Nejlepší sportovní fotky podle World Press Photo: Gazely z Gouandé a veteránské ragby

Nejlepší sportovní fotky podle World Press Photo: Gazely z Gouandé a veteránské ragby
Nominace v kategorii Sport, série: Kim Kyung-Hoon (Jižní Korea) - Japonští veteránští ragbisté (ukázka z širší série snímků).
Nominace v kategorii Sport, série: Kim Kyung-Hoon (Jižní Korea) - Japonští veteránští ragbisté (ukázka z širší série snímků).
Nominace v kategorii Sport, série: Olivier Papegnies (Belgie) - Gazely z Gouandé. Dívčí fotbalový tým je jedním z šestnácti podobných v africkém Beninu. Snaží se vést mladé ženy a nabídnout jim cestu k lepší budoucnosti tím, že zvyšuje jejich sebedůvěru, pomáhá je vzdělávat a dělá mezi nimi osvětu proti předčasným svatbám (ukázka z širší série snímků).
Nominace v kategorii Sport, série: Wally Skalij (USA) - Povstali z popela. Požár zlikvidoval jejich obec, ale členové klubu Paradise Bobcats se dokázali vrátit na jejich fotbalové hřiště a přes nepřízeň osudu nastoupit do další sezony (ukázka z širší série snímků).
Foto: World Press Photo 2020
Tomáš Vocelka Tomáš Vocelka
19. 3. 2020 9:22
Dubnové slavnostní vyhlášení soutěže World Press Photo letos proběhne pouze prostřednictvím on-line přenosu. Ještě než se tak stane, v rubrice Foto blíže představíme nominované fotografy i jejich práci. Po prvním dílu, který se zaměřil na kategorii Problémy dnešní doby, dnes přinášíme nominace v kategorii Sport.

(2. díl seriálu) - Stresujících zpráv je všude více než dost, proto v tomto díle seriálu o nominacích na prestižní ceny World Press Photo dáváme přednost kategorii Sport před těmi ryze zpravodajskými. Seriál se zaměřuje především na fotografy nominované za série snímků (nominace za jednotlivé snímky si můžete připomenout v této galerii)

Za fotoseriály v kategorii Sport byli nominováni:

Kim Kyung-Hoon (Jižní Korea): Japonští veteránští ragbisté

Nominace v kategorii Sport, série: Kim Kyung-Hoon (Jižní Korea) - Japonští veteránští ragbisté (ukázka z širší série snímků).
Nominace v kategorii Sport, série: Kim Kyung-Hoon (Jižní Korea) - Japonští veteránští ragbisté (ukázka z širší série snímků). | Foto: World Press Photo 2020

Jihokorejský fotograf pracující pro agenturu Reuters se zaměřil na fenomén japonského veteránského ragby. "Fuwaku Rugby Club v Tokiu byl založen v roce 1948 a je jedním ze 150 klubů, které se na veteránské ragby zaměřují," konstatuje fotograf.

Za veteránské hráče jsou v Japonsku považováni všichni ve věku nad čtyřicet let. "Japonsko je zemí s největší populací stárnoucích lidí na světě, plných 28 procent lidí je starších než pětašedesát let," vysvětluje Kim Kyung-Hoon. "Senioři trpí samotou a podle Japan Times je to dokonce tak, že 15 procent starých mužů s někým naživo komunikuje jen jednou za dva týdny," uvádí fotograf. Právě ragby jim pomáhá bojovat se samotou a udržovat sociální vazby. 

Olivier Papegnies (Belgie): Gazely z Gouandé

Nominace v kategorii Sport, série: Olivier Papegnies (Belgie) - Gazely z Gouandé.
Nominace v kategorii Sport, série: Olivier Papegnies (Belgie) - Gazely z Gouandé. | Foto: World Press Photo 2020

Dívčí fotbalový tým Gazely z Gouandé je jedním z šestnácti, které v africkém Beninu nabízejí mladým ženám zlepšení života prostřednictvím sportu. Nejde zdaleka jen o fotbal, ale také o vzdělávání, osvětu v boji proti příliš časným sňatkům a o to, aby ženy získaly více sebedůvěry. Belgický fotograf Olivier Papegnies se zaměřil především na tuto mimosportovní rovinu. Propojení sportu, osvěty a vzdělávání v Beninu podpořila i mezinárodní fotbalová organizace FIFA. "Loni pak prezident Beninu Patrice Talon oznámil plán na založení čtyř nových fotbalových škol, včetně jedné pro ženy," uvádí autor snímků.

Wally Skalij (USA): Povstali z popela

Nominace v kategorii Sport, série: Wally Skalij (USA) - Povstali z popela.
Nominace v kategorii Sport, série: Wally Skalij (USA) - Povstali z popela. | Foto: World Press Photo 2020

Rozsáhlé lesní požáry zcela zničily jejich město Paradise v Kalifornii, hráči amerického fotbalu z místního klubu Paradise Bobcats se však nevzdali. Město z devadesáti procent lehlo popelem a jeho obyvatelé se rozprchli do nejrůznějších míst v USA. Požár se však zastavil na hranici hřiště pro americký fotbal, které patřilo místní střední škole. "Téměř všichni hráči přišli o své domovy, ale když trenér Rick Prinz zavelel, všichni zase začali jezdit na tréninky - i když to pro mnohé znamená dlouhou cestu," vysvětluje fotograf Wally Skalij. "Jejich cílem nebylo jen znovuzrození týmu, ale také znovuzrození celé místní komunity," říká. Bobcats pak bez porážky absolvovali celou úspěšnou sezonu a soupeř je zastavil až v posledním, finálovém zápase.

 

Právě se děje

Další zprávy