Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Házenkáři v době koronavirové trénují doma, učí se s dětmi a Kašpárek nesmí z města

Reprezentační házenkáři v zahraničních klubech jsou samozřejmě také postiženi pandemií koronaviru, která zastavila jejich soutěže. Minimálně měsíc se proto nebude hrát v Německu i v Maďarsku a nejistý osud má také polská liga, proto si nyní museli hráči upravit svůj zažitý program.

"Naše liga je pozastavená minimálně do 19. dubna. Pak se bude řešit, co dál. Vůbec si netroufám odhadovat, co přijde, ale spíš si myslím, že bude ukončená," uvedl pro svazový web křídelník Marek Vančo, který hraje druhou německou ligu za Elbflorenz.

Kašpárek: Nemůžeme vycestovat ze Szegedu

Podobně je na tom spojka Stanislav Kašpárek z maďarského Szegedu. "Soutěž je pozastavená na měsíc a potom se bude řešit, co bude dál. Liga mistrů se s největší pravděpodobností už odehrát nestihne, maďarská liga by se mohla stihnout dohrát. Ale vše záleží na tom, kdy se situace uklidní," konstatoval Kašpárek.

Podle nařízení nesmí opustit město. "Nemohl jsem se vrátit domů do Česka, a dokonce nám zakázali vycestovat ze Szegedu, kde zatím ještě není ani jeden nakažený. Podepsali jsme dokumenty, podle kterých nesmíme opustit město. Navíc se my hráči nemůžeme mezi sebou navštěvovat," řekl.

"Bylo nám doporučeno nevycházet z domu, proto jsme udělali veliký nákup a poslední týden trávíme doma. Bydlím kousek od parku, takže chodím běhat a jinak trénuji sám na zahradě podle tréninkového plánu, ať už jde o posilování, nebo udržování kondice. Se spoluhráči všichni jako celý tým jdeme na preventivní testy, ale věříme, že to bude v pořádku," dodal Kašpárek.

Zakončující reprezentační křídlo Marek Vančo
zdroj: Český svaz házené autor: Alžběta Stanovská

Vančo: Němci přistupují k nákaze lehkovážněji

Vanča překvapilo, že Němci přistupují k nákaze lehkovážněji než Češi. "S rodinou jsme zůstali v Německu, manželka chodí ještě normálně do práce. Situace se mění ze dne na den, ale jsme tady trochu pozadu oproti Česku. Je pro mě trochu šok, že Němci, kteří jsou pověstní disciplínou a důrazem na detail, dělají daleko menší opatření. Ale podle mě se stejně v dohledné době dostaneme do podobného stadia restrikcí jako v Čechách," mínil.

V kondici se udržuje spíš celkově. "Mám velkou výhodu, že hned u domu mám veliký park, kam chodím běhat. Ale jinak cvičím doma vše s vlastním tělem - posilování a stabilizační cviky. Takže udržet v kondici se dá, i když moc není na co konkrétního se připravovat. Člověk to spíš dělá z nějakého stereotypu, víc než dva dny bez pohybu nevydržím," podotkl.

Kapitán házenkářské reprezentace Ondřej Zdráhala proti Německu
zdroj: Český svaz házené autor: Hana Vrbková

Zdráhala: Učím se se synem

Ligu zatím nezrušili ani v Polsku. "Přerušili ji minulý týden s tím, že se neví, kdy zase začne. V sobotu jsme se ještě připravovali na zápas Ligy mistrů s Veszprémem, který původně odložený nebyl, ale po našem tréninku vydala EHF zprávu o odložení Ligy mistrů a zápas se nakonec neodehrál," uvedl reprezentační kapitán Ondřej Zdráhala z Wisly Plock.

Během domácího režimu se mimo jiné učí se synem Eliášem. "Má zrušenou školu, takže trávíme spolu spoustu času a to je super. Ráno od čtvrt na deset máme společné vyučování a myslím, že už ho to taky začíná bavit. Možná se nakonec naučí i víc než ve škole," smál se Zdráhala.

"Jako hráči máme nařízení zůstat v Plocku, abychom případně mohli začít znovu trénovat a klub nás měl pod kontrolou. Kdybych odjel do Česka, už by mě pravděpodobně nepustili zpátky. Do Česka neodcestovala ani moje přítelkyně, která měla mít jako advokátka v Česku soud. Každý hráč má vlastní tréninkové plány. Z velké posilovny v aréně si každý vzal domů vybavení, třeba i činky," řekl nejlepší český střelec lednového Eura.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články