Prezident Hospodářské komory: Žádáme o pružnost při vyřizování žádostí firem i urychlené schválení programu MPSV

Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR, dnes ocenil fakt, že vláda zareagovala včerejší výzvu k okamžité alokaci finančních prostředků na ochranu pracovních míst a firem před krachem. „Zdůrazňujeme, že důležité jsou reálné činy, a proto očekáváme výraznou pružnost státu při posuzování žádostí firem o úvěr COVID v ČMZRB tak, aby živnostníci a zaměstnavatelé mohli finanční prostředky obdržet rychle bez zbytečných administrativních překážek, kterým první vlna programu trpěla,“ uvedl Dlouhý.

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý

Hospodářská komora včera společně s tripartitními partnery jednala se členy vlády a poté s jejich náměstky o parametrech Ministerstvem práce a sociálních věcí navrženého programu kompenzace náhrad mezd vyplácených zaměstnavateli zaměstnancům na překážkách v práci. „Po intenzivním jednání se sice podařilo nalézt koncepční shodu, nyní se pracuje na legislativních a dalších podrobnostech. Nicméně, rozhodnutí o těchto kompenzačních opatřeních zaměstnavatelům, o kterých se jedná už několik dní, je v tomto okamžiku už zcela rozhodující pro přežití či nepřežití stále rostoucího počtu firem,“ konstatoval Dlouhý s tím, že sice rozumí apelu premiéra Babiše, aby firmy nepropouštěly lidi, ale bez urychleného rozhodnutí o kompenzacích se prý tento apel v mnoha případech bohužel zcela mine s účinkem. „Žádáme o co nejrychlejší schválení tohoto opatření,“ uzavřel Dlouhý.

Foto: Jakub Hněvkovský

 

Nejnovější články z rubriky Legislativa

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Soud potvrdil pokutu 8,3 milionu pro Booking.com

Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 8,3 milionu korun, kterou rezervačnímu portálu Booking.com uložil v roce 2019 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Vyplývá to z rozsudku zveřejněného na elektronické úřední desce soudu.

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Novelu, která umožní regulovat sdílené ubytování, letos předloží MMR

Ministerstvo pro místní rozvoj pracuje na novele, která umožní obcím regulovat sdílené ubytování typu Airbnb na jejich území, ale také jasně odliší příležitostný pronájem od hotelových apartmánů. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí ministerstva pro místní...

Číst více