Kvůli epidemii koronaviru už musela vláda přistoupit k razantním opatřením, jako je povinné nošení roušek nebo omezený pohyb na veřejnosti. Jsou zavřené školy, restaurace i část obchodů. Podle imunoložky Zuzany Bílkové nás však největší nápor epidemie teprve čeká. Přestože nákaza podle ní dolehne na většinu národa, říká, že restrikce a další opatření mají smysl. "Viry jsou po nás největším nebezpečím," říká profesorka z Fakulty chemicko - technologické Univerzity Pardubice.

HN: V jaké fázi epidemie se Česko nyní nachází?

Jsme na úplném začátku. Je to opravdu teprve náběh a počty budou ještě stoupat. Hodně důležité bude to, čemu říkáme promořenost, neboli kolik lidí už chorobu prodělalo. Teď nemáme skoro nikoho, kdo by nemoc prodělal. Přitom tito lidé jsou ti, kteří už dále nebudou infekci přenášet. Ti ostatní, což jsme nyní v České republice téměř všichni, jsme rizikem, že infekci přenášíme. Vir se zdá být velmi infekční, vypadá to, že postihne skoro každého z nás. Mám přitom informace, že skoro dvě třetiny lidí nebudou mít vůbec žádné příznaky, takže ani nepoznají, že s nemocí přišli do styku. Jejich imunitní systém okamžitě zasáhne, přesto mohou být 10 až 14 dní infekční a nevědomky nemoc šířit dál. Takhle to ale funguje u všech virových infekcí, které se šíří kapénkovým způsobem.

HN: Takže si nákazou projdeme takřka všichni?

Drtivá většina. Naznačují to i první studie. Mezi těmi, kdo infekci zdánlivě neprodělali, je mnoho těch, kteří ji ve skutečnosti prodělali bez jakýchkoliv příznaků. Dá se to však zpětně zjistit, protože v jejich těle jsou specifické protilátky proti koronaviru. Teď se proto dodatečně zpětně mapuje výskyt viru.

HN: Kdy můžeme očekávat vrchol křivky, která sleduje počet prokázaně nakažených?

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se