Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Petr z uzavřeného Uničova: V domě se vyhýbáme vlastní rodině, přítelkyně čeká dítě!

Autor: Jana Gogová - 
19. března 2020
15:47

Nic není jako dřív, žít se ale musí dál. Petr Vašek (30) je z Uničova na Olomoucku, izolované oblasti, kterou »uzavřel« koronavirus. S partnerkou se těší na prvního potomka, nyní se snaží nestýkat ani s blízkými, s nimiž žijí v jednom domě.

Nejspíš by teď makal ve výškách a stavěl pódia na koncerty po Evropě. Petr Vašek je výškový technik. „Spolu s přítelkyní jsme vzděláním zdravotničtí záchranáři a situaci sledujeme již delší dobu. Dáváme si velký pozor. Možnost nákazy minimalizujeme, jak to jen jde. Určitě ale nejen proto, že se moc těšíme na první dítě. Na svět by mělo přijít v srpnu. A tak jsme začali používat roušky už dříve než ostatní. Ještě než vypukla tvrdá karanténa v našem městě. Chci zdravou ženu i dítě, kdo by nechtěl,“ popsal.

Minimální kontakt

Přísná opatření dodržují, nejen když vycházejí z domova. „I v našem domě se chováme rozumně. Maminka bydlí sama, babička taky, my s přítelkyní též. Babičce předáváme jídlo, kontakt mezi námi se snažíme udržovat naprosto minimální, je to prostě taková doba, která žádá své. Situaci vůbec nepodceňujeme,“ říká Petr. Opatření zavedená v Uničově i v celém státě jsou podle něj rozumná a neměli bychom je brát na lehkou váhu.

Vstup do zakázané  oblasti stále pečlivě  kontrolují policisté. Vstup do zakázané oblasti stále pečlivě kontrolují policisté. | Pavel Ryšlink

Jen telefonem

„Když se pár týdnů vydržíme stýkat s okolím mimo vlastní domácnost jen v nezbytné míře, bude zase klid, ale chce to opravdu disciplínu,“ vyzývá Petr a jistě ví, o čem mluví. Jeho maminka pracuje jako praktická lékařka v místní poliklinice.

„Pracují v nouzovém režimu, v ordinaci se řeší pouze akutní případy. Spousta věcí se dá vyřešit telefonicky, například předpisy léků. Doktory potřebujeme zdravé a v práci, to je jasné,“ říká Petr s tím, že si ale velice váží všech ostatních, kteří právě teď zajišťují normální chod města i okolních obcí. „Někdo musí podojit krávy nebo udržovat pořádek, ale ostatní by měli využít následující dny k práci doma a na zahradě, abychom viru alespoň zkomplikovali cestování,“ dodává mladý muž, který rozhodně neztrácí nervy.

Video  Testovat by se měly jen rizikové skupiny. Mladí, nezahlcujte systém, jinak testy dojdou, říká expert.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

ivoadler ( 19. března 2020 17:35 )

Jdi do toho, Andreji, pražáci tě stejně nevolí.

ivoadler ( 19. března 2020 17:34 )

Copak Uničov, Prahu je třeba uzavřít. Tam je největší ohnisko nákazy koronaviru. Chodíme kolem toho jako kočka kolem horké kaše. Jasně, politika především. Bylo by to nepopulární.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa