Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrické Porsche Macan dorazí za dva roky. Doplní, nebo nahradí spalovací motory?

Stanislav Kolman
Diskuze (28)

O elektrickém Macanu rozhodně neslyšíme poprvé. Až teď jej ale Porsche zasadilo do časové osy a my tak víme, kdy jej můžeme očekávat.

Značka Porsche je na poli elektrifikace jedním z nejaktivnějších výrobců sportovních aut. Několik plug-in hybridů před časem doplnil první sériový elektromobil Taycan, jenž se mimo jiné probojoval do finálové šestice evropského Auta roku (COTY). Tím ale elektrické tažení stuttgartské automobilky teprve začíná, další na řadě je populární SUV Macan.

Člen výkonné rady Michael Steiner prozradil, že výroba elektrického Macanu odstartuje v roce 2022. O technických podrobnostech se zatím jen spekuluje, některé zdroje přichází s informací o vrcholové verzi Turbo S s výkonem 525 kW (700 k). Samozřejmě byste skutečné turbo v útrobách hledali marně, v případě Macanu, stejně jako Taycanu, ale hodlá Porsche zůstat u svého tradičního označování.

Macan je nejžádanějším modelem Porsche a není divu, že s novou generací nechce automobilka šlápnout vedle. Podle posledních informací bude elektrický Macan alternativou ke spalovacím variantám. Zvěsti však hovoří o tom, že od roku 2024 by už v nabídce mohla zůstat jen bateriová verze. Oficiálně to ale samozřejmě nikdo nepotvrdil.

„Na vývoji elektrického Macanu pilně pracujeme. Je pro nás povinností, abychom i s elektrickým pohonem nabídli sportovní jízdní vlastnosti,“ vysvětlil Steiner. Jen připomeňme, že elektrický Macan dostane platformu PPE, kterou pro ty “lepší” vozy vyvíjelo Porsche společně s inženýři Audi.

„Elektrický Macan bude stát na zcela nové platformě, nepůjde tedy o žádný derivát. Víme, že v elektromobilu neumíme nabídnout takovou rychlost, kterou poskytujeme se spalovacími motory, proto chceme obě varianty nabízet paralelně,“ dodal závěrem Steiner. Jak dlouho tak chce automobilka činit, to už nekomentoval.

Stanislav Kolman
Diskuze (28)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
21. 3. 2020 20:31
Re: Benzín v USA 7 kč litr, v ČR 24
Jistého není nikdy nic.
Avatar - Barrichello
21. 3. 2020 20:30
Re: Benzín v USA 7 kč litr, v ČR 24
To je všechno hezký, ale studie "vědců" jsou na politickou objednávku nebo pod tlakem lobby a eko aktivistických skupin. Jinak řečeno když budeš říkat něco jiného, stopneme ti peníze :-)
21. 3. 2020 14:41
Re: Benzín v USA 7 kč litr, v ČR 24
....není vyloučeno... není lepší, kdyby to věděl jistě?
21. 3. 2020 14:40
Re: Benzín v USA 7 kč litr, v ČR 24
To je všechno hezké, ale věda o klimatu se jmenuje klimatologie. A odborník na klima se jmenuje klimatolog. Obávám se, že takhle se vyjadřuje k něčemu, co se týká jeho oboru jen příbuzně.
Avatar - Barrichello
21. 3. 2020 12:37
Re: Za čtvrt roku to všem dojde,
Pán to tam taky vysvětluje, čím víc bude lidí na planetě, tím větší spotřeba zdrojů a čím lepší se lidi budou mít, tedy afričan El Amin se zmůže místo dvou koz na 4 atd, tím větší zátěž pro planetu.

Žádný elektroauta v Evropě ti nepomůžou, když se ty lidi budou množit jak krysy a spotřebovávat zdroje a chovat miliony zvířat navíc.

Umíte to pochopit???