel. Záznam jeho vystoupení najdete na našem facebooku.

Moje zlatíčko karanténa

I doma si můžete pustit nové krátké filmy! Oblíbený festival Prague Shorts se zapojil do projektu My Darling Quarantine Short Film Festival, v rámci kterého se spojily významné filmové akce z celého světa. Na stránkách Talking Shorts se každý týden objeví sedm nových kraťasů, na které se můžete podívat zcela zdarma. Festival mimo jiné hned do prvního výběru zařadil hit letošního ročníku Prague Shorts Pozdravy z konce světa.

Muzea a galerie virtuálně

Pandemii či koronaviru navzdory si můžete prohlédnout světová i česká muzea a galerie díky virtuálním prohlídkám expozic a online přístupu ke sbírkám. Tipy, jak si užít umění z pohodlí domova, najdete v našem výběrovém článku, který připravila Kristýna Čtvrtlíková. Nechybí například Britské muzeum v Londýně, které má skvělou sbírku předmětů z dob egyptských faraonů nebo sídlo francouzského moderního umění s díly impresionistů a postimpresionistů Musée d'Orsay.

TV tip: Bestiář a kuchtění

Ambiciózní Karolina studuje vysokou školu, pracuje jako redaktorka módního časopisu a jako lektorka v kurzech nonverbální komunikace. Její uspořádaný život nečekaně naruší vztah s poněkud egocentrickým burziánem Alexem. Příběh Karoliny vypráví snímek Bestiář Ireny Pavláskové, který můžete vidět od dnešních 20:00 na kanálu Nova Cinema. V adaptaci románu Barbary Nesvadbové hrají Danica Jurčová, Karel Roden, Marek Vašut nebo Tomáš Matonoha s Kryštofem Hádkem. Na hlavním nováckém kanálu si pak smlsnou milovníci vaření. Pokračuje tam soutěž MasterChef, ve které porotci Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt hodnotí pokrmy účinkujících v různých kulinářských výzvách.

Call of Duty: Warzone

V úterních tipech jsme upozorňovali na jednu z nejlepších her minulého roku Star Wars: Jedi Fallen Order. Dnes představujeme aktuální novinku, která za první dny pokořila hranici 15 milionů hráčů. Je jí hra Call of Duty: Warzone, která navazuje na loňský hit série s podtitulem Modern Warfare. Tato onlajnovka je ale úplně zdarma a vytváří zdatnou konkurenci pro jiné populární free 2 play tituly jako jsou Apex Legends, Fortnite, Dota 2 nebo League of Legends. Zahrajete si ji po stažení na tomto odkazu. 

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. A taky mrkněte na včerejší tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!