„Je opravdu důležité, abychom se v tomto čase všichni spojili a pomohli si navzájem. Zahoďme na chvíli nevraživost, stud, ostych, strach. Společnými silami vše zvládneme,“ vyzývá Josef Hodulák, radní městyse Nový Hrozenkov na Horním Vsacku.

Stejně jako jinde i tady se snaží bojovat proti šíření koronaviru mimo jiné maximálním omezením volného pohybu lidí.

„Proto zavádíme nákupní patrolu složenou z dobrovolníků, která bude obstarávat nákupy pro celý městys,“ přibližuje Josef Hodulák.

OBJEDNÁVKY PŘES SMS A MOBILNÍ APLIKACE

Objednávka nákupu se tady děje formou SMS nebo prostřednictvím aplikací WhatsApp či Viber.

„Pokud nemáte telefon nebo neumíte poslat SMS, prosím, nestyďte se a poproste vaše sousedy. Zajisté budou ochotni vám pomoci,“ radí Hodulák. Zdůrazňuje, aby lidé chodili „do dědiny“ jenom v nejnutnějších případech.

„Pokud jdete na poštu pro důchod, tak do obchodu nechoďte a nechte si nákup dovézt. Je to bezpečnější pro vás i naše obětavé prodavačky,“ obrací se hrozenkovský radní přímo na seniory.

POMÁHAJÍ CHARITY, SKAUTI, HASIČI I DOBROVOLNÍCI

Právě staří lidé jsou nyní nejohroženější skupinou obyvatelstva. Zejména na ně proto cílí svou pomoc radnice a úřady v řadě vesnic a měst. Pomáhají pracovníci Charit, skauti, hasiči, Český červený kříž i zástupy dobrovolníků.

Nejčastěji nabízejí právě zajištění nákupu základních potravin a potřeb a jejich doručení až domů.

„Mimořádné situace si žádají mimořádná opatření a operativní řešení. Mezi ně patří možnost dodávky potravin seniorům,“ souhlasí vedoucí odboru sociálních věcí vsetínské radnice Anna Blechová.

Ilustrační foto
Krajské nemocnice spustily web věnovaný informacím o koronaviru

Největší valašské město Vsetín zajišťuje dodávky potravin osamělým seniorům nad 65 let. První z nich dostali nákup do domu v úterý. Služba je zdarma, senioři platí pouze hodnotu nákupu.

„Jsme si vědomi, že pro mnohé z nich je zajištění nákupu problém. Ne každý má možnost požádat o pomoc rodinného příslušníka,“ potvrzuje místostarostka Vsetína Simona Hlaváčová.

CHLÉB, MÁSLO, PAŠTIKA I KAPESNÍKY

Rovněž od úterý nabízí takzvané krizové potravinové a hygienické balíčky krajské město Zlín. Nabídka cílí na osamělé zlínské seniory v nouzi ve věku nad 70 let.

V balíčku jsou základní potřeby: chléb, máslo, těstoviny, rýže, masové konzervy, paštika, sýr či instantní polévky. Nechybí toaletní papír, papírové kapesníky, mýdlo či šampón.

Město Kroměříž se v pomoci seniorům spojilo s místním Arcibiskupským gymnáziem i pracovníky organizace Adra. Na webu Uherského Hradiště je zase k dispozici seznam dobrovolníků, kteří nabízejí pomoc s nákupem potravin či dovozem léků. Město Valašské Klobouky pomáhá společně s místní Charitou.

„Připravili jsme asistenční službu pro seniory a osoby se ZTP. S rozvozem nákupů bude v případě velkého zájmu vypomáhat i Seniortaxi, jehož provoz pro veřejnost je v tuto dobu přerušený,“ uvádí Eliška Olšáková, starostka města Valašské Klobouky.

ZAPLATÍ AŽ SKONČÍ STAV NOUZE

Akční jsou také v Rožnově pod Radhoštěm, kde nabízí potravinové balíčky a dovoz hygienických potřeb lidem nad 60 let s omezenou mobilitou, kterým nemůže zajistit nákupy nikdo z blízkých.

„Nachystali jsme kontaktní pracoviště, kam se osamělí senioři mohou obracet. Náplň balíčků jsme projednali s odbornicí na stravu, aby obsahoval vyváženou stravu vhodnou pro rychlou přípravu jídla. Vyřešili jsme také jak objednávat a platit,“ upřesnil místostarosta Rožnova Jan Kučera.

Roušková výzva
Rouškománie! Vyrábíte si doma roušky? Podělte se o fotku

Lidé si mohou zvolit mezi balíčkem v hodnotě 80 korun s chlebem, máslem nebo sýrem, ovocem a zeleninou a balíčkem za 150 korun, v němž je konzerva s masem či tuňákem, rýže či těstoviny, tvaroh nebo vejce a opět ovoce a zeleninu. Radnice bude objednávky evidovat, platit se bude senioři až po ukončení nouzového stavu složenkou nebo převodem z účtu. Cílem je v těchto dnech minimalizovat kontakt seniorů s jinými lidmi – třeba i kvůli placení.