Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prodavačky v obchodech se bojí a chtějí roušky. Doma musí šít vlastní

  15:43
Karanténa, která v Česku už několik dní platí, zasáhla i obchody s potravinami a drogerie. Mají zákazníků více než obvykle. S větší koncentrací lidí ale roste i riziko nákazy koronavirem. Toho se prodavačky bojí. Roušky či respirátory pro ně zatím nejsou, vyrábí si je doma.

Vláda ve svém posledním, středečním prohlášení nařídila, že mezi desátou a dvanáctou hodinou budou obchody s potravinami, drogerie a lékárny otevřené pouze pro zákazníky nad 65 let. Zároveň rozhodla, že roušky či nějak zakrytá ústa musí mít nyní všichni.

Epidemie koronaviru

Roušku si tak například prodavačky z obchodů z potravinami shání jakkoliv. Třeba Andrea Štíbrová žádá o pomoc i na sociálních sítích. „Za Kaufland Krnov žádám a prosím, zda se zde nenachází nějaké hodné duše, které by nám ušily roušky? Jako prodavačky jsme denně v kontaktu se stovkami lidí. Bohužel zaměstnavatel nám poskytuje pouze dezinfekci, ale to, jak všichni víme, nestačí,“ napsala na Facebooku do skupiny Dobrovolníci Krnov.

Pokladní z Tesca Anna Čápová uvádí, že roušky i další ochranné pomůcky mít mohou. Jenže si je musí zajistit sami. „Roušky, dezinfekce a ostatní ochranné pomůcky nejsou nikde k dostání, tak jsme se s maminkou rozhodly roušky ušít doma z toho co máme, ať chráníme sebe a naše okolí,“ říká.

Prodavačky a prodavači se tak snaží, obavy však mají stále ze zákazníků. Ještě před pár dny většina nakupujících v obchodech roušku neměla, od úterý se nicméně situace výrazně změnila. „Lidé roušky nosí, pokud ji někdo nemá, jsou to spíš senioři,“ popisuje prodavačka Aneta Kalasová z pardubické drogerie. Sama roušku má, vyrobila si ji doma sama. „Od zaměstnavatele máme nařízeno ochranu, klidně i šátek mít. Bohužel roušky pro nás nejsou, tak jsme si s kolegyněmi ušily vlastní,“ dodává.

Svou rouškou chráním zákazníky, říká prodavačka

Že pokladní mají roušky, nevadí ani většině zákazníků, naopak to vítají. „Schvaluji, aby prodavačky měly roušku. Vůbec mi to nevadí. Jsem nachlazená a dnes jsem měla strach si vůbec v obchodě zakašlat,“ říká zákaznice Lída Polášková, která by ovšem měla mít roušku především.

Zákaz vycházení bez ochrany obličeje. Dvě hodiny denně nakoupí jen senioři

Najdou se však i lidé, kteří se lidem v rouškách smějí. „Že se ti lidi nestydí,“ poznamenala například na účet lidí v rouškách žena v pardubickém hypermarketu Globus. Jenže bez roušky už si nyní nenakoupí. V Pardubickém kraji platí nařízení roušek na veřejnosti. Od půlnoci bude z nařízení vlády platit po celé republice.

I tohle nařízení prodavačky vítají. „Já svou rouškou chráním zákazníky. Oceňuji každého z nich, když přijde v roušce. Že to bude povinnost vítám. Nákazy se bojím, denně potkám stovky lidí,“ líčí pokladní Marie Čermáková.

Na stranu pokladních se postavila i blogerka známá pod pseudonymem Slečna pokladní. 

„Nejsou to společnosti, které nedovolují roušku. Zajímala jsem se o to a zjistila jsem, že například v jednom Lidlu vám rukavice sami obstarají, v druhém je zakáží. Znamená to tedy, že nejde o společnost, ale o konkrétní lidi, kteří jsou ve vedení a mohou rozhodovat,“ upozorňuje blogerka, která vypomáhala za kasou v obchodě Billa.

Více zákazníků než před Vánoci

Podle ní je současný nápor na pokladní podobný těm o vánočních svátcích. Některé prodavačky si stěžují, že dělají několik hodin denně přesčasy.

„Teď máme místo hektických zákazníků zákazníky vyděšené, a to je horší. Vesměs vidíme stále stejné obličeje. Lidi, kteří pořád odváží plné vozíky, až se divíme, jak s těmi potravinami vlastně jedou a hlavně staří lidé a rodinky s kočárky – ti žádnou karanténu absolutně nedodržují,“ říká Slečna pokladní, která má na Twitteru téměř 24 tisíc sledujících.

Její slova potvrzují i prodavačky z jiných obchodů. „Co se týká pracovního nasazení, tak se opravdu nezvládá, v každém úseku obchodu. Nestíháme chodit na pauzy, i když je člověk hladový a žíznivý. Teď je ta situace klidnější. Ještě před týdnem ta situace byla katastrofální. Všeho nedostatek, zákazníci sprostí, že toto není, toto není, že nic neděláme. V minulém týdnu situace byla horší jak o Vánocích,“ dodává pokladní Čápová z Tesca.

Obchody zavádí opatření, některé roušky proplatí

Samy řetězce se snaží svým zaměstnancům vyjít co nejvíce vstříc. „Všem našim zaměstnancům bude během středečního rána rozdáno několik kusů ochranných roušek na osobu pro osobní potřebu,“ uvedla mluvčí řetězců Kaufland Renata Maierl s tím, že zaměstnanec samozřejmě může používat i vlastní roušku. Ve všech jejich prodejnách je nyní také vyšší frekvence úklidů.

Například v hypermarketech Globus nyní nemají v provozu všechny pokladny. „Spouštíme je pouze v režimu „ob pokladnu“, když je to možné tak „ob dvě pokladny“, kvůli bezpečnému odstupu zákazníků,“ uvedl jednatel společnosti Globus Bronislav Matyšek. 

Zdroje informací o koronaviru COVID-19

Kde hledat aktuální údaje a oficiální doporučení

Infolinka Státního zdravotního ústavu pro kohokoliv, kdo se potřebuje poradit v souvislosti s koronavirem, je k dispozici denně na telefonních číslech 724 810 106 a 725 191 367.

Na prodejnách zároveň zavádí „diskrétní zóny“ před pokladnou, kdy lidé musí přistupovat jednotlivě. Mezi pokladní a zákazníkem by se také měly instalovat být ochranné clony z plexiskla. 

„Všichni zaměstnanci úseku pokladen mají i nadále nárok na ochranné rukavice. Ochranné masky a respirátory budou zaměstnancům tohoto úseku přiděleny prioritně – obratem po jejich dodání. Zatím jsou bohužel stále nedostupné na celém trhu,“ dodal. I u nich zvýšily nároky na čistotu a hygienu v prodejnách.

Řetězce vyzývají své zákazníky, aby platili co nejvíce kartou, Lidl navíc uzavřel i zákaznické toalety. 

„Snažíme se zajistit i další možnosti preventivní ochrany zákazníků i zaměstnanců. Jedná se například o umístění dezinfekčních prostředků ve vstupu do prodejen. Realizace tohoto opatření však vzhledem k nutné instalaci ve všech prodejnách bude ještě nějakou dobu trvat,“ uvedla mluvčí Zuzana Holá. Svým zaměstnancům by řetězec měl ve středu rozdat několik kusů ochranných roušek, v Česku je jich však stále nedostatek.

„Několik týdnů jsme zároveň v intenzivním kontaktu s ministerstvem zdravotnictví a ministerstvem průmyslu a obchodu, abychom dokázali dostat roušky a respirátory přednostně pro naše zaměstnance. Na naše zaměstnance zároveň apelujeme, aby v případě, že si ochranné pomůcky dokážou pořídit sami, tak i učinili. Finanční náklady za pořízení těchto pomůcek jim následně proplatíme,“ uvedla mluvčí Billy Dana Bratánková.

Jednotlivé obchodní řetězce dělají maximum pro to, aby zabezpečili plynulý chod dodávek zboží a vlastních nákupů. Současně apelují na zákazníky, aby se při pohybu uvnitř prodejen chovali maximálně ohleduplně a zodpovědně.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...