Spásný nápad chvilku před zavřením. Nanoroušky ze severu Čech slibují vysokou ochranu a časem i likvidaci virů

upraveno-2Story

Foto: Safety Nano Protect

Ludvík Paseka vyrábí na severu Čech unikátní roušky z nanomateriálů

0Zobrazit komentáře

Nedostatek roušek a respirátorů je jedno z hlavních témat rezonujících Českou republikou. Koronavirus nás v tomto ohledu zastihl nezásobené, což je problém, se kterým se momentálně každý musí vyrovnat po svém. Najdou se však i tací, kteří takovou situaci předvídali, a dokonce se na ni pokusili zavčasu připravit.

Na mysli tím nemáme osoby, které vykoupily zdravotnické pomůcky ještě předtím, než se koronavirus do České republiky dostal. Mluvíme o lidech, jako je Ludvík Paseka a jeho Safety Nano Protect, který za necelé dva měsíce rozjel výrobu unikátních roušek z nanomateriálů, jež nyní dodává těm, kteří je potřebují nejvíce.

Z roušek a respirátorů se staly komodity pomalu vyvažované zlatem. A přitom se jedná o velice důležitý aspekt efektivního boje se šířením nákazy, který by měl být dostupný pro každého. I proto internet zaplavily návody, jak si ochranné pomůcky vyrobit svépomocí, a z řady českých domácností se opět začal ozývat charakteristický rachot šicích strojů. Všudypřítomná jsou také doporučení k aktivnímu používání těchto pomůcek.

img_8938

Foto: Safety Nano Protect

Safety Nano Protect nyní vyrábí 6 tisíc kusů roušek denně

Že by k takovému nedostatku a panice s ním spojené mohlo v České republice dojít, vytušil Ludvík Paseka, pod jehož značkou Safety Nano Protect se v současné době vyrábí denně až šest tisíc vysoce efektivních roušek z nanomateriálu. Přitom ještě v lednu tohoto roku o výrobě roušek vůbec neuvažoval.

Roušky z pláže

Zlom přišel koncem ledna během dovolené v kolumbijské Cartageně, kde Ludvík Paseka sledoval dění ve světě a přišel na nápad začít vyrábět roušky, které budou mít nanovlákennou úpravu a budou fungovat jako jeden velký filtr. Využil pro to výrobních prostor severočeského textilního závodu v České Kamenici, ve kterém působí na pozici ředitele.

Závod se však z důvodu negativního vývoje na německém trhu, kam dodával většinu svých výrobků, dostal do problémů a mělo dojít k jeho uzavření. Pasekovi se nicméně díky rouškám podařilo výrobu závodu kompletně restartovat a uzavření továrny odvrátit.

Unikátnost jeho nápadu tkví v rychlosti, jednoduchosti a soběstačnosti, s jakou dokázal výrobu realizovat. „Říkal jsem si, že musíme mít nějakou konkurenční výhodu, že musíme za co nejlevnějších možných podmínek – tedy fungovat na šicích strojích, které máme, bez vysokých nákladů – přinést na trh co možná nejsofistikovanější výrobek v tomto segmentu, kterým se ukázala být rouška s nanomateriálem,“ vysvětluje pro CzechCrunch Ludvík Paseka.

Oblasti nanomateriálů se však věnoval pouze coby laik, proto požádal o spolupráci Irenu Lovětinskou Šlamborovou z katedry chemie na Technické univerzitě v Liberci, která se stala odborným garantem celého projektu. Projektu, který se snaží být ryze český, tedy vyrábět v Čechách, s českými zaměstnanci a z materiálu od českých dodavatelů.

dsc_9956

Foto: Vojtěch Sedláček/CzechCrunch

Rouška má atypický tvar, díky kterému se pohodlně nosí

„Celou myšlenku výroby jsem již od začátku koncipoval tak, aby bylo vše české a mohli jsme si říct, jsme český výrobek. Toto rozhodnutí vycházelo z globální situace, protože mi bylo jasné, že jakmile se uzavřou hranice a komponenty nebudou české, budeme mít problémy,“ říká Ludvík Paseka.

Roušky Safety Nano Protect mají atypický střih, díky kterému dobře přiléhají a fungují jako jeden velký filtr. Jejich nošení je tak komfortní a dobře se přes ně dýchá, avšak největší předností je schopnost s vysokou účinností filtrovat prach, pily, alergeny, bakterie a také viry.

prusa-stit1

Přečtěte si takéV Prusa Research rozjeli na 3D tiskárnách výrobu ochranných štítů. Prvních 10 tisíc kusů věnují ministerstvu zdravotnictvíV Prusa Research rozjeli na 3D tiskárnách výrobu ochranných štítů. Prvních 10 tisíc kusů věnují ministerstvu zdravotnictví

„Je vysoký předpoklad, že valnou část virů se záporným nábojem, které se v kapalině dostanou k membráně, je naše rouška schopna zachytit díky svému kladnému náboji. Ale určitě nemůžu nyní potvrdit, že je rouška schopna zachytávat 100 % všech virů. Nikdo není v naší zemi schopen vykonat natolik důkladný laboratorní test, který by to potvrdil. My vycházíme z vědeckých poznatků, matematických vzorců a výpočtů, kterými se predikuje chování virů v určitém typu prostředí,“ říká Ludvík Paseka.

img_8935-kopie

Foto: Safety Nano Protect

Výroba roušek probíhá z velké části ručně

Třívrstvá rouška je složena z ekotextilu a nanovrstvy na bázi polymeru. Nanovrstva je složena z husté sítě nanovláken o průměrné tloušťce 50 nanometrů. Filtrační schopnosti roušky se proto u mikroorganismů pohybují v 98- až 99% účinnosti, v závislosti na jejich velikosti.

Až 30 tisíc roušek denně

Cena výrobku se pohybuje v řádech stovek korun, jak ale Ludvík Paseka dodává, vždy záleží na tom, pro koho jsou roušky určeny. Pro zdravotníky je cena nižší, pro koncové uživatele vyšší.

„V současné době máme poptávku snad od všech řetězců, které v České republice jsou, nicméně aktuálně preferujeme objednávky ze zdravotnictví, tedy od zdravotnických zařízení, obvodních lékařů, zubařů a podobně. Nebo od zájemců, kteří jsou závažně nemocní, tedy onkologickým pacientům a osobám s respiračním onemocněním,“ vysvětluje Paseka, který má v plánu postupně navýšit výrobní kapacity až na 30 tisíc roušek za den.

dsc_9958

Díky hustotě nanomateriálu je nanorouška efektivnější než rouška klasická

Safety Nano Protect však chce jít se svými rouškami ještě dál. Aktuálně probíhá na katedře chemie Technické univerzity v Liberci testování nového nanomateriálu, který by měl být schopný mikroorganismy nejen zachytávat, ale rovnou je na svém povrchu i likvidovat. Rouška tak již nebude jen pasivní bariérou, ale bude mít aktivní složku schopnou viry a mikroorganismy eliminovat.

„Výroba látky v laboratorním prostředí se zatím daří. My momentálně musíme vyřešit výrobu dané látky ve větším objemu, pro průmyslovou výrobu a pro použití při výrobě naší roušky. Naším plánem je uvést ji na trh zhruba do měsíce, nejpozději do dvou,“ dodává Paseka.

mp

Přečtěte si takéJak přežít home office a být produktivní, radí zakladatel CzechCrunche Michal PtáčekJak přežít home office a být produktivní, radí zakladatel CzechCrunche Michal Ptáček

Plánem je brzy začít vyrábět i další ochranné pomůcky pomáhající v boji s ohrožujícími mikroorganismy, které taktéž budou využívat aktivních ochranných vrstev. A až se situace v Česku uklidní, chce začít dodávat roušky i do zahraničí. „To ale ještě nějakou chvilku potrvá,“ odhaduje šéf severočeské firmy, který výrobu roušek v současné době vnímá spíše jako společenskou odpovědnost než jako byznys.

„Líbí se mi, že tento pohled na výrobu přijali i naši zaměstnanci, které začala práce bavit. Vnímají to, že neděláme prostě jen peníze, ale děláme něco, co má vyšší smysl a přidanou hodnotu. To je pro mě hezké poděkování a to, co mě na práci nyní těší nejvíc,“ uzavírá Ludvík Paseka.

fullsizerender

Foto: Safety Nano Protect

Roušky jsou v současné době baleny po deseti kusech

Diskuze (0)

Novinka

Anonym