Haňovice jsou v sevření karanténou uzavřených oblastí

20. březen 2020

Haňovice na Olomoucku obklopuje území, na kterém platí karanténa. Katastr obce totiž sousedí s místními částmi hygieniky uzavřené Litovle. Samotné vesnice s necelými pěti stovkami obyvatel se ale karanténa netýká. Podle některých místních by snad i bylo lepší, kdyby nařízení platilo i pro Haňovice.

„Co mámě dělat? Musíme se s tím popasovat,“ popsal mi na dálku zpoza plotu svého domu pan Miroslav. Bydlí na katastru litovelské místní části Myslechovice. Ta patří do hygieniky nařízené karantény. Já teď stojím o několik metrů dál na katastru obce Haňovice. Na tu už se nařízení nevztahuje.

Uzavřená územi na Litovelsku a Uničovsku k 16. 3. 2020

„Jsme obklopeni úplně celí, protože Haňovice mají pouze asi padesát metrů katastrálního území sousedícího s Cholinou, která není v uzavřeném území, to je někde v polích. Veškeré přístupové komunikace vedou přes katastrální místní části města Litovle. Mezi námi a Litovlí není jediný zátaras, překážka, takže my se dostaneme až do Uničova, kdybychom chtěli porušovat toto nařízení,“ vysvětluje lidovecký haňovický starosta Arnošt Vogel.

Když se tak chtějí dostat obyvatelé Haňovic z obce, musí projet uzavřenou místní částí Litovle. Nesmí v ní ale zastavit, ani stáhnout okénka auta. To samé platí i pro obyvatele oblastí v karanténě, kteří projíždějí Haňovicemi.

„Můžeme si jet nakoupit do Litovle, ale musíme jet pouze autem a nesmíme si stahovat okénko. Za Haňovicema si můžu stáhnout okénko úplně bez problému. Nakupovat můžeme pouze v Litovli. Starří občané, kteří si nemohou jet nakoupit, nebo nemají auto, hlásí své požadavky na nákup na charitu,“ popisuje celý paradox Andrea, která žije v litovelské místní části na hranicích s Haňovicemi. Život v uzavřené oblasti podle ní není snadný a mezi lidmi panují obavy z toho, co bude dál. Čtvrtek například strávila roznášením dezinfekce mezi sousedy. A co se týče Haňovic, podle starosty jsou místní z celé situace na rozpacích.

„Jsme a nejsme rádi. Je to přesně napůl, protože většina lidí z Haňovic pracuje v místní části nebo v Litovli a teď tam dělat nemůže. Obráceně ti, kteří pracují mimo tu lokalitu jsou rádi, že dojíždět mohou,“ doplňuje Arnošt Vogel.

autor: bas
Spustit audio