Hlavní obsah

Rozchod homosexuálů a hádka o psy. Jak se dohodli?

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Když se rozpadá vztah, lidé se hádají o leccos. O peníze, majetek, děti, ale třeba i o psy. To byl i případ Karla (43) a Petra (46), kteří žili jako registrovaní partneři téměř 15 let a starali se spolu o dva chrty. Spor jim pomohla vyřešit až mediátorka.

Článek

Někdy se život zašmodrchá tak, že i ti, co se roky milovali, najednou nejsou schopni dohodnout se na ničem. V takových případech ale mohou pomoci mediátoři. Přinášíme vám další příběh z praxe mediátorky Kateřiny Bělkové.

A byla z toho láska

Karel a Petr se potkali díky společným známým. Nejdřív se z nich stali přátelé, ale později zjistili, že se jejich vztah mění v lásku. Našli si společné bydlení a začali tvořit pár, který po několika letech zpečetili uzavřením registrovaného partnerství.

Měli spoustu společných zájmů, milovali cestování, chodili za kulturou, sportovali. Karel, který ale pocházel z venkova a byl odjakživa zvyklý na dům plný lidí a zvířat, začal toužit po domácím mazlíčkovi. Petr byl k tomuto nápadu zpočátku skeptický, kočky neměl rád a o psech byl přesvědčen, že patří na zahradu.

Přemluvil ho

Karel se ale nevzdával, vyhledal si možnost adoptovat z ciziny původně závodní chrty, kteří už mají kariéru za sebou, a kteří, pokud se jich nikdo neujme, budou utraceni. Fotky krásných psů, které bez pomoci čeká smrt, Petra obměkčily, a tak do rodiny najednou přibyli rovnou dva vysloužilci.

Gucci a Dior, jak je Karel s Petrem pojmenovali, si oba páníčky okamžitě získali. I dříve skeptický Petr si je zamiloval. Zvířata se stala právoplatnými členy domácnosti, vlastně tak trochu dětmi Karla a Petra.

Přišly neshody

Po čase se začaly mezi Karlem a Petrem objevovat neshody. Pramenily hlavně z toho, že starší Petr víc a víc toužil po klidu domova, už nechtěl tolik chodit ven, cestovat, jednoduše se odkláněla od jejich předešlého velmi aktivního způsobu života. „Ale Karel chtěl pořád žít aktivně, měl pocit, že se kvůli Petrově pohodlnosti musí čím dál víc omezovat. Petr byl pracovně vytížený, často jezdil na zahraniční pracovní cesty, a pak chtěl být doma v klidu, s milovaným partnerem a psy. Karel přesto dál a dál vymýšlel program, na který ale měl jeho partner stále méně a méně chuti a sil,“ popisuje situaci Kateřina Bělková.

Nakonec vše vygradovalo a Karel vztah s Petrem ukončil. Zpočátku se jednalo o rozchod klidný, nikdo nikomu nedělal naschvály (návod na bezbolestný rozchod), ovšem na tom, kdo si nechá Gucciho a Diora, se dohodnout nedokázali.

Foto: EcoPrint, Shutterstock.com

Gucciho a Diora brali oba muži jako své vlastní dětiFoto: EcoPrint, Shutterstock.com

Boj o psy

Samozřejmě je chtěli oba. „Karel argumentoval tím, že Petr je zpočátku nechtěl. A Petr mu zase oponoval, že jeho klidnější životní styl mu umožňuje se o zvířata lépe postarat,“ říká Kateřina Bělková.

Ve chvíli, kdy si ale Karel našel nové bydlení a k tomu nového přítele, se situace vyostřila. „Petr byl zraněný a psy začal používat jako rukojmí. Odmítal, aby si je Karel nejen vzal s sebou, ale byl i proti tomu, aby si je půjčoval. Nepřál si, aby trávili čas s jeho novým přítelem,“ říká mediátorka. Petr odmítal komunikovat, nechtěl se s Karlem na ničem domluvit, vypadalo to jako neřešitelná situace.

Pomohla mediace

Karlovi psi chyběli, ale soudní tahanice odmítal. Od kamarádky se ale doslechl o možnosti mediace, tedy mimosoudního řešení sporů. Chvíli trvalo, než k ní Petra přemluvil, ale nakonec se u Kateřiny Bělkové sešli. „Oba u mě dostali prostor se vypovídat ze svých pocitů. Jelikož každý mluvil nejdřív ke mně, aniž by do toho ten druhý mohl zasahovat, konečně se navzájem vyslechli. A oba si během toho uvědomili, že si už dál nechtějí ubližovat,“ vzpomíná Kateřina Bělková.

Pak jim pomohla najít řešení schůdné pro oba. „Shodli se, že pro ně i pro psy bude nejlepší, když se na péči o ně budou nadále podílet oba. Jejich domluva se nakonec velmi podobala střídavé péči, která je často řešením pro děti rozcházejících se rodičů, ostatně Gucci a Dior jsou Karlem i Petrem také vnímáni jako jejich děti.“

A tak si začal Karel s Petrem psy pravidelně střídat a domlouvají se na všem, co se zvířat týče. „O Vánocích mi oba, nezávisle na sobě, poslali fotku se psy a děkovali, jak se podařilo jejich situaci vyřešit,“ usmívá se Kateřina Bělková.

Jména a okolnosti příběhu byly změněny tak, aby nebyla porušena mlčenlivost, ke které se mediátor zavazuje. 

Každý rozchod je těžký, ale u homosexuálů je navíc složitý. Rozchod dvou leseb: Přijde jedna z nich o dítě?

Reklama

Související témata:

Načítám