Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

České módní salony šijí roušky a pomáhají ohroženým seniorům i kurýrům

  13:29
Roušky, které se nedostávají lidem z rizikových skupin nebo přicházejícím denně do úzkého kontaktu s veřejností, začaly šít také české a moravské módní firmy. Vyzývají i ostatní, aby se zapojili do společného šití textilních pomůcek pro potřebné.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Se šitím roušek začala v pondělí značka Pietro Filipi. „Nemáme vlastní výrobu, ale pouze vzorkovnu, kapacita je tak velmi omezená. Lidé, kteří pro nás dělají vzorky, nyní místo své standardní práce šijí bavlněno-lněné roušky, kterých bychom dnes měli mít prvních sto. Dále se spojujeme s našimi výrobami po České a Slovenské republice a zjišťujeme jejich kapacity, které bychom chtěli maximálně využít, abychom zásobili místa, kde je to nejvíc potřeba,“ uvedl majitel značek Pietro Filipi a Kara Michal Mička.

I rouška z trička má smysl, potvrzují studie. Pozor na správnou sterilizaci

Roušky pro zaměstnance online supermarketu Rohlik.cz šije značka Le Premier. O spolupráci ji požádal zakladatel e-shopu Tomáš Čupr. „Máme vlastní dílnu na šití košil na míru, kterou kvůli nastalé situaci plně nevyužíváme. Máme zbytky látek, a tak nebylo nad čím přemýšlet. Kurýři i další zaměstnanci Rohlik.cz už dva týdny makají na tisíc procent. Klasické roušky k dostání nejsou, a tak se snažíme pomoci aspoň takto,“ řekl ředitel značky Jakub Lohniský.

Místo košil šijeme roušky pro @rohlik.cz, který jede na 1000 %. Nepíšeme to, abychom se chlubili, ale zoufale sháníme stuhy / šňůrky, které by nám umožnily ztrojnásobit denní produkci. Kdo má, tak koupíme. Potřebujeme min 1000 metrů, spíše více. Jak vypadá, to je na druhém obrázku. Díky. Prosím na jakub@lepremier.cz

16. března 2020 v 9:10, příspěvek archivován: 17. března 2020 v 12:24

Pro dům seniorů v Praze-Malešicích ušila značka Poner tisíc roušek. Fanoušky svého profilu na Instagramu požádali zakladatelé firmy, sourozenci Ponerovi, o finanční či manuální pomoc.

Rouška je v posledních dnech už nejen ochrana, ale i stylový módní doplněk:

Jak ušít roušku? Podívejte se na návod krok za krokem

„Dovezeme vám látku, šijte s námi,“ napsali. Na roušky mají podle informací na sociálních sítích spoustu objednávek. Roušky na prodej mají pokrýt práci švadlen a vyšívaček. Pokud budou mít kapacity, ušijí i designové roušky, uvedli. Na svém webu mají mimo jiné večerní model, jehož součástí je rouška posetá třpytivými kamínky.

Přátelé, to, co začalo jako vzdálené neštěstí na druhém konci světa se nemile a nemilosrdně přiblížilo i k nám do naší země a do našich domovů. Všichni jsme nuceni podřídit se příkazům a zákazům, mnozí z nás přišli o zaměstnání. I my se snažíme udržet zdraví, lidi a firmu v chodu. Situaci jsme se museli chtě nechtě přizpůsobit. Začali jsme šít roušky. Napůl charitativně, napůl na prodej. Chceme pomoct potřebným, lidem, kteří jsou bezprizorní a odkázaní na pomoc druhých. Ty, které jsou určené pro všechny ostatní na prodej máme za nižší částku než spousta našich konkurentů. Vyčíslili jsme ji tak, aby při určitém odšitém a prodaném množství roušek zaplatila naše švadleny a vyšívačky.

1000 roušek. To je první zakázka, kterou máme. A to pro dům seniorů v Malešicích. Je to velká spousta práce, spousta materiálu, spousta času. Máme i další „normální“ (tedy placené) objednávky, ale tyto roušky, které děláme darem, jsou naše priorita. A tak vás žádáme o pomoc. Finanční nebo i manuální. Dovezeme vám látku, šijte s námi. Máte-li prostředky, pomozte našim švadlenám. My vás za to budeme podporovat na sociálních sítích. A všichni dohromady pomůžeme stovkám stařečků a lékařům, zdravotníkům a opatrovníkům, kteří se o ně starají!
#ponerofficial #poner

16. března 2020 v 19:15, příspěvek archivován: 17. března 2020 v 12:26

 O roušky a šátky obohatí svůj sortiment také designerská značka City Folklore. Roušky chce šít zejména pro ty, kteří je potřebují. V kulturním centru Cooltour v Ostravě v rámci projektu „Rouška je cool“ budou roušky od ní k dispozici za padesát korun. Další roušky a šátky, pokud zbydou, budou dostupné za symbolickou cenu v e-shopu City Folklore, je uvedeno na Facebooku.

#nosimrousku #nejsempica Odpověď na všechny dotazy pod prispevkem. Rousky primárně šijeme pro naše kamarády a známé, co musí docházet do práce, a rousku nemaji, tady v Ostravě zdarma. S těmi jsme domluveni. Dále pak budou naše rousky k dostání v kulturním centru Cooltour v rámci projektu “rouška je cool “ za 50 Kč. Zaregistrujte se a tam si můžete vyzvednout. A pokud budou kapacity vložíme na eshop. Děkujeme za trpělivost.

16. března 2020 v 12:27, příspěvek archivován: 17. března 2020 v 12:26

Bývalá první dáma Dagmar Havlová pomáhá v boji proti koronaviru. Šije roušky

Roušky šijí kupříkladu také nepálské švadleny eshopu Himalife.cz, který na svém facebookovém účtu uvedl: „V pátek by jich mělo být připravených na odlet prvních 3000 kusů. Rozhodli jsme se pozastavit šití oblečení a zaměříme se nyní na šití roušek potřebným.“ Plné ruce práce s výrobou textilních ústenek mají také švadleny i majitelka populární značky Dara bags, která vyrábí kabelky a doplňky.

Bez zakrytých úst a nosu není ode dneška možné využívat MHD v Praze a Brně. Krizový štáb hlavního města doporučil také obchodníkům, aby nevpouštěli do obchodů lidi bez ochranných roušek. 

Respirátorů a roušek je v Česku nedostatek už od ledna, kdy epidemie koronaviru ochromila Čínu. Podle údajů na webu ministerstva zdravotnictví je v tuzemsku 383 lidí s prokázanou nákazou, tři lidé se už uzdravili. 

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

16. dubna 2024

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike....

Nekupujte zajíce v pytli. Sedm signálů, že vám to bude klapat v sexu

17. dubna 2024

Na začátku každého vztahu býváme opatrní, zvláště pak v dospělém věku. Nechceme se zase spálit....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyrostla v Jižní Africe, zažila i vězení. Po letech česká zpěvačka zvolila Prahu

14. dubna 2024

Premium Jazzová zpěvačka Barbora Tellinger prožila 51 let v Jihoafrické republice, kam jako malá emigrovala...

Žena trpí obrovskými bolestmi zad kvůli ňadrům, implantátů se však nevzdá

15. dubna 2024  7:47

Influencerka Paige Woolenová má ňadra velikosti osm a je na ně náležitě pyšná. Bohužel jí však...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V sedmdesáti je žena jen díky cvičení v lepší kondici než v mládí

11. dubna 2024  8:27

Sedmdesátiletá Hilary Walker Millerová dříve vážila třiaosmdesát kilo. Po narození dětí přibrala na...

Pět věcí, kterými škodíme krvi a ohrožujeme naše zdraví

19. dubna 2024

Nikdo se neobejde bez temně rudé tekutiny stále proudící celým tělem. Přenáší kyslík, živiny a...

Ztráta soukromí, odcizení i nevěra. Sociální sítě jsou zabijákem lásky

19. dubna 2024

Sociální sítě mohou být na jednu stranu cenným komunikačním nástrojem a zajímavým zdrojem...

Žena si dopřála obří poprsí, teď musí nosit tři podprsenky

18. dubna 2024  8:01

Modelka Katy Ann dala za svá obří silikonová ňadra v přepočtu téměř sedm set tisíc korun. Jsou tak...

Život s výživou na zádech. Lukáš trpí chronickou střevní pseudoobstrukcí

18. dubna 2024

Svou výživu si nosí v batohu na zádech. Ten místo obvyklých svačin skrývá speciální výživu, která...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...