Komise přiznává, že koronavirová krize může ovlivnit Zelenou dohodu pro Evropu

© European Union, 2020

Evropská komise bude muset kvůli koronavirové krizi přehodnotit své priority. Méně důležité iniciativy, jako je například plán pro ochranu biodiverzity nebo strategie Farm to Fork (Z farmy na vidličku), budou muset počkat několik týdnů.

„V současné době zatím nevíme, jaký vliv bude mít (koronavirová krize – pozn. red.) na legislativní činnost obecně,“ prohlásil mluvčí Evropské komise Eric Mamer během pravidelné úterní tiskové konference.

K přehodnocení priorit nutí unijní exekutivu také pozměněný pracovní režim. Většina úředníků Evropské komise se z budovy Berleymont přesunula do svých domovů, práce na nových agendách se tak přesunula do online prostoru.

„Instituce musí nadále fungovat, aby práce na legislativě neustala,“ uvedl Mamer.

Koronavirus ohrožuje Evropu. Jak EU bojuje s pandemií?

Pomalá a nedostatečně koordinovaná. Právě taková byla podle české vlády odpověď Evropské unie na šířící se nákazu novým koronavirem. Je to skutečně tak? Server EURACTIV.cz připravil aktualizovaný přehled opatření, které EU v boji proti nebezpečnému onemocnění přijala.

Nepodstatné iniciativy musí být odloženy

Některé méně důležité iniciativy Evropské komise se kvůli koronavirové krizi musí na několik týdnů odložit. Mezi nimi je mimo jiné strategie pro ochranu biodiverzity nebo tzv. Farm to Fork strategy (Z farmy na vidličku), které zveřejní zřejmě až na konci dubna. Informoval o tom server EURACTIV.com.

Komise je původně měla představit již 25. března. Společně s dalšími částmi tzv. Zelené dohody pro Evropu (European Green Deal), jako je například strategie pro suroviny, ale musí vyčkat na příznivější dobu.

„Nezáleží tolik na tom, jestli tyto strategie přijmeme o dva nebo tři týdny později,“ uvedl pro EURACTIV.com nejmenovaný zdroj z Komise. „Musíme se nyní zaměřit na koronavirovou krizi,“ dodal.

Neznamená to však, že ve světle šířící se pandemie koronaviru by Evropa „měla zapomenout na Green Deal,“ jak navrhl na počátku tohoto týdne český premiér Andrej Babiš.

Kvůli koronaviru má Evropa zapomenout na klima, říká česká vláda. Nesmysl, brání se ekologové

„Evropa by měla teď zapomenout na Green Deal a měla by se soustředit skutečně na koronavir,“ prohlásil včera na tiskové konferenci po jednání vlády český premiér. Chce o tom dnes diskutovat se svými protějšky na další videokonferenci Evropské rady.

Pozastaven by podle Komise neměl být ani systém pro obchodování s emisemi, čehož se dožadoval polský náměstek ministra pro státní rezervy Janusz Kowalski. Chce tím uvolnit finance pro Varšavu na boj s koronavirem. Kowalski rovněž podpořil slova českého premiéra. Komise ale s jejich názory nesouhlasí.

„Klimatická krize je nadále realitou a vyžaduje neustálou pozornost a úsilí,“ zaznělo z Komise. Práce na Zelené dohodě proto nadále pokračuje v paralele s bojem proti koronaviru. Ujistila o tom mluvčí Komise pro Zelenou dohodu Vivian Loonelová.

Omezená práce Komise kvůli koronaviru

„Nadále pracujeme na nových iniciativách,“ dodala Loonelová s tím, že přípravy se nyní odehrávají pomocí videokonferencí. Ty však neumožňují rychlý postup. V pondělí například několikrát selhal interní systém Komise, k němuž se snažili ze svých domovů připojit evropští úředníci.

Kromě technických komplikací zdržuje práci Komise také absence úředníků. Řada z nich totiž nastoupila do karantény kvůli nákaze novým typem koronaviru. Je mezi nimi i eurokomisař  Frans Timmermans, který je zodpovědný právě za Zelenou dohodu. Sám je nyní v preventivní karanténě, setkal se totiž s francouzskou ministryní pro ekologickou tranzici Brune Poirsonovou, jejíž test na COVID-19 vyšel pozitivní. Timmermans se podle Loonelové cítí dobře a nemá žádné příznaky nákazy.

Nákazu koronavirem na svém twitteru dnes oznámil také hlavní unijní vyjednavač pro brexit a budoucí partnerství se Spojeným královstvím Michel Barnier.

Koronavirus mění fungování institucí EU. Euroúředníci budou pracovat z domova, brexitová jednání se odkládají

Většina zaměstnanců Komise bude od pondělí v rámci prevence pracovat z domova. Unijní a britští vyjednavači se zase dohodli na zrušení druhého kola rozhovorů o budoucích vztazích. Summit EU a klíčové ministerské schůzky v březnu budou.

Green Deal dlouhodobou prioritou

Přestože je boj proti koronaviru dnes prioritou číslo jedna, neměl by odsunout dlouhodobější cíle Evropy na druhou kolej. Jedním z nich je právě boj proti změnám klimatu. Shodují se na tom evropští politici i environmentalisté.

Proti slovům Andreje Babiše se postavila mj. rakouská federální ministryně pro klima Leonore Gewesslerová. Podle ní nesmí politici v nynější koronavirové krizi zapomínat na dlouhodobé vize pro své občany.

„Klimatická krize je existenciální hrozbou, která může být poražena jen s takovým ekonomickým programem, jako je Zelená dohoda,“ uvedla pro EURACTIV Gewesslerová.

„Tento strategický program definuje, jak můžeme pomoci podnikům a modernizovat naši ekonomiku. Povede zároveň k inovativním řešením. Jako Evropanka jsem přesvědčena, že je to správná cesta vpřed. Proto bychom ji měli následovat,“ dodala rakouská ministryně.

Podle ní by Evropa už dnes měla plánovat kroky, kterými se vydá po odeznění koronavirové krize. „Starý růstový model poháněný fosilními palivy je minulostí,“ zdůraznila.

Nový klimatický zákon přinutí země EU splnit své sliby. Z uhlíkové neutrality se stává závazek

Evropská unie bude po roce 2050 vypouštět jen takový objem emisí, který je schopná odbourat, ať už pomocí stromů nebo moderních technologií. Počítá s tím nový klimatický zákon EU.

Z Evropského parlamentu zatím zaznívají různé názory.

„Pokud ustaneme v boji s klimatickou krizi, nebudeme schopni vyřešit ani krizi kolem koronaviru. Ti, kdo se toho dožadují, jsou nezodpovědní,“ uvedl Pascal Canfin, francouzský europoslanec z liberální frakce Renew Europe, který předsedá europarlamentnímu výboru pro životní prostředí a veřejné zdraví.

„Až nynější krize dosáhne svého vrcholu a my budeme sčítat ekonomické následky, bude potřeba investovat do infrastruktury, stavebnictví nebo automobilového sektoru. Vše ale bude muset být v souladu s klimatickými závazky,“ prohlásil Canfin.

Z frakce evropských lidovců pro změnu zazněla výzva k odkladu zpřísňování emisních limitů pro automobilky. „S kolegy z různých frakcí chceme doporučit Komisi, aby pozdržela legislativu týkající se snižování CO2 v automobilovém průmyslu,“ uvedl český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL, EPP), který je místopředsedou výboru pro zaměstnanost.

Opak by totiž měl zásadní vliv na zaměstnanost a konkurenceschopnost a přesun veškeré výroby do Indie a Číny za daleko horších podmínek,“ dodal europoslanec s tím, že prioritou by měla být stabilizace evropského automobilového průmyslu.

Europoslanci vyhlásili klimatickou nouzi. Češi jsou v názoru na ni rozdělení

Evropský parlament dnes rozhodl o symbolickém vyhlášení stavu klimatické nouze v EU. Rezoluci, která má za cíl zvýšit tlak na členské země k přijímání dalších závazků v boji proti klimatickým změnám, podpořila výrazná většina poslanců. Češi jsou rozdělení.

Kalendář