Noční bdění: Yorkston–Thorne–Khan

Noční bdění: Yorkston–Thorne–Khan

V pořadu Noční bdění si v sobotu 21. března představíme britsko-indické trio Yorkston–Thorne–Khan a jeho nové album Navarasa – Nine Emotions, které vyšlo v lednu 2020.

Trio tvoří James Yorkston (klavír, kytara, nyckelharpa, harmonika), Jon Thorne (kontrabas, kytara, piano) a Suhail Yusuf Khan (indický smyčcový nástroj sarangi). Každý z nich vzešel z jiného kulturního prostředí: Yorkston je původně skotský folkový hudebník, Thorne má nejblíže k jazzu a Khan z Nového Dillí je představitelem severoindické klasické a súfijské hudby, příslušník rodiny, v níž se tato hudební tradice dědí již po osm generací. Trio se poprvé představilo v roce 2016 albem Everything Sacred. Následovala v roce 2017 nahrávka Neuk Wight Delhi All-Stars a v lednu 2020 vyšlo třetí album Navarasa – Nine Emotions. Název odkazuje k devíti emocím, s nimiž počítá klasický indický tanec a umění.

Album obsahuje autorské skladby členů tria i zpracovaný tradiční písňový a hudební materiál ze Skotska (včetně poezie Roberta Burnse) a Indie. V březnovém žebříčku World Music Charts Europe se nahrávka v konkurenci alb z celého světa umístila na čtvrtém místě.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!