Jan Vacek
19. března 2020 • 18:36

Nesouhlasíte se snížením platu? Končíte! Sion vyházel hvězdy

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odmítáte přistoupit na výrazně nižší mzdu? Pak jste dohráli! Naprosto nekompromisně se postavilo vedení švýcarského klubu FC Sion ke krizi spojené se šířením koronaviru, která zastavila prakticky všechny evropské ligy. Svým hvězdám oznámilo snížení mzdy na 12 350 franků (asi 324 tisíc korun). Když s tím hráči nesouhlasili, klub s nimi okamžitě hromadně rozvázal smlouvy.



Johan Djourou kopal za Arsenal, Alexandre Song hájil barvy Barcelony. Velká fotbalová jména. K nim i Pajtim Kasami, Ermir Lenjani, Xavier Kouassi, Seydou Doumbia, Mickaël Facchinetti, Christian Tock a Birama Ndoye.

Ti všichni dostali v úterý od klubu dopis, ve kterém museli odškrtnout, že souhlasí s opatřeními, která Sion zavádí. O co konkrétně jde? O okamžité a skokové snížení mzdy na pouhých 12 350 franků (asi 324 tisíc korun).

Důvod? Podle švýcarského celku „zásah vyšší moci“, tedy krize spojená se šířením koronaviru. Jednotliví fotbalisté chtěli situaci s klubem konzultovat, potřebovali čas, aby se poradili se svými právními zástupci.
Od švýcarského zaměstnavatele ale žádný prostor nedostali. Odpověď totiž museli doručit do středečního poledne. „V tomto krátkém čase jsme neměli možnost nic vyřešit. Nikdo z klubu se s námi nechtěl bavit. Sion se nezachoval správně,“ cituje server blick.ch hráčského agenta Costu Bonata, jenž zastupuje Djouroua.

Někteří hráči na dopis od klubu vůbec neodpověděli, jiní zaškrtli políčko „návrh nepřijímám.“ To ale ještě netušili, co bude následovat...

Koronavirus a sport ONLINE: vše o odložených zápasech, zrušených sezonách a nakažených sportovcích ZDE »

Sion totiž bez předchozího upozornění všem hráčům smlouvu ukončil. „Měli jsme k tomu dobré důvody. Přišli jsme o veškeré příjmy,“ uvedl mimo jiné k podivnému a mimořádně nestandardnímu kroku klub.

Dotčení fotbalisté si tohle pochopitelně nechtějí nechat líbit, už se proto s protestem obrátili na tamní hráčskou asociaci.

„Očekáváme, že klub vezme své kroky zpět a začneme se rozumně bavit o alternativách, jak situaci vyřešit,“ stojí v dopisu, který předseda hráčské asociace Lucien Valloni odeslal přímo na klub.

Tahle dosud bezprecedentní záležitost tak bude mít zcela jistě dohru. A zajímavé bude i sledovat, co se v Sionu stane v případě, že by se soutěž v následujících týdnech opět rozběhla...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud