Hlavní obsah

Postel je alfou a omegou každé ložnice

Novinky, Dana Jakešová

Postel je jednoznačně dominantním prvkem každé ložnice. Jejímu výběru proto věnujte náležitou pozornost! A to nejen pokud jde o design. Pečlivě se zaměřte také na kvalitu a funkčnost.

Foto: Ikea

Bytelný borovicový rám Hemnes v černohnědé barvě dodá ložnici exotický nádech.

Článek

Vybrat vhodnou postel s dlouhou životností není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Kromě vzhledu jsou důležité také její rozměry, vlastnosti a pohodlí.

Které rozměry budou ideální?

Rozumné je začít rozměrem postele. Typickými rozměry jsou při jednolůžku 200 x 90 cm, dvoulůžko by mělo mít 200 x 180 cm. Při nedostatku prostoru lze zvolit variantu 200 x 160 cm, do velkých místností se vejde komfortní dvoulůžko 200 x 200 cm. Tento rozměr ocení hlavně ti, kteří se v noci hodně převalují. Každonoční bitvy o vlastní polovinu postele totiž kvalitě spánku nesvědčí.

Vysocí jedinci by měli uvažovat o prodloužené délce postele. Minimální délka pro pohodlný spánek má odpovídat výšce člověka plus 25 cm, tzv. patní prostor (což odpovídá zhruba délce chodidla).

Dřevo zaručuje dlouhou životnost

Pak již můžete svoji pozornost zaměřit na typ rámu. Chcete mít v interiéru dominantní kov, dřevo, nebo snad ložnici zateplíte čalouněnou postelí?

„Pamatujte na to, že materiál by měl korespondovat s designem celého prostoru,“ říká Jakub Neumann, specialista nákupu oddělení Ložnice v Kika. Od použitého materiálu se navíc odvíjí i další vlastnosti lůžka.

Klasikou je dřevo, tedy masiv. Ten je sice dražší, ale odolný, takže bude mít dlouhou životnost.

„U dřevěných postelí používáme kvalitní, tvrdé dřeviny – buk a dub, měkké dřeviny nejsou z pohledu životnosti ideální,“ vysvětluje Tereza Bulvová z české firmy Pro Spánek. Vybírat lze z různých úprav, ať už jde o lakování či ošetření olejem a voskem. Záleží jen na vašich preferencích a požadavcích na způsob údržby.

Správná postel je nezbytnou součástí ložnice, poznáte ji podle několika parametrů

Jak na to

Levnější lamino sice láká širokou škálou designů a barev, ale jeho kvalita je nízká a použité chemikálie při výrobě neprospívají vašemu zdraví.

Čalouněné postele

Další možností jsou čalouněné postele, potažené textilií či kůží. Ty nabízejí více možností přizpůsobení interiéru vaší ložnice. Navíc si můžete vybrat nejen z různých barevných provedení, ale i kvality látek.

„Velice oblíbené jsou látky s takovou povrchovou úpravou vlákna, že je možné nečistoty setřít vlhčeným hadříkem bez jakýchkoliv stop po zašpinění – a to dokonce i v případě znečištění kečupem,“ popisuje Tereza Bulvová.

Plusem čalouněných postelí je rovněž absence ostrých rohů. Vhodné tak budou mj. v domácnostech s malými dětmi. Naopak tam, kde mají domácí mazlíčky, ideální nebudou.

Co ještě vzít v potaz

Důležitý je také výběr roštu. Čím je pružnější, tím lépe! Přebírá totiž od matrace zatížení a rovnoměrně ho rozkládá, obzvlášť bude-li matrace slabší. U těch vysokých na rošt mnoho práce nezbude.

Rošt také odvádí z matrace vlhkost, čímž brání množení plísní a roztočů. Komfort vám zajistí polohovací rošty. Naklonění hlavy ocení především ti, kteří si před spaním rádi čtou.

Polohování v oblasti nohou zase ti, kteří přetěžují dolní končetiny třeba dlouhým stáním nebo dlouhým sezením. Zvednutí nohou totiž redukuje vzniky otoků.

Otec vyrobil pro dceru postel z palet. Je praktická a dobře slouží

Tipy a trendy

Stejnou pozornost věnujte i výběru matrace. A to jak materiálu, z něhož bude vyrobená, tak i tvrdosti. Když je matrace příliš měkká, páteř se ohýbá do oblouku. Příliš tvrdá matrace zase podepírá tělo jen v několika místech. Cévy jsou pak nadměrně stlačeny.

Moderní postel boxspring

Oblíbené jsou kontinentální postele zvané boxspring. Jde o vysoká lůžka s důmyslnou konstrukcí složenou ze tří vrstev – spodního rámu, matrace a vrchní matrace, tzv. topperu.

Spodní rám může být postavený různými způsoby. Nejčastěji se však skládá z dřevěného rámu se systémem pružin, díky kterým jsou kontinentální postele velice pohodlné.

Standardně se používají tři typy pružin. „Pružiny typu Bonell mají tvar přesýpacích hodin. Jsou z hrubého kovového drátu. Matrace má díky těmto pružinám tvrdý povrch a dlouhou životnost za dostupnou cenu,“ říká Zuzana Rafajovič z firmy Jysk.

Rošt a matraci si kupujte na míru

Tipy a trendy

Pružiny typu LFK mají válcovitý tvar, jsou menší a jsou z tenčího drátu než pružiny bonellové. Na druhé straně je jich ale v matraci použitých více, díky čemuž má matrace více opěrných bodů a během spánku se dokáže lépe přizpůsobit pohybům těla.

Třetím typem jsou pružiny taštičkové, které jsou ještě menší než pružiny typu LFK. „Každá pružina je uložená v tenkém obale, tzv. taštičce, která slouží jako ochrana před opotřebením. Navíc je matrace díky taštičkám tišší a stabilnější,“ popisuje Zuzana Rafajovič. Velké množství opěrných bodů zajistí ideální přizpůsobení tělu, a tedy maximální pohodlí.

Střední vrstvu boxspringových postelí tvoří pružinová matrace, topper bývá nejčastěji z prodyšného latexu, který pomáhá odvádět vlhkost od těla, z paměťové pěny se zase dokonale přizpůsobuje křivkám těla a pomáhá předcházet bolestem kloubů. Ideální je, pokud má vrchní matrace potah, který lze sundat a vyprat, nejlépe až na 60 °C.

Díky této složité stavbě jsou kontinentální postele výrazně vyšší než ty běžné. Lépe se tak z nich vstává, což ocení zejména starší lidé, ale i mladší člověk s problémy se zády.

Anketa

Plánujete výhledově kupovat novou postel?
Ano
59,8 %
Možná
3,5 %
Spíše ne
6,1 %
Ne
30,6 %
Celkem hlasovalo 376 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám