Sezona Sokolova: nováčkovská euforie časem vyprchala

Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Čekalo se víc. Nováčkovská euforie v Sokolově trvala jen půlku sezony, Baník nakonec skončil poslední. Naštěstí pro něj se z Chance ligy nesestupovalo.

Sezona Baníku ale i tak přinesla spoustu skvělých okamžiků, stačí se podívat dole na výběr fotek. Fanoušci si návrat do profesionální soutěže užili. Zápasy se Vsetínem, Českými Budějovicemi, Chomutovem nebo Slavií byli po 22 letech ve druhé lize vítanou změnou.

Konečné umístění v Chance lize: 16. místo.

Co se povedlo?

Začátek sezony. Nováčkovská euforie byla na startu ročníku znát. Na stadion chodilo hodně fanoušků, byla parádní atmosféra a Sokolov v první části sezony držel s ostatními krok. Když prohrál, tak většinou jen těsně.

Uznání soupeřů. V první části sezony se po téměř každém zápase soupeřův trenér pochvalně vyjadřoval k sokolovskému výkonu. Hráči Baníku totiž bojovali, mnohdy jim opravdu chybělo jen to pověstné štěstíčko.

Komunikace s fanoušky. Sokolovské vedení je vůči veřejnosti hodně otevřené. Žádné tajnosti, fanoušci vědí, jaká je situace. A když se brankář Ondřej Kuchař v diskuzi na Facebooku neudržel a urazil kritizujícího fanouška, Sokolov nad tím nezavřel oči a Kuchaře potrestal. 

Získané zkušenosti. Každý nováček to má těžké. V Sokolově už poznali, jak to v Chance lize, kam se vrátili po 22 letech, chodí. V příštím ročníku můžou sestoupit až dva týmy, před vedením je tedy spousta práce.

Potlesk pro Dudu. Sokolovští fanoušci rádi viděli na stadionu slavného odchovance Radka Dudu, byť v dresu Benátek nad Jizerou. Duda se z rodinných důvodů do Baníku nevrátil, žije totiž v Liberci. A tak si kariéru prodloužil na jeho farmě. Nicméně i tak Dudu v Sokolově vřele přivítali.

Co se nepovedlo?

Poslední místo. Je to logické, sezona nemůže být úspěšná, když skončíte na posledním místě. A Sokolov se na dně pohyboval hodně dlouho. Jediné štěstí pro Baník, že se nesestupovalo.

Příliš velká rošáda. Když Sokolov vstupoval do sezony, psali jsme o něm, že jeho síla je v partě a v soudržnosti. Protože ti, kdo postup vybojovali, dostali šanci i o patro výš. Jenže postupně sahalo vedení k dalším a další změnám v kádru (někdy byly vynucené), v týmu se nakonec protočilo 54 hráčů! Vedení si tak sice mohlo otestovat, s kým by mohlo počítat do dalšího ročníku, současně i trošku ulevilo rozpočtu, když během přestupové uzávěrky pustilo svoje opory konkurenci, pro sportovní výsledky v letošní sezoně ale měla rošáda pochopitelně neblahé následky. 

Klesající návštěvnost. S ohledem na špatné výsledky a vzhledem k tomu, že Sokolov druhou část sezony strávil v horší výkonnostní skupině, která nebyla tak atraktivní, chodilo na hokej chodilo méně a méně lidí. Průměrná návštěvnost se nakonec zastavila na čísle 681 (13. místo v lize). Atmosféru dokázali fanoušci vytvořit výbornou, návštěvy se každopádně čekaly vyšší.

Odchod Sokolovské uhelné. V další sezoně už nebude Baník moci počítat s finanční podporou od Sokolovské uhelné. Ztráta jednoho z hlavních partnerů je výraznou komplikací – zvlášť v nelehké době, kdy svět čelí koronaviru a hrozí ekonomická krize.

Odchod Karla Mlejnka. Právě Karel Mlejnek měl loni touto dobou velkou zásluhu na tom, že se Sokolov vrátil do první ligy. Organizaci vtiskl profesionální tvář, jeho příprava na zápasy byla opravdu poctivá. Pro další sezonu ale musí Sokolov najít nového kouče. Před Mlejnkem je totiž velká výzva, převezme reprezentaci do dvaceti let. Konec sezony tedy nepřinesl zrovna dobré zprávy, Sokolov se s nimi bude muset vypořádat.

Oslabení. Baník po celou sezonu doplácel na mizerné oslabení. Úspěšně totiž odbránil jen 73 % soupeřových přesilovek.

Venkovní zápasy. Až 17. prosince, kdy už byla soutěž rozdělená na dvě skupiny, se Sokolov dočkal první venkovní výhry. Ani ve zbytku sezony svoji bilanci z kluzišť soupeře moc nevylepšil: zastavila se na třech výhrách a 26 porážkách. Jasně, Baník to neměl lehké ohledně cestování, právě ve venkovních nezdarech lze ale hledat jednu z příčin nepovedené sezony.

Hráč sezony podle hokej.cz – Tomáš Vracovský

V Sokolově neodehrál celou sezonu, její závěr totiž strávil v extraligové Plzni – ve 38 zápasech, které v Baníku stihl, ale Vracovský předváděl parádní výkony. Nasázel patnáct gólů, přidal dvacet asistencí a svým zaujetím pro hru strhával ostatní.

Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Hráčské statistiky v základní části

Kanadské bodování:
1. Jaromír Kverka, 40 b
2. Matěj Zadražil, 40
3. Tomáš Vracovský, 35
4. Marek Švec, 33
5. Martin Osmík, 33
6. Jakub Vrána, 23
7. Tomáš Rohan, 19
8. Josef Stříbrný, 18
9. Patrik Kadeřávek, 15
10. Petr Vodička, 11

Kanadské bodování obránců:
1. Patrik Kadeřávek, 15 b
2. Petr Vodička, 11
3. Petr Přindiš, 10
4. Tomáš Pařízek, 9
5. Patrik Michálek, 6

Juniorské bodování:
1. Adam Křemen, 8 b

Nejlepší střelci:
1. Jaromír Kverka, 17 g
2. Marek Švec, 17
3. Tomáš Vracovský, 15
4. Martin Osmík, 15
5. Matěj Zadražil, 15

Nejlepší střelci mezi obránci:
1. Tomáš Pařízek, 3 g
2. Patrik Michálek, 2

Vítězné góly:
1. Jakub Vrána, 2 g
1. Jaromír Kverka, 2 g

Přesilovkové góly:
1. Martin Osmík, 7 g

Přesilovkové góly mezi obránci:
1. Michal Houdek, 1 g 

Nahrávači:
1. Matěj Zadražil, 25 a
2. Jaromír Kverka, 23

Statistika +/-:
1. Otakar Šik, +4
2. Sebastian Gorčík, +4
3. Jiří Černoch, +3
4. Daniel Zavřel, +3
5. Richard Záruba, +2

Nejhorší +/-:
47. Petr Přindiš, -25
46. Patrik Kadeřávek, -24
45. Pavel Kuběna, -17

Trestné minuty:
1. Petr Přindiš, 88 TM

Nejvíc zblokovaných střel:
1. Martin Osmík, 32 AB

Nejlepší hráč na buly:
1. Jaromír Kverka, 53,25 %

Nejvytíženější hráč:
1. Petr Přindiš, 20:27 TOI/GP

Úspěšnost gólmanů:
1. Jakub Kašpar, 89,47 %
2. Jan Bednář, 87,32 %

Průměr gólmanů:
1. Jakub Kašpar, 2,97 G/Z

Čistá konta:
1. Jan Bednář, 1 ČK

Odchytané minuty:
1. Jan Bednář, 1 435 min.
2. Jakub Kašpar, 727 min.

Sezona obrazem

Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Výjezd do Chomutova.

Výjezd do Chomutova. | Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Výjezd do Chomutova.

Výjezd do Chomutova. | Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Foto: Tomáš Bouda, HC Baník Sokolov

Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Foto: Tomáš Bouda, HC Baník Sokolov

Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Foto: Tomáš Bouda, HC Baník Sokolov

Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Michael Čejka a Václav Čejka.

Michael Čejka a Václav Čejka. | Foto: Tomáš Bouda, hcsokolov.cz

Videomomenty

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz