„Koronaviru se obávám, nemyslím si, že je to panika,“ říká vědkyně Hana Dvořáková, která se spolu s manželem Dalimilem před pár týdny zařadila mezi nejštědřejší donátory české vědy.

Dvořáková na přelomu 80. a 90. let patřila mezi tři nejbližší spolupracovníky profesora Antonína Holého, vědce podepsaného pod objevem léku na AIDS. A to je nejenom největší úspěch české vědy, ale díky patentům a licenčním poplatkům také skvělý byznys. Do hledáčku médií se společně s manželem dostala na konci ledna, kdy darovala 200 milionů korun na filantropii v rámci Nadace Experientia.

Vydání Forbesu Zachraňte si soukromí

Když jsme s ní a jejím manželem Dalimilem dělali rozhovor pro aktuální vydání Forbesu NEXT, v Česku ještě nebyl jediný pacient nakažený novým koronavirem. Ale i tak jsme se k tématu nastupující globální epidemie dostali a zajímal nás výzkum antivirotik, na kterém se Hana Dvořáková podílela, z poněkud jiné perspektivy.

Ústav organické chemie a biochemie, kde Holý a Dvořáková působili, na antivirotikách díky patentům vydělal 15 miliard korun čistého zisku. Část této částky směřovala i k malému týmu, který na výzkumu antivirotik pracoval – většina těchto peněž šla přímo na účet profesora Holého, desetina se pak rozdělovala mezi trojici jeho spolupracovníků.

Hana Dvořáková na archivním snímku s Antonínem Holým | Foto ČTK

A právě díky těmto penězům se z manželů Dvořákových stali jedni z nejštědřejších donátorů české vědy. V rozhovoru pro Forbes NEXT vysvětlují, co je vedlo k rozhodnutí rozdat 200 milionů korun mladým chemikům a proč dávají přednost odvážným vědcům, kteří se nebojí riskovat. „Ti totiž nemají takovou naději získat podporu jinou cestou, třeba přes grantovou agenturu.“

Příkladem úzkého propojení mezi Ústavem organické chemie a biochemie, Holého skupinou a velkými farmaceutickými firmami je i český vědec Tomáš Cihlář. Ten nyní působí v americké společnosti Gilead, která dokončuje lék proti koronaviru.

„Gilead vyvíjel látku proti ebole, která se zdá být účinná i při aplikaci na pacienty s koronavirem. Zrovna touto látkou se zabýval i Cihlář, absolvent VŠCHT a taky člen širší Holého skupiny. Skvěle se tam uplatnil a dnes je viceprezidentem firmy pro virologii,“ mluví Hana s nadšením o Čechovi, který k vavřínům profesora Holého možná brzy přidá další znamenitý úspěch.

Nad zeleným čajem jsme v kavárně poblíž vysokoškolského kampusu v pražských Dejvicích, kde sídlí i prestižní a bohatý Ústav organické chemie a biochemie, probrali s Hanou a Dalimilem řadu témat. Došlo i na otázku, zda se farmaceutický průmysl může nějak připravit na virovou pandemii, jakou zažíváme dnes. „Každou látku musíte cílit na konkrétní virus, těžko můžete dělat do zásoby. Samozřejmě když se pak objeví nějaká epidemie, zkouší se všechno, co je k dispozici,“ dodává Dalimil Dvořák.

Celý rozhovor s Hanou a Dalimilem Dvořákovými najdete v jarním Forbesu NEXT, který právě vychází. Koupit si ho můžete v našem e-shopu, poštovné je zdarma.