Jedna má koronavirus, druhou odmítli testovat, oběma je hrozně. ‚Péče je nulová,‘ líčí dívky

Eva Mazánková a Petra Vychytilová v úterý nahrály na YouTube video s názvem Jak jsme přišly ke koronaviru a jak to zvládáme. Dívky v něm popisují, jak se pravděpodobně nakazily, jaký byl přístup hygieny a co právě teď prožívají. Zatímco Eva už má výsledek od pondělí, Petru otestují nejdříve za týden. Podle hygieny mají lidé v případě domácí izolace volat linku 155 v situaci, kdy se jejich zdravotní stav zhorší.

Praha (Aktualizováno: 13:02 19. 3. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dívky z videa na Youtube: Jak jsme přišly ke koronaviru a jak to zvládáme.

Dívky z videa na Youtube: Jak jsme přišly ke koronaviru a jak to zvládáme. | Foto: Petra Vychytilová | Zdroj: Youtube

Video s názvem „Jak jsme přišly ke koronaviru a jak to zvládáme“ viděli za jeden den statisíce lidí. Jeho autorky Eva Mazánková a Petra Vychytilová pro iROZHLAS.cz napsaly, že chtěly videem především informovat o celkové vážnosti situace, poukázat na to, proč se dějí veškerá opatření a proč je třeba tato opatření respektovat. 

„Myslím si, že už bylo potřeba víc přiblížit dopady tohoto viru. Do teď byl vnímán dost abstraktně, ale jakmile lidé získají konkrétní představu o tom, co tento vir vlastně v těle způsobuje, začnou se ho skutečně bát,“ komentovala nahrávku Petra. Díky strachu podle ní začnou lidé celou situaci brát vážně. A začnou veškerá nařízení a doporučení respektovat, a hlavně je dodržovat.

Před šesti dny se Eva probudila a měla 39° C horečku, bylo jí špatně a kašlala. Zavolala své praktické lékařce a popsala jí příznaky. Lékařka ji odkázala na linku 112. „Řekli mi, že když se nedusím a nejde mi o život, tak s tím nic neudělají a že mám zavolat na hygienickou stanici. Linka byla přetížená, snažila jsem se tam dovolat 4,5 hodiny,“ popsala ve videu Eva.

Nakonec se dovolala. Hygiena jí řekla, že pokud nebyla v rizikové oblasti a nepřišla do kontaktu s nakaženou osobou, tak nemá nárok na testy. Poslali ji za praktickou lékařkou. „Zavolala jsem jí, řekla mi, abych přišla osobně. Dorazila jsem do ordinace, paní doktorka mě vyšetřila. Vysmála se mi za roušku. Prý to nemusím nosit, není to potřeba, že mám obyčejnou chřipku a ať si vezmu paralen a jedu domů,“ řekla Eva a dodala, že podle lékařky nebyla potřeba ani karanténa.

„Ulevilo se mi, ale cítila jsem se trochu trapně, že dělám scény. Jela jsem domů s rodiči, zastavili jsme se na nákupu, myslela jsem si, že jsem v pohodě. Jen jsem si raději udělala zásoby,“ líčila cestu od lékařky dívka.

Pacientka měla roušku

Ředitel firmy MA, pod kterou spadá dívkami zmiňovaná ambulance Lužiny, Karel Lukeš uvedl, že nejprve byla pacientka telefonicky posouzena hygienickou službou. „Měla příznaky, ale neměla pozitivní epidemiologickou anamnézu. Nemocná následně kontaktovala pobočku ambulance Lužiny a došlo k domluvě návštěvy lékaře,“ popsal Lukeš.

Při příchodu byla podle Lukeše nemocná vybavená rouškou, lékařka ochrannými pomůckami včetně respirátoru FFP3. „Lékařka postupovala obezřetně, protože každý pacient s infekcí má být považován za pozitivního.“

„Po dodatečném zjištění, že pacientka je COVID 19 pozitivní, informovala firma MA hygienickou stanici,“ napsal pro iRozhlas.cz Lukeš. Hygiena podle jeho slov dostala informaci o použití ochranných pomůcek při vyšetření a o aplikaci dezinfekčních postupů v ambulanci. Následně stanovila, že nejsou potřeba žádná následná opatření jak pro lékařku, tak ani pro provoz pobočky.

Praktičtí lékaři podle Lukeše postupují v souladu s doporučeními, která vydalo ministerstvo zdravotnictví a hygienická služba 3. března 2020. „Takto postupovala i lékařka z MOJE AMBULANCE na pobočce Lužiny v Praze, kdy pacientce doporučila léčbu, poučila a odkázala pacientku na hygienickou službu, případně linku 112 – což bylo v souladu se současnými postupy,“ vyjádřil se ředitel firmy.

Pozitivní výsledek testu

Evy stav se začal zhoršovat, horečky neustupovaly, bolela ji hlava, celou sobotu probrečela. To bylo tři dny od prvních příznaků. „Pokud to nebyl koronavirus, tak mám asi zánět dutin nebo něco podobného a potřebuji antibiotika,“ myslela si Eva a tak společně s druhou dívkou z videa Petrou jela metrem do nemocnice v pražském Motole na pohotovost. „Paní doktorka mě vyšetřila. Seřvala mě a byla hrozně naštvaná. Řekla, že mám pravděpodobně koronavirus, a že jsem ji asi právě nakazila. Prý jsem nezodpovědná.“

Eva přiznala, že jí to bylo líto, vycházela ale z toho, co jí řekla praktická lékařka. Doktorka z Motola si následně vzala ochranný oblek. „To vnímám jako velký problém, že lékaři nejsou preventivně takto chráněni od začátku.“ Druhý den dostala Eva zprávu. Výsledek testu na koronavirus byl pozitivní.

Podle mluvčí motolské nemocnice Pavlíny Dankové dívky nešly na urgentní příjem, ale do ambulance ORL. „Jistě nepředpokládáte, že všichni lékaři chodí celý den v overalu, brýlích a respirátorech,“ napsala mluvčí pro iROZHLAS.cz a dodala, že lékařka z ORL je kvůli tomu nyní v karanténě.

V jedné nemocnici ji odmítli, ve druhé čekala na péči hodiny. Test pak ukázal nákazu koronavirem

Číst článek

„Měla jsem příznaky tři dny před tím, než mě otestovali. Hygiena mě bere jako nemocnou ode dne, kdy byl výsledek pozitivní,“ řekla Eva. Pohybovala se na přednáškách na Karlově univerzitě v době, kdy podle svého přesvědčení byla nakažená.

Byla v úzkém kontaktu s mnoha lidmi. „Hygiena ale řekla, že inkubační doba je jen dva dny a že ten jeden den, kdy jsem ve škole byla, ani řešit nemají, protože jsem nemohla být nakažlivá. Já jim opakovala, že příznaky jsem měla už čtyři dny před tím, než jsem měla výsledek. Vůbec je to nezajímalo,“ popsala. Stanovisko pražské hygieny server iROZHLAS.cz shání.

Eva si myslí, že se nejspíše nakazila v MHD. „S největší pravděpodobností jsem se nakazila, když jsem jela metrem. Nebo v obchodě. Jsou dvě varianty,“ domnívá se Eva.

‚Bolí mě celé tělo‘

Petra začala mít příznaky v sobotu večer. „To jsem ještě byla u kamarádky na kávě, šly jsme se projít se psem. Řídila jsem se tím, že Eva má jen chřipku. Večer mě začalo škrábat v krku, na průduškách. Špatně se mi zhluboka dýchalo,“ vysvětlila ve videu Petra.

Dodržujte karanténu a zachovejte klid. Lékaři z Bulovky vysvětlují, jak bojovat s koronavirem

Číst článek

Říkala si, že byla dlouho venku, tak nejspíš prochladla. V neděli se její stav začal zhoršovat. „Od pondělí mám i horečky, bolí mě zuby, oči, celé tělo. Jakmile se něčeho dotknu, tak to bolí,“ popisuje Petra.

Nikdo se o ně podle slov Petry nezajímá. „Eva nadiktovala kontakty na lidi, se kterými se potkala, včetně mě. Když mi zavolali, řekli, že pro ně nejsem infikovaná, dokud mi neudělali testy. Řekla jsem, že mám příznaky a že jsem s Evou zavřená na bytě. Pochybuji, že bych se nenakazila a měla jenom chřipku.“

Postup je ale takový, že nemůže být v evidenci nakažených, pokud nemá pozitivní test. „Těch případů prý ale mají tolik, že by se ke mně dostali nejdříve za týden,“ doplnila Petra.

Nic nedělat, brát paralen

Dívky si podle jejich slov mají zavolat záchranou službu, kdyby jim bylo opravdu zle. Lékař Evě při sdělování výsledku řekl, aby byla silná a statečná. A kdyby se dusila, tak ať volá 155. Eva a Petra mají 14 dní ležet v posteli. A mají brát paralen na horečku.

Ve všech případech domácích izolací jsou podle mluvčího Hygienické stanice hlavního města Prahy Zbyňka Boublíka lidé informováni, že pokud se jejich zdravotní stav zhorší, mají ihned volat tísňovou linku 155.

„Není v našich kapacitních možnostech několikrát denně obvolávat například dvě stovky nemocných a tázat se jich na jejich zdravotní stav. Linka 155 je mezi občany běžně známá a v případě skutečné potřeby je třeba tuto linku kontaktovat,“ doporučil v reakci na video Boublík.

Podomácku vyrobené roušky podle studie až 2,5krát snižují riziko nakažení

Číst článek

„Média sice ukazují, že je nějakých 400 nakažených, ale já čekám několik dní na testy, nevedou mě jako infikovanou osobu. Chci upozornit, že to číslo není vůbec reálné, těch lidí může být spousta, kteří jsou na tom podobně jako my,“ myslí si Petra. „Péče o nás je nulová, kdybychom tady chcíply, tak to ani nikdo neví.“

„Jsme mladé a není to v pohodě. Zvládneme to, ale je to utrpení. Tohle jsem nezažila. Máte horečky, a to je to nejmenší. Nejhorší jsou bolesti hlavy a problémy s dýcháním. Nejde to ani popsat. Cítíte se, jako kdyby vám bouchla hlava,“ vylíčila Petra a doplnila, že se bavila s dalšími nakaženými a ti prožívají nemoc podobně.

Dívky sledujícím vzkazují, aby chránili sebe i své okolí. „Nebuďte sobečtí a noste roušku. Chraňte i druhé. Snažte se být doma, dezinfikujte si ruce. Noste rukavice. Stačí totiž zmáčknout tlačítko ve výtahu po někom, kdo je nemocný.“

Doporučujeme dále se obracet na infolinky hygieny a sledovat aktuální doporučení vlády.

Tereza Kráčmarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme