Hlavní obsah

Vila ve Valašském Meziříčí odráží architektův cit pro detail a střídmý dekor

Novinky, Text: Naďa Goryczková, editace: tnk

Dům pro Boženu Tomanovou, manželku revírníka z Valašského Meziříčí, který svou velikostí spíš než vilu připomíná skromné rodinné sídlo, představuje v prostředí Valašska, kde se i v architektuře silně odrážely vlastenecké tendence, styl umírněného dekorativismu spojeného s tradiční podobou.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Zlínského kraje

Vila s adresou: Valašské Meziříčí, Husova 6/542

Článek

Dům od mladého architekta Jaroslava Stockar-Bernkopfa byl navržen na vysoké kamenné podezdívce s centrálně řešenou dispozicí, které vévodí schodišťová hala odrážející ideje anglického hnutí Arts and Crafts. To fandilo poctivému řemeslnému provedení.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Zlínského kraje

Chloubou stavby je půlkruhový balkon.

Z haly přístupný obytný pokoj se otevírá do půlkruhového výstupku v hlavní straně vily, ukončeného balkonem v úrovni podkroví.

Tradiční pojetí stavby umocňuje řada detailů. Vedle klasické sedlové střechy s mohutným středovým vikýřem to jsou velmi střídmá okna nebo rondokubistické vnitřní plochy otvorů ve stěnách dokládající současně architektův cit pro detail a střídmý dekor.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Zlínského kraje

Interiéru vévodí teplé barvy.

Důležitou součástí domu byla také zahrada s důmyslně řešeným zavlažovacím systémem napojeným na vodní nádrž. Odrážela zálibu majitele, lesního inženýra, v sadařských a zahradnických pracích.

V přední části zahrady, navazující na suterénní prostory, se nacházel dřevěný altán určený pro chvíle odpočinku. Rodina Tomanových vlastnila objekt až do roku 1977, pak ho prodala současnému majiteli.

Dům Boženy Tomanové nebyl jedinou Stockar-Bernkopfovou stavbou ve Valašském Meziříčí. Na konci dvacátých let byla podle jeho návrhu vystavěna budova okresního úřadu. Další jeho tvorba byla ovlivněna novými trendy v architektuře.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Zlínského kraje

Pohled na stavbu na dobovém snímku

Stavby mají ploché střechy a jejich hladké, jednoduše koncipované fasády prořezávají jednoduchá pravoúhlá a kruhová okna, jako je tomu například u ostravských staveb – ředitelství Hutní a báňské společnosti nebo Okresního sociálního ústavu.

Přestože fasády odrážejí moderní architektonický styl, souměrným symetrickým uspořádáním půdorysu sleduje Stockar-Bernkopf klasicistní pravidla. Výraznější uplatňování principů meziválečné funkcionalistické architektury dokládají až jeho práce z druhé poloviny třicátých let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám